doofpot

Gehandicapte Noortje (@LithNoortje) schrijft weer brief aan Rutte: ‘Bent u wel voor gelijke rechten?’

Foto: Noortje van Lith vecht voor gelijke behandeling (Foto: Facebook)

Bron: Omroep Brabant | 25 juni 2018

ROOSENDAAL – Noortje van Lith (21) heeft opnieuw een brandbrief gestuurd aan premier Rutte. De Roosendaalse werd in april bekend met haar strijd tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakt om gehandicapten onder het minimumloon te betalen. Daar kreeg ze veel steun voor, maar nu constateert ze dat de wet toch wordt doorgezet.

De eerste brief van Noortje trok erg veel aandacht. Na haar optreden in televisieprogramma Pauw ontving ze van premier Rutte zelfs een persoonlijke brief waarin hij schreef ‘gelijke kansen voor iedereen te willen’. Waarom dan nu toch een tweede brief? “Van de week hoorde ik dat de belangenorganisaties niet meer met het kabinet willen praten zolang de wet niet van tafel gaat”, vertelt ze.

Gekluisterd aan een rolstoel
Noortje lijdt aan een ontwikkelingsstoornis. Hierdoor is ze gekluisterd aan een rolstoel. Maar dat weerhoudt haar er zeker niet van om een succesvolle carrière na te streven. Na dit jaar een mbo-opleiding te hebben gevolgd, wil ze komend jaar beginnen met een hbo opleiding.

Ze ziet de aangekondigde wet als een bedreiging voor haar toekomst: “Ik ben bang dat ik niet als volwaardige werknemer word gezien. Als ik mijn hbo heb afgerond, heb ik straks zeven jaar gestudeerd en dan verdien ik toch beneden het minimumloon.”

LEES OOK: Gehandicapte Noortje overspoeld met reacties: ‘vooral heel veel leuke en positieve reacties’

Andere gedachten
In haar nieuwe brief roept Noortje de premier op om in gesprek te gaan met staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) Ze hoopt dat de wet zo snel mogelijk wordt ingetrokken. ‘Ook als de scherpe kantjes eraf zijn, blijft het een oneerlijk plan. Minimumloon is minimumloon en dat geldt voor iedereen’, zo leest de brief.

‘U heeft gezegd dat u gelijke kansen wilt voor iedereen, maar wilt u ook gelijke rechten voor iedereen? Dan zou dit plan echt van tafel moeten’, concludeert ze. En wat als de wet gewoon wordt ingevoerd? Noortje: “Als de wet doorgaat, dan blijf ik er tegen strijden. Het kan goed zijn dat ik samen met een aantal organisaties naar de rechter stap.”

Wachten tot er een nieuwe brief van de premier op de mat ploft, doet ze niet: “Ik hoop vooral dat zoveel mogelijk mensen hem delen, ook in de politiek. Ik wil duidelijk maken dat dit echt niet kan.”

 

2e brief Noortje van Lith.jpg

Van loonkostensubiside naar loondispensatie: De Gevolgen

Per 1 juli 2019 wordt de loonkostensubsidie afgeschaft en vervangen voor de loondispensatie, zo is het voornemen van het kabinet Rutte III. Waar het inkomen van arbeidsbeperkten met loonkostensubsidie wordt aangevuld tot het minimumloon, wordt dit met loondispensatie nog slechts aangevuld tot bijstandsniveau. Voor een alleenstaande is dit slechts 70% van het minimuminkomen en voor iemand met een partner kan dit nog minder zijn omdat het inkomen van de partner ook wordt meegerekend. Arbeidsbeperkten met loondispensatie bouwen bovendien geen pensioen op en ontberen bepaalde sociale rechten.

Meer informatie

 

Meer…

 

Downloads

Door Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte

%d bloggers liken dit: