doofpot

Overbetuwe wil eigen risico chronisch zieken vergoeden

Onder “Goede Voorbeelden” bijgaand een positief bericht uit de Gemeente Overbetuwe. Helaas is door decentralisatie niet elke gemeente de vrijheid en middelen in te zetten waar ze horen, en ontstaat er een soort “Gemeenteloterij” en ongelijkheid, maar ben blij voor de mensen in Overbetuwe!

De Gelderlander |door  Pim Roelofs 04-07-17, 18:49

Foto door ANP

ELST – Je bent chronisch ziek of gehandicapt en hebt daarom vaak hogere zorgkosten. Vervelend, vindt de politiek in de gemeente Overbetuwe; zij ziet deze kwetsbare groep graag gecompenseerd worden door het schrappen van het eigen risico.

D66, CDA, GL en Burger Belangen Overbetuwe (BBO) vragen het college van burgemeester en wethouders onderzoek te doen naar de mogelijkheid om mensen met een chronische ziekte of handicap te compenseren door het eigen risico van hun zorgverzekering (maximaal 385 euro per jaar) te betalen. Daartoe dienen zij dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in, die waarschijnlijk wordt aangenomen omdat er een meerderheid van de raadsleden nu al heeft aangegeven ‘voor’ te zijn.

140 procent van de bijstand

De vier partijen willen graag een indicatie ontvangen van wat de financiële consequenties zijn, zodat er een overwogen besluit kan worden genomen. De compensatie moet beperkt blijven tot gezinnen met een inkomen van maximaal 140 procent van het bijstandsniveau.

 

Tot 2014 konden chronisch zieken en mensen met een beperking via een landelijke regel compensatie aanvragen. Deze wet bestaat niet meer: sinds 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor deze kwetsbare groep bij gemeenten.

%d bloggers liken dit: