doofpot

Gehandicapte Thierry strijdt tegen gemeente Den Haag om verplichte keuring: ‘Het is onzin!’

Gebruik-gezond-verstand-en-schuil-niet-achter-regels-die-totaal-niet-van-deze-tijd-zijn.jpg

Gebruik gezond verstand en schuil niet achter regeld die totaal niet van deze tijd zijn

Omroep West | Dinsdag 28 maart 2017, 09:25

DEN HAAG – Voormalig paralympische topsporter Thierry Schmitter uit Den Haag streed hard voor zijn twee bronzen plakken op de Paralympische Spelen in Londen en Athene, maar strijdt nu tegen de gemeente Den Haag. Hij moet voor het verlengen van zijn gehandicaptenparkeerkaart verplicht gekeurd worden bij de GGD en dat kost 172 euro. Onzin, vindt hij.

Schmitter woonde ooit in Den Haag, verhuisde toen naar Leidschendam-Voorburg en is nu weer terug in het Haagse. En daar wringt de schoen. In Den Haag heeft hij geen dossier meer, dat moet na drie jaar altijd vernietigd worden. De gemeente weet officieel dus niet dat hij zeventien jaar geleden na een ongeluk met een dwarslaesie in een rolstoel belandde.

In Leidschendam-Voorburg was een verklaring van zijn huisarts voldoende om te bewijzen dat hij echt gehandicapt is. Den Haag doet moeilijker. In de regels staat dat bij de aanvraag van zo’n kaart verplicht een keuring nodig is van een onafhankelijke instatie. En dat is in Den Haag de GGD.

‘Nooit meer dan 120 euro’

‘Ik heb in mijn carrière als topsporter veel keuringen gehad. Vaak zat je een uur lang bij een arts die intensief met je bezig was, en dat kostte nooit meer dan 120 euro’, zegt Schmitter. Hij snapt daarom ook niet dat zo’n keuring in Den Haag 172 euro moet kosten. ‘Waarschijnlijk heb ik vijf minuten een gesprek met een arts-assistent en dat is het dan.’

De gemeente Den Haag wil niet uitleggen waarom de keuring zo duur is. In een schriftelijke verklaring laat een woordvoerder weten dat dit ‘het standaardtarief’ is. De VVD in de Haagse gemeenteraad gaat hier nu vragen over stellen. Monique van der Bijl: ‘Wij willen van de wethouder weten of dit tarief kostendekkend is. Het is niet de bedoeling dat de gemeente hier geld aan overhoudt.’

‘Gebruik gezond verstand’

Het gaat Schmitter naar eigen zeggen niet om het geld, maar om het principe. Hij heeft dan ook een oproep voor de wethouder: ‘Gebruik uw gezond verstand om beslissingen te nemen en schuil niet achter regels die totaal niet meer van deze tijd zijn …. Punt!’

%d bloggers liken dit: