doofpot

Wèèr ’n gehandicapte in hongerstaking! Piet (64) weigerde te eten en slaagt in zijn eis om menselijke zorg

Foto: Piet Versteeg is al sinds maandag in hongerstaking. © Richard van Hoek Fotografie

Note van @doofpotwmo: Voor wie dit blog danwel mij op social media langer volgt weet dat ik ook tot dit extreme laatste middel van verzet moest grijpen om een einde te maken aan de onmenselijking door wmo wanbeleid in gemeente Leudal. 45 dagen lang. En dan lees je in AD het volgende trieste verhaal van een 64 jarige MS patiënt gewoon tijdig verschoond wil worden terwijl niet. tijdig verschonen tot ernstige huidproblemen en complicaties kan leiden.. Gelukkig zat MSM er hier direct boven op en zijn er inmiddels “afspraken”, zwart op wit, over zorg die in beginsel gebruikelijk en vanzelfsprekend zou moeten zijn, zo rapporteert het Algemeen Dagblad:

Piet Versteeg (64) uit Hardinxveld-Giessendam wil zelf beslissen wanneer hij verschoond wordt. Zolang dat niet kan – en hij naar eigen zeggen regelmatig nat wordt van zijn eigen urine – weigert de MS-patiënt alle voedsel die zijn zorgverleners in zorginstelling de Lange Wei hem voorzetten. Sinds maandag houdt hij dat vol.

Bron: AD | Janneke Boluijt | 3 april 2019

Ik voel me nu echt slap, maar als ik toegeef hebben ze gewonnen

,,Ik ben invalide en volledig afhankelijk van verzorgers. Dat gaat al twaalf jaar goed. Ook de vijf jaar dat ik hier in de Lange Wei woon. Ik heb hooguit twee keer een lekkage gehad. Tot de laatste paar maanden.’’ Volgens Versteeg zijn er een paar verzorgenden die precies weten hoe ze zijn katheter – die urine opvangt – moeten vervangen.

Maar sommige personeelsleden hebben volgens Versteeg niet de kunde of, zo zegt hij, ‘geen zin’. ,,Dan schiet hij toch los en zit ik in de nattigheid. De oplossing is om hem dan maar helemaal niet aan te sluiten en een plakmat te gebruiken. Dat is een groot maandverband waar je als het ware in zit’’, illustreert hij.

 

,,Maar ook dat raakt verzadigd. Zo vol dat ik zelfs huidproblemen krijg door de urine op mijn huid. Maar als ik aangeef dat hij vervangen moet worden, wordt gewoon gezegd: ‘Dat doen we niet’ of ‘Hij is nog niet verzadigd.’ Een verklaring daarvoor heeft hij niet. ,,Als ik boos word lopen ze gewoon weg. Misschien voelen ze zich gegeneerd? Soms is er ook geen tijd, alles moet snel, snel. Maar ik bepaal toch zeker zelf wel wanneer het nodig is?’’

De Lange Wei

De Lange Wei kan niets zeggen over de situatie die Versteeg schetst, omdat het de zorginstelling bij wet verboden is om details over de zorg van individuele cliënten te delen. Zelfs als Versteeg toestemming geeft, mag De Lange Wei geen uitspraken doen over de zorg die hij krijgt. ,,Maar we herkennen ons hier zeker niet in we vinden het heel erg dat hij ontevreden is over de zorg.

We blijven ook zeker in gesprek met hem en hebben een mediator ingeschakeld. Ons personeel loopt zich de benen uit het lijf om de beste zorg te geven aan iedereen. In het algemeen kan ik zeggen dat onze cliënten zeker invloed hebben; welke zorg ze krijgen spreken tot in detail af. Die afspraken worden door beide kanten ondertekend. Als er iets verandert in de wensen van de cliënt kunnen die afspraken, na overleg, ook worden gewijzigd’’, reageert woordvoerster Mirjam Rinzema.

Ze stuurden een psycholoog, maar die kon ook niets doen, behalve conclude­ren dat ik toereke­nings­vat­baar ben

Bij klachten is de cliëntenraad of de klachtenfunctionaris aan zet. Die heeft Versteeg niet benaderd, zegt hij zelf. ,,Wel de directie en de arts hier. Ze stuurden een psycholoog, maar die kon ook niets doen, behalve concluderen dat ik toerekeningsvatbaar ben.’’

 

Hoe lang hij de hongerstaking vol gaat houden, weet Versteeg niet. ,,Mijn doel is in ieder geval dat er mét mij wordt besloten, niet óver mij. Ik voel me nu echt slap, maar als ik toegeef hebben ze gewonnen.’’ 

(einde artikel)

Verpleeghuisbewoner Piet (64) eet weer na hongerstaking

De 64-jarige Piet Versteeg uit Hardinxveld-Giessendam is gestopt met de hongerstaking die hij sinds maandag hield in het verpleeghuis waar hij woont. ‘Er zijn nieuwe afspraken, zwart op wit, over mijn zorg’, zegt hij tevreden.

Bron: AD | 4 april 2019 | Janneke Boluijt

Versteeg, rolstoelgebonden door de verlammende ziekte MS, was verbolgen over het feit dat hij niet zelf kan beslissen wanneer zijn incontinentiemateriaal of katheter (die urine opvangt) wordt vervangen. Uit protest weigerde hij te eten, naar eigen zeggen kreeg hij sinds maandag 1 april alleen nog vocht binnen.

,,Het ergste vond ik nog dat er niet mét mij overlegd werd, maar óver mij. Nu staat zwart op wit dat alles met mij overlegd wordt. Daar ben ik blij om”, vertelt hij donderdagmiddag. ,,Ik ben twee kilo afgevallen”, voegt hij eraan toe.

 

Verpleeghuis De Lange Wei, waar hij woont, liet meteen weten het heel erg te vinden dat Versteeg zo ontevreden was over de zorg. Omdat er strenge privacyregels gelden, kon de instelling niet ingaan op zijn persoonlijke situatie, maar benadrukte wel zich absoluut niet te herkennen in het door Versteeg geschetste beeld.

 

Het relaas van de Hardinxvelder roept bijzonder veel reacties op. Niet alleen Versteeg kreeg steunbetuigingen, ook de zorginstelling krijgt bijval. De cliëntenraad, die opkomt voor de belangen van bewoners, herkent de klacht van Versteeg niet en stelt dat er ‘deskundige zorg’ wordt geleverd.

(einde artikel)

Meer in Trouw:

MS-patiënt Piet (64) ging in hongerstaking om betere zorg af te dwingen: ‘Triest dat ik dit moest doen’

Lees verder in de Trouw | 4 april 2019

 

Steun Piet en stuurt u hem ook een kaartje?

Op Twitter roept Arianne Ripmeester op Piet te steunen. Dat kunt u nog steeds doen, hieronder treft u het adres van Piet Versteeg aan. Hoewel de zorginstelling wel haar eigen straatje schoon wast maar niet patiënten die dan over moeten gaan tot dergelijke ultieme middelen van protest en dan geconfronteerd worden met een ‘psycholoog’ ipv tijdige vershconing een trieste zaak is. Shame on You Lange Wei! Steun en/of feliciteert Piet met zijn overwinning en stuur hem een kaart of briefje!

 

Oproep Piet Versteeg hongerstakende MS gehandicaptepatient.png

sharingcaring

%d bloggers liken dit: