doofpot

Wmo-indicatie. Door een ambtenaar. Per telefoon

Bron: Asser Courant | 6 juli 2017

(Foto credits: Boom Uitgevers Nieuwsmedia)

Column – Kan een ambtenaar via de telefoon medisch beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een Wmo-indicatie? In Assen blijkbaar wel.

Onlangs ontving de gemeente een brief van staatssecretaris Van Rijn. De bewindsman wijst Assen er (andermaal) op, dat bij het bepalen van maatwerk alle verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij cliënten, terwijl het college hier juist het voortouw moet nemen.

Vorige week kwam iemand naar me toe met een brief van de gemeente. Deze vrouw, 76 jaar, is slecht ter been en kan niet naar een bushalte lopen. Bovendien heeft zij psychische problemen. Om toch mobiel te blijven, vroeg zij de gemeente om Wmo-vervoer, de regiotaxi.

Een telefoontje richting gemeentehuis bleek voldoende. Een ambtenaar zegde dit – zonder medisch onderzoek en zonder de vrouw ooit te hebben gezien – toe. Voor een termijn van een half jaar. Mevrouw blij, de regiotaxi was een geschenk uit de hemel.

Tot enkele weken geleden. De taxi was stopgezet. Waarom? Uit een eerdere brief bleek dat mevrouw drie weken voor het verstrijken van het half jaar contact had moeten opnemen. Dat was ze – ook door haar psychische toestand – vergeten.

Wellicht dat Van Rijn zoiets bedoelt met ‘college’ en ‘voortouw nemen’.

Mevrouw is nog steeds slecht ter been, bushaltes zijn nog steeds onbereikbaar.  En nu zit ze aan huis gekluisterd. Met een opgestuurd gemeentelijk foldertje van de Cityliner, waar ze nu maar gebruik van moet maken.

De Cityliner die vol moet, want volgens de gemeente maken te weinig mensen gebruik van de gemeentelijke stadsbus. Ondanks dat mensen met een Wmo-pas gratis mee mochten. Ook dat is trouwens teruggedraaid, er moet weer door iedereen betaald worden.

Ik suggereer niks. Het een zal wel niets met het ander te maken hebben.

Robbert Willemsen

%d bloggers liken dit: