doofpot

Na 18 jaar eindelijk op bezoek bij je eigen moeder! De Canta is er ….

Op 2 oktober 2007 (dus ruim 11 jaar geleden), beschreef de voorzitter van een Multi-Disciplinair team van sociaal-, maatschappelijk-, welzijnsinstanties, artsen en schooldirectieleden onze ernstige ruimte- maar ook vervoersproblematiek. Door mijn handicap en de eindeloze problemen met het gehandicaptenvervoer werd mijn sociale uitsluiting en onmogelijkheid tot participeren, ook de beperking voor mijn kinderen.

Door @doofpotwmo | 4 april 2019

In januari 2009 heb ik door ernstige ongeval met een niet adequaat onderhouden rolstoel nog meer beperkingen opgelopen. Nog geen 2 maanden later in maart 2009 brak een stoel van een zeer slecht onderhouden rolstoeltaxibus af, en kwam ik wederom ernstig ten val.

Beide ongevallen hebben ertoe geleid dat ik sedertdien niet meer ongestabiliseerd vervoerd kon worden en er in 2010 wegens de eindeloos lange ritten (1,5 uur naar een pijnpoli in een ziekenhuis 15 km verder) na medische indicatie een aantekening individueel op mijn taxikaart kwam.

Dat had nog meer gevolgen dan het gehele MD-team had kunnen voorzien omdat ik vanaf dat moment met aldan nog kleine kinderen niet meer gecombineerd mocht worden wat onze particpatie tot nihil gereduceerd heeft.

Ondanks de efforts van het MD-team deze kwestie, die mogelijk schadelijk kon uitwerken voor de kinderen op te lossen zijn zij daar niet in geslaagd. Wij hebben dus nooit een speeltuin bezocht, nooit een pretpark of geen bezoek aan familie kunnen afleggen. Kortom, jarenlang geen enkele leuke of ontspannende activiteiten kunnen ondernemen. Zo wordt het handicap van een moeder ook het ‘handicap’ van kinderen.

Ruim 11 jaar later…

De ene keer lang geleden, dat ik haar bezocht met een regiotaxi en deze mij op wilde halen had de chauffeur zo’n haast dat ik op mijn achterwerk de trap af probeerde te komen om wegrijdend vervoer tijdig te halen, dat ik onwel ben geworden en bewusteloos van een betonnen trap ben gevallen.

Bijgebracht door een arts, nam de chauffeur de benen en kon ik niet naar huis. Die queste, hebben we dus evenmin nooit meer herhaald.

Na 18 jaar naar je moeder…

Heb ik voor het eerst – na de pogingen van het MD team- in 18 jaar mijn moeder zelfstandig kunnen bezoeken. Ik ben blij dat zij en ik dit nog mee mogen maken. Het was zeer emotioneel.

Niet zonder slag of stoot…

Proefrit Canta Doofpot wmo leudal waaijenberg mobiliteit

Met Dhr. Smit van Waaijenberg Mobiliteit op proefrit (30 jan 2018)

Op 30 januari 2018 –  ook samen met wmo-regisseur mw. P!  – een proefrit gemaakt in een Canta en ben met vlag en wimpel “geslaagd”. De Inrij-Canta is een uitzonderlijk voertuig, een mini-autootje waarin je met je eigen, gestabiliseerde rolstoel kan rijden.

Na wat indicatietrajecten is deze toegekend maar kon niet geleverd worden vanwege de ontbrekende rolstoel die al sinds november 2017 total-loss was verklaard.  Op 19 april 2018 schreef ik daar op dit blog al over toen ik 7 maanden in deze total loss rolstoel zat.

Ondanks de zeer duidelijke total-loss staat die de gemeente met een team van 7 mensen alhier heeft mogen aanschouwen is verstrekking van een nieuwe rolstoel, waar de oude qua verstrekkingsduur en besluit al verlopen was moeizaam gegaan,inclusief nutteloze medische en ergonmische trajecten heb ik op 22 mei 2018 deze zaak voor de rechter succesvol afegrond en is er 2 weken daarna een besluit afgegeven voor de nieuwe rolstoel.

Die echter maar niet kwam. Aldus met besluit en bestelde Canta, wachten op een rolstoel om de Canta te besturen. Immers bouwt de firma Waaijenberg Mobiliteit de Canta van scratch op maat. Aangepast aan je beperkingen, maar vooral aangepast aan je eigen rolstoel i.v.m.het vastzetsysteem van de rolstoel.

Toen de rolstoel eindelijk geleverd was in december 2018 belde ik dolblij Waaijenberg op om hem op te halen zodat de Canta die maanden daarvoor toegekend was, aangepast kon worden op de stoel. Dankzij de oplettendheid van hun monteur komen we tot de shocking conclusie dat Invacare de Kuschall 3 cm te smal had gemaakt, en er wel meer niet in orde was. Thanks but no thanks aan Invacare die om economische redenen de fabricage van rolstoelen van het vertrouwde Zwitserland naar Frankrijk heeft verplaatst met kennelijk,alle gevolgen van dien.

In de tussentijd kortstondig een totaal ongeschikte niet gestabiliseerde leenrolstoel gekregen, met als gevolg: een valpartij waarbij de schouder die uit de kom ging en dit blijft doen, een enkelband gescheurd die niet wil genezen en een rugletsel.

Om een lang verhaal kort te maken: de rolstoel staat nog steeds op het kattennachthok door ruimteproblematiek en is nog steeds niet bruikbaar. De update is dus dat ik nu 16 maanden in een total loss rolstoel zit (I’m not amused Invacare!), me suf bel en regel om de rolstoel adequaat/bruikbaar te krijgen.

Geen paniek…  Waaijenberg lost het op!

Dankzij de oplettende monteur is een ramp voorkomen. Direct werd besloten de oude rolstoel mee te nemen. Immers zou de nieuwe een duplicaat worden van de oude, dus kon de Canta op het oude frame aangepast worden.

Op 21 januari 2019 (bijna een jaar na de proefrit) was het dan zover… het vervoersprobleem is na 11,5 jaar eindelijk opgelost, de Canta is geleverd:

Canta 21 jan 2019

Het duurde nog ruim een maand tot wat doe-het-zelven en ingrepen door handige mannen ervoor gezorgd hebben dat ik enigzins veilig met de total-loss rolstoel toch vast kwam te zitten in het bevestigingssysteem van de Canta en ik op 23 februari vol goede moed en begeleider mijn moeder bezocht heb. Voor het eerst zelfstandig, in 18 jaar handicap met vervoersproblematiek die voorgoed tot het verleden hoort.

Hoewel gemiste uitjes met de kinderen echt wel hun tol en vooral verdriet hebben gekend, zijn die niet in te halen en beperkt nu er in de Canta slechts 1 persoon mee kan. Maar zelfs het mobiliseren door een van mijn kids naar zijn sportschool te brengen 1 km verder op, was een bevrijdend moment. Zowel voor hem als voor mijn kind.

Actie-Radius 5 km…

De actie-radius van de Canta is 350 km.

Die van mij 5. soms op een goede dag 6 km.

Na 32 maanden bedlegerigheid (mede door het traineren van de verstrekking van een nieuwe rolstoel door de gemeente) en mobiliseren vanaf niets – wat gepaard ging met bloed zweet en tranen – lukt het nu om 5 km te rijden, ongeveer 9 tot 10 minuten en dat is net genoeg om bij mijn ma te komen en daar te crashen en te rusten tot de terugreis weer te doen is.

Daarna lig ik wel nog een dag, dagen of langer geheel plat van vermoeidheid en de pijn. Die 32 maanden in je bed gaan je niet in de koude kleren zitten en mobiliseren is doodvermoeiend. Maar de daarop volgende nu mogelijke korte ritjes geven een gevoel van totale onafhankelijkheid en vrijheid die ik 18 jaar niet gekend heb.

Ik heb zelfs ‘gewinkeld’!

Ook al liep dat falikant fout af ondanks goedbedoeld enthousiasme, niet de Canta rijden maar de meters ‘rollen’ in een supermarkt in een handrolstoel nekten me direct en ik was totaal KO bij thuiskomst. de lat ligt nog erg laag kennelijk.

Echter zijn mijn begeleiders erg slim en verzinnen die steeds nieuwe alternatieven om me door die winkel te krijgen zolang de energetische belastbaarheid voor dat rollen nog zo laag is. We zijn opbouwend bezig en dat voelt geweldig. Zelfs na een rit, na de zoveelste KO geloof ik dat ik met een brede smile in slaap val, door de participatie die zo lang is uitgebleven door de questen om oplossingen.

Het wegvallen van het gevoel van onmacht, de voorgoed naar de verleden tijd gebrachtte rolstoeltaxi-problemen en de gewonnen zelfstandigheid maken dit alles draaglijker.

Mijn belastbaarheid is nog steeds gering. Ik betaal nog elke poging een prijs. Maar om weer volwaardig en zelfstandig te kunnen deelnemen aan de maatschappij- ook al is dat nu nog maar in een cirkel van 5 km- veranderde mijn leven totaal.

Dank aan Leudal!

Beste Gemeente Leudal, dank dat u na al die tijd deze life-changer toch heeft toegekend. En mevrouw P… rijdt u nog een keertje mee? 🙂

Binnenkort een filmpje!

Zodra mijn actieradius verruimd is, zal ik een mooie rit door het natuurgebied van Leudal maken en hier video-verslag van maken zodat u allen kunt zien hoe de Canta voor mij mijn leven veranderd, hoe hij werkt en voor mij aangepast is.

Met de levering van de Canta zijn we weer een stapje dichterbij aan de noodzaak en de weg naar integrale oplossingen om te kunnen participeren die ten grondslag liggen aan deze blog.

 

De meest gestelde vragen over de Canta:

Waar mag ik rijden met de Canta?

  • Met de Canta mag u rijden op de openbare weg (50 en 80 km wegen), op het fietspad en op de stoep.

Heb ik voor het besturen van een Canta een rijbewijs nodig?

  • Voor het besturen van een Canta heeft u geen rijbewijs nodig. Wel dient u over voldoende rijvaardigheid te beschikken om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Waaijenberg beoordeelt uw rijvaardigheid tijdens het aankoopproces en zorgt voor rijvaardigheidstraining indien nodig.

Hoe oud moet ik zijn om in een Canta te mogen rijden?

  • De bestuurder dient minimaal 16 jaar oud te zijn.

Moet de bestuurder gehandicapt zijn om een Canta te mogen rijden?

  • De Canta is bedoeld voor mensen met een mobiliteitsbeperking ten gevolge van ziekte, ouderdom of ongeval.

Waar mag ik met de Canta parkeren?

  • U mag de Canta op de stoep parkeren mits u de stoep niet blokkeert. (Voor meer informatie bezoek de website van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) of klik op overzichtsfolder om te downloaden)

Waaijenberg Mobiliteit en de Canta

De Canta is een Nederlands product wat ontwikkeld is door Waaijenberg Mobiliteit en gebouwd wordt in onze fabriek in Veenendaal. De Canta is door Waaijenberg speciaal ontwikkeld om de mobiliteit en onafhankelijkheid van mensen met een mobiliteitsbeperking te garanderen. Doordat voor het besturen van de Canta geen rijbewijs nodig is en het voertuig bijna overal mag rijden, is dit voertuig bij uitstek geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking als gevolg van ouderdom, ziekte of ongeval. 

Dit puur Nederlandse 45km gehandicaptenvoertuig is leverbaar met vele, in eigen huis ontwikkelde aanpassingen. Een rolstoellift, handbediening van gas en rem en een op alle mogelijke manieren verstelbare en draaibare bestuurdersstoel zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Voor mensen die gebonden zijn aan een elektrische- of handbewogen rolstoel bouwen wij de Inrij Canta. Hiermee bestuurt u vanuit uw rolstoel de Canta.

Wilt u meer weten over de ‘Canta’ kijk dan op de website van Waaijenberg Mobiliteit voor meer informatie of een proefrit.

sharingcaring

%d bloggers liken dit: