doofpot

Je hebt reuma, slikt pijnstillers en moet die straks zelf betalen

Het is te gek om los te lopen dat reumapatiënten die door gebruik van pijnstillers kunnen blijven functioneren in de maatschappij, de boodschap hebben gekregen die medicijnen vanaf 1 januari zelf te betalen. Is getekend: minister Bruno bruins van Medische Zorg en Sport. Het Zorginstituut heeft 21 middelen onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat vitaminen, mineralen en paracetamol van 1000 mg uit het basispakket kunnen worden gehaald.

Bron: Schagen FM | Eugeen Hoekstra | 27 juni 2018

Een reumapatiënt laat weten dat ze al ruim veertig jaar last van artrose en osteoporose heeft en verschillende operaties heeft ondergaan. Ze zegt dat de aandoening grote impact heeft op haar leven. “Als ik voldoende pijnstilling slik kan ik redelijk normaal functioneren. Maar zonder pijnstilling heb ik veel pijn, ben ik moe en moet ik zo nu en dan overgeven.” Om haar leven draaglijker te maken, slikt ze paracetamol 1000 mg en een tal van andere medicijnen. Daarnaast slikt ze kalktabletten en vitamine D om botontkalking tegen te gaan.

Maar juist die middelen die zij nodig heeft, worden nu dus uit het basispakket gehaald. Het is niet te geloven wat hier gebeurt. Chronisch zieken proberen hun leven zo te leiden dat zij kunnen blijven participeren in de samenleving. Velen hebben een baan of doen vrijwilligerswerk.

Pijnstilling is cruciaal om mee te kunnen doen. Als vanwege de kosten de pijnstilling moet worden verminderd is de kans groot dat de patiënt thuis komt te zitten en hulp nodig heeft. Dit kabinet ziet graag zelfredzame mensen maar dan moet je de voorwaarden, in dit geval medicijnen, wel in stand houden.

Voor chronische patiënten met een reumatische aandoening, zoals artrose en osteoporose (botontkalking), komt de kostenbesparing voor eigen rekening. Het is bekend dat chronisch zieken geen veelverdieners zijn en vaak ook andere zorgkosten hebben die volgens het Nibud de afgelopen jaren flink zijn gestegen doordat het mantelzorgcompliment en de Compensatie Eigen Risico zijn stopgezet. Om een idee te geven: het compliment bedroeg 200 euro (Schagen nu een cadeaubon van 25 euro) en de compensatie eigen risico bedroeg € 252.

Organisaties als het Reumafonds, het KNMP, Osteoporose Vereniging en Patiëntenfederatie Nederland maken zich zorgen over het besluit. Ze vrezen dat patiënten noodzakelijke middelen minder gaan innemen vanwege de extra kosten. “De middelen zijn voor mensen met reuma geen zelfhulpmiddelen maar effectieve geneesmiddelen die onderdeel zijn van een behandeling. Daar moet controle op zijn.”

Het niet meer vergoeden van deze middelen, betekent ook weer een extra kostenpost voor mensen die afhankelijk zijn van medicatie, aldus de Reuma-vereniging. Voor bijna 200.000 gebruikers betekent dit besluit een extra kostenpost tot boven de € 80 en voor 100.000 mensen is dit zelfs meer dan € 150 euro per jaar. Zij betalen deze medicatie vanaf 2019 zelf. Naast de maximaal € 250 eigen bijdrage voor medicijnen die ze per jaar al kwijt zijn.

Het Zorginstituut zegt dat bij de drogist gelijkwaardige middelen eenvoudig zijn te verkrijgen. Door de middelen uit het basispakket te halen zou dat leiden tot een besparing van 51 miljoen euro. Tel uit je winst. Goedkoop is duurkoop: door te bezuinigen op medicijnen gaat de gezondheid van de zieke verder achteruit met als gevolg een groter beroep op voorzieningen als huishoudelijke hulp en hulpmiddelen.

%d bloggers liken dit: