doofpot

Doofpotaffaire | Klokkenluider meldt mishandelingen in tehuis gehandicapten

Blikopnieuws | vrijdag, 3. maart 2017 – 14:00 Update: 07-03-2017 21:31

HELMOND (EZPress) – Een moeder van een autistische dochter luidt de klok over mishandelingen in een tehuis De Drie Notenboomen voor gehandicapten in midden Limburg. Verschillende ouders hebben geklaagd bij tal van instanties, zoals gemeente, gemeentelijke toezichthouder, politie, ombudsdienst, ministerie van VWS en de koepelorganisatie.

Bewijzen van emotionele en lichamelijke mishandelingen worden volgens de klokkenluider al maanden in de doofpot gestopt. Het gaat om mishandeling van tenminste 4 kinderen door de beheerder van het tehuis en zijn vrouw. Met klachten wordt niks gedaan. Iedereen loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid in deze zaak. Is er angst voor de waarheid die onthuld zou kunnen worden?

De klokkenluider heeft een rapport geschreven met documenten, geluidsopnames en foto`s van diverse emotionele mishandelingen. Het rapport geeft ook citaten uit verschillende whatsapp`s die bewoners elkaar stuurden:

(I)”Ik ben op de loop gegaan omdat ze me wilde slaan”.

“Het is de laatste keer douchen in een koude badkamer, morgen verhuis ik”.

“Vanochtend zonder ontbijt moeten gaan werken”.

“Welterusten iedereen, ik kan nu wel vloeken. Steeds kom ik thuis en hebben ze alweer de verwarming uitgezet. Het is ijskoud op je kamers. Houd mijn dikke jas maar goed aan”

“J. wilde mij slaan, vastpakken. Waarom nu weer? Ik ben zo hard als ik kon weggegaan zonder eten.”(/I)

Het zijn vooral de beheerder en zijn vrouw die de kleine groep lichamelijk beperkte en autistische bewoners traumatiseren met verbale en non verbale agressie. Zij zijn duidelijk niet getraind om met autisten om te gaan, zo blijkt uit het rapport.

Het rapport toont een uitspraak van de klachtencommissie die de klager in het gelijk stelt maar verder wordt daar niets mee gedaan. Het is niet de taak van de klachtencommissie om in te grijpen, zo heet het. Een klacht over een incident waarbij een jongen tegen de keukenkast wordt geduwd en gekneusde ribben heeft, is niet ontvankelijk omdat niet de jongen zelf klaagt maar een bewoonster die er bij stond. Het zou niet in haar eigen belang zijn om te klagen. “Maar”, zegt de moeder van de bewoonster, “voor een autistisch kind is zo`n ervaring ronduit traumatisch. Ze voelen zich niet veilig in deze omgeving.”

Uit een onderzoek in opdracht van de De Drie Notenboomen blijkt dat de communicatie in dit tehuis erg slecht is, de ouders mogen niet praten met het personeel. De kwaliteit van de zorg zou wel goed zijn, maar daar kan flink aan getwijfeld worden, aangezien de uitkomsten van het onderzoek zwaar leunen op uitspraken van beheerders en personeel. Zij hebben er geen belang bij de vuile was buiten te hangen.

De klokkenluider roept journalisten op haar rapport te bestuderen en afspraken te maken voor een interview.

//Einde bericht

Bron: Klokkenluider via BlikOpNieuws

%d bloggers liken dit: