doofpot

Onrust onder gebruikers GPK in Bergen op Zoom

Het gewijzigde beleid in Bergen op Zoom voor gebruikers van de gehandicaptenparkeerkaart valt niet bij iedereen even goed. © Foto: ANP

BERGEN OP ZOOM – Wijzigingen die de gemeente Bergen op Zoom per 1 juli heeft doorgevoerd voor gebruikers van de gehandicaptenparkeerkaart (GPK), leiden tot grote onrust. Coalitiepartij GBWP vindt dat gebruikers slecht zijn geïnformeerd over de wijzigingen en vraagt het college van B en W de maatregelen (desnoods tijdelijk) terug te draaien.

Bron: BN De Stem | Henk van Ingen 10-07-17

Vanaf 1 juli draaien gehandicapten zelf op voor de kosten van de verplichte medische keuring om in aanmerking te komen voor de kaart. Die bedragen tussen de 100 en 200 euro. De keuringsarts bepaalt de geldigheidsduur van de GPK, die is minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar. Daarna dient een nieuwe keuring plaats te vinden. Ook is het voor gehandicaptenparkeerkaarthouders vanaf deze datum niet meer mogelijk gratis hun wagen weg te zetten op een reguliere parkeerplaats als de gehandicaptenplek bezet is.

Niet blij

De gemeente heeft de inwoners via een persbericht geïnformeerd over de wijzigingen. Fractieleider Evert Weys van GBWP is daar niet blij mee. ,,Mensen vertellen ons dat ze niet persoonlijk zijn geïnformeerd.  Een gemiste kans, aangezien de adresgegevens van alle GPK-gebruikers bekend zijn bij de gemeente. Er had wat ons betreft best vooraf een brief gestuurd kunnen worden.”

GBWP ziet ook praktische problemen. Zo lopen mensen die toch al moeilijk ter been zijn het risico lang te moeten wachten bij een parkeerautomaat. Bovendien zijn die apparaten niet aangepast voor mensen in een rolstoel en zit de bediening te hoog. ,,Zeker niet iedereen heeft bovendien de beschikking over een smartphone met een app om te parkeren.”

Kleine beurs

 Daar komt bij dat de GPK niet gratis is, gebruikers betalen 60 euro ervoor. GBWP vindt het ‘erg vervelend’ dat parkeerkaarthouders nu worden geconfronteerd met extra kosten, terwijl ‘voor sommige gehandicapten met een kleine beurs en veel extra medische kosten elke euro telt’. Reden voor de partij te pleiten om de maatregelen (desnoods tijdelijk) terug te draaien.

Het college van B en W trekt zich de kritiek op de wijze van communiceren aan, zegt woordvoerder Erwin Stander. ,,Er moet meer en beter gecommuniceerd worden over dit onderwerp.” Maar hoe dan, is nog niet bekend. Via de Facebookpagina van de gemeente kwamen zo’n 30 reacties binnen op het gewijzigde beleid voor de gehandicaptenparkeerkaart. Daar zaten ook positieve reacties tussen. Telefonisch kwam slechts een handjevol reacties binnen.

%d bloggers liken dit: