doofpot

Reumafonds op de bres voor reumavriendelijke zorgverzekering

Reumafonds op de bres voor reumavriendelijke zorgverzekering
Onderzoeksrapport wijst zorgverzekeraars op noodzaak fysiotherapie

Het Reumafonds roept zorgverzekeraars op om te stoppen met het terugdringen van fysiotherapie in aanvullende verzekeringen. Voor een aanzienlijk deel van de 2 miljoen Nederlanders met reuma is fysiotherapie noodzakelijk om goed te functioneren. Negen op de tien reumapatiënten zijn dan ook aanvullend verzekerd. Meestal is dat vanwege fysio- of oefentherapie, omdat deze zorg niet meer in het basispakket zit.

Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport ’Reumatische aandoeningen in Nederland’. Met het aanbieden van dit rapport aan Andre Rouvoet en Petra van Holst, respectievelijk voorzitter en directeur van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, reikt het Reumafonds zorgverzekeraars de hand om samen de mogelijkheden voor reumavriendelijke aanvullende pakketten te onderzoeken.

Reumapatiënten lijden onder beperkte toegang tot fysiotherapie

Het grootschalige onderzoek van het Reumafonds, uitgevoerd door NIVEL, brengt de gevolgen van leven met een vorm van reuma in Nederland in kaart. Zo blijkt uit het rapport dat een ruime meerderheid (69%) van de mensen met reuma dagelijks wordt beperkt in hun functioneren door pijn, vermoeidheid en verminderde beweeglijkheid. Deze groep is sterk afhankelijk van eerstelijnszorg, zoals fysio- en oefentherapie, waar bijna 750.000 mensen met reuma gebruik van maken. De vergoeding hiervoor is de laatste jaren flink uitgekleed en schiet tekort om goed te kunnen functioneren als reumapatiënt.

Zorgverzekeraars Nederland gaat het rapport bestuderen.

“Chronisch zieken moeten zo veel mogelijk kunnen blijven participeren in de samenleving”, zegt ZN-directeur Petra van Holst. “Daarom hebben wij twee jaar geleden al bij de Tweede Kamer gepleit voor fysiotherapie in de basisverzekering voor mensen met een chronische aandoening. Bij de reumatische aandoening artrose lijkt dat alvast te lukken: het Zorginstituut heeft positief geadviseerd, nog deze maand hakt de Kamer de knoop door.”

Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds: “Ik ben blij dat Zorgverzekeraars Nederland het Reumafonds steunt in ons pleidooi voor fysiotherapie in het basispakket. Voor andere reumatische aandoeningen dan artrose wacht ons echter nog een langdurig traject. Totdat fysiotherapie voor reuma weer opgenomen wordt in het basispakket, zijn reumapatiënten afhankelijk van een goede aanvullende verzekering. We willen daarom samen met de zorgverzekeraars stappen zetten om de aanvullende verzekering weer reumavriendelijk te maken.”

Zorgverzekeraars zijn gebaat bij toegankelijke fysiotherapie
Het toegankelijker maken van fysiotherapie voor reumapatiënten zal ook in de zorgkosten een positief effect hebben, waardoor volgens het Reumafonds een wederzijds belang wordt gediend. Zonder goede toegang tot fysiotherapie in verzekeringspakketten stromen mensen met reuma sneller door naar duurdere ziekenhuiszorg. De kosten van ziekenhuiszorg voor reuma zijn zeven keer hoger dan van eerstelijnszorg, blijkt uit het rapport.

Ridderbos: “Zorgverzekeraars sturen terecht op het beperken van zorgkosten en daar kan eerstelijns fysiotherapie een sleutel in zijn. Voldoende aanbod van oefen- en fysiotherapie in de aanvullende verzekering bespaart verzekeraars zorgkosten. Ook dat is een vorm van preventie.”

Het rapport ’Reumatische aandoeningen in Nederland’ is hier na te lezen

 
Het rapport ’Reumatische aandoeningen in Nederland’ is hier na te lezen

%d bloggers liken dit: