doofpot

SOS | Bijna blinde @Sidje70 strijdt voor vrijheid en zelfstandigheid met Gemeente @Capelle_IJssel

 

Note van @doofpotwmo

Sidney Teletepta aka @Sidje70, bekend in heel Nederland wegens zijn inzet als oprichter en voorzitter van Stichting Gebruikers Assistentiehonden en onlangs nog genomineerd voor de Venus van Milo Prijs, is bijna blind en strijd zich suf,moet blijven knokken om met zijn progressieve aandoening te kunnen participeren.

Nu in strijd met de Gemeente Capelle over een idioterie die zijn weerga niet kent, ze hebben hem namelijk zijn Gehandicapten Parkeerkaart (Passagier) ontnomen. En hem zo,onevenredig en onbegrijpelijk nog gehandicapter gemaakt dat hij eigenlijk hoeft te zijn.

Een VN-Verdrag is getekend, geratificeerd, toegankelijkheid, inclusie en participatie zijn de speerpunten van niet enkel dit verdrag maar ook de feitelijke scope van de WMO die deze absurde beslissing heeft genomen. Die Sidje’s toegang tot die participatie nou danig blokkeren.

De Gemeente Capelle is dan niet blind, pogen die hindernis ookniet te begrijpen want ze zijn oost-indisch doof voor zijn noodkreet, Om deze onevenredig schadelijke en saboterende uitwerking plaats ik deze oproep door, en verzoek de lezers van deze blog dezepost te lezen om de verontwaardiging die dergelijk wanbeleid en kortzichtigheid van een gemeente maar eens aan de maatschappelijke discussie over te laten. EN met jullie hulp, deze gemeente te bewegen alsnog de GPK terug te geven aan deze onvermoeibare vrijwilliger die anderen met hùn handicap poogt te helpen.

Wij moeten gezamelijk hierin iets kunnen betekenen. Het kan niet zo zijn dat door dergelijk ‘blinde’en buraucratische  interpretatie van regeltjes Sidje dalijk onvermijdelijk eerst zijn been moet breken om wel in aanmerking te komen, en God verbiedt dat hij bij een onbekende lokatie het volgende ‘struikelblok’ tegenkomt en zijn nek breekt!

Wij roepen de Gemeente Capelle dan ook op de coulance en het begrip op te brengen wat in delijn ligt met maximaal behoud van participatie, gezondheid en inclusie en de progressieve aandoening niet nog verder onder druk te zetten met nodeloos gejuridiseer. En dagen Gemeente Capelle uit, de proef opde som te nemen met een simulatiebril en uw eigen looptechniek dan eens daarmee uit te proberen zodat u uit eigen ‘ervaringsdeskundigheid’ de waanzin van dit besluit in gaat zien door het aan de lijven te ondervinden.

Als reminder aan de Gemeente Capelle: Het protocol Gehandicapten Parkeervoorzieningen i.e. de passage voor visueel gehandicapten:

protocol gehandicaptenvoorzieningen

Voorgelegd dus. Maar genegeerd. Tijd voor aktie mensen!

Social media is al vele malen eerder een game-changer gebleken en dat moet nu ook kunnen als wij dat samen doen. Delen dus! 

 


 

Hieronder het artikel wat de mainstream media heeft gehaald

Capellenaar strijdt voor parkeerplek

Foto: De parkeerplek voor het huis van Tetelepta wordt weggehaald. Hij zal voortaan verder moeten lopen en dat kost hem veel moeite. © Frank de Roo

Van de ene op de andere dag is Sidney Tetelepta zijn gehandi-captenparkeerkaart kwijt. De gemeente Capelle bepaalde dat hij hier geen recht meer op heeft. ,,Het is te bizar voor woorden.”

 

De 47-jarige Sidney Tetelepta heeft de erfelijke aandoening retinitis pigmentosa. Daarbij worden de cellen in het netvlies van het oog aangetast, waardoor de Capellenaar bijna niets ziet. ,,Ik ben visueel gehandicapt”, vertelt hij. ,,Met mijn ene oog zie ik maar voor 0,1 procent en het wordt alleen maar slechter. Uiteindelijk zal ik volledig blind worden.”

 

Ik heb veel moeite met lopen. Simpelweg omdat ik niks zie

Sidney Tetelepta

Tetelepta heeft een geleidehond en een eigen stichting, Gebruikers Assistentiehonden, om de belangen van eigenaren van deze honden te behartigen. Voor die stichting reist hij het hele land door. ,,Ik kan natuurlijk niet zelf rijden, maar als bijrijder heb ik al jaren een gehandicaptenparkeerkaart. Want ook al ben ik met iemand samen, ik heb veel moeite met lopen. Simpelweg omdat ik niks zie. Dan is het fijn om zo dichtbij mogelijk te kunnen parkeren.”

 

Ontnomen

Mijn vrijheid en zelfstandigheid worden me ontnomen

Sidney Tetelepta

De parkeerkaart moet elke vijf jaar worden verlengd. Daarom moest Tetelepta onlangs bij een arts verschijnen om te bepalen of de Capellenaar opnieuw de kaart mocht krijgen. ,,Die arts stelde me vragen, maar testte niet mijn ogen. Hij vroeg me dingen als wat ik zoal doe. Hij oordeelde vervolgens dat mijn benen prima functioneren. Dat klopt wel, ik zie alleen niet waar ik naartoe loop.”

Hij schrok enorm toen zijn aanvraag na al die jaren werd afgewezen. Ook heeft hij voor zijn deur een speciale parkeerplaats waar alleen zijn auto met de kaart mag staan. Die plek vervalt nu ook.

Tetelepta geeft een voorbeeld hoe belangrijk die kaart voor hem is. ,,Deze week ging ik met mijn vrouw naar het stadskantoor in Rotterdam. We mochten de gehandicaptenplekken al niet meer gebruiken, maar een normale parkeerplek was moeilijk te vinden. Omdat lange afstanden lopen voor mij erg lastig zijn, zette m’n vrouw me af voor het stadskantoor. Twintig minuten later was ze terug en stond ik nog steeds op die trap te zoeken naar de ingang. Mijn vrijheid en zelfstandigheid worden me ontnomen.”

Gemeente

In een reactie laat de gemeente Capelle aan den IJssel weten dat de keuringsarts heeft geconstateerd dat de aandoening aan de ogen van Tetelepta niet leidt tot een loopstoornis. Omdat hij vijf jaar geleden nog lerende was in de omgang met zijn beperking, is toen wel een parkeerkaart afgegeven. ,,We begrijpen dat het voor de heer Tetelepta een vervelende beslissing is, maar we moeten ons aan de regels houden.”

De Capellenaar is echter vast van plan beroep aan te tekenen tegen het besluit. En als dat geen verschil mocht maken, stapt hij naar het College voor de Rechten van de Mens. ,,Ik vind dat ik recht heb op mijn vrijheid en zelfstandigheid. Die worden mij nu ontnomen. Ik vind het gewoon van de zotte, echt te bizar voor woorden.”

 


Het protocol gehandicapten parkeervoorzieningen

Vastgesteld door het bestuur van Indicerend en Adviserend Artsen

(Klik op het pijltje om dit document in volledig scherm te lezen of te downloaden)

 

 

 

Follow up 24 sept 2017

ChristenUnie in bres voor Tetelepta

Michiel Grauss, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Capelle, vraagt aandacht voor de situatie van Sidney Tetelepta. 

 

De Capellenaar heeft de aandoening retinitis pigmentosa waardoor hij bijna blind is. Hij had een gehandicaptenparkeerkaart als bijrijder zodat hij niet ver hoeft te lopen als hij ergens naartoe moet. Na vijf jaar moet die verlengd worden, maar die is nu afgewezen door een arts. Die oordeelde dat Tetelepta wel degelijk kan lopen. Grauss wil van wethouder Josien van Capelle weten of dit verandert kan worden.

 

Volg @Sidje op twitter

Bezoek de website van Stichting GA

Volg Sidje op Youtube

 

sharingcaring

 

 

%d bloggers liken dit: