doofpot

Arnhemse stations niet altijd toegankelijk voor de scootmobiel

Foto: Sprinters zijn rolstoeltoegankelijk, maar Geta Schnellen kan het perron niet op. © Marc Pluim

ARNHEM – Scootmobiel- en rolstoelgebruikers kunnen in Arnhem en omgeving niet op elk station de trein nemen, zelfs niet nu er een nieuwe Sprinter rijdt. Eind 2019 moet dat zijn opgelost.

Vanaf haar appartement kan Geta Schnellen (37) station Arnhem Presikhaaf zien. Het is zo dichtbij, maar toch zo ver weg. Het perron is namelijk alleen per trap bereikbaar. Schnellen, die zich vanwege een halfzijdige verlamming en epilepsie per scootmobiel verplaatst, kan er niet op komen. Op station Arnhem Velperpoort geldt voor haar hetzelfde.

De nieuwe Sprinters zijn rolstoelvriendelijk, maar Geta Schnellen kan het perron niet op.

De nieuwe Sprinters zijn rolstoelvriendelijk, maar Geta Schnellen kan het perron niet op. © Marc Pluim

 

Nieuwe Sprinter
Die beperking in toegankelijkheid werd extra zuur, toen eind vorig jaar geregeld nieuwe NS-Sprinters begonnen te stoppen op de Arnhemse stations. Deze treinen hebben een lagere vloer dan hun oudere broertje en zijn voorzien van een uitschuifplankje dat een eventueel gat tussen perron en trein kan overbruggen. Voor Schnellen verandert het niets. Ze kan nog steeds het perron niet op, maar nu in de wetenschap dat er een trein stopt die wél toegankelijk is.

Lift en assistentie
In tegenstelling tot de stations Presikhaaf en Velperpoort vind je op Arnhem Centraal en Arnhem-Zuid wel liften. Ook wacht een assistent mindervalide reizigers op met een brug, mits zij de NS minstens een uur van tevoren hebben ingeseind.

Uitstappen

Dan is er Sebastian Lamens (38) uit Rheden, een vriend van Schnellen. Ook hij is halfzijdig verlamd en heeft epilepsie. Dankzij de nieuwe Sprinter kan Lamens wel zelfstandig met zijn scootmobiel de trein inrijden op het station in Rheden. Uitstappen op station Presikhaaf is echter onmogelijk.

Regiotaxi

In tegenstelling tot vriendin Geta weigert Lamens de regiotaxi als alternatief te accepteren. ,,Daar wil ik niet afhankelijk van zijn. Je wordt vaak gecombineerd met andere reizigers en je bent wat langer onderweg.’’ Wanneer hij Schnellen bezoekt, rijdt hij het hele stuk van Rheden naar Presikhaaf per scootmobiel.

Meer klachten

,,Ik krijg meer klachten over zowel station Presikhaaf als Velperpoort’’, zegt Raymond Klaassen, duo-voorzitter van het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG). Daarbij tekent hij aan dat de mensen die zijn platform vertegenwoordigen niet zulke klagers zijn. ,,Zij denken vanwege hun beperking vaak: ‘Ik ben al zo lastig’.’’

Oplossing

Er gloort licht aan het einde van de tunnel. Volgens ProRail zal in 2019 op station Presikhaaf een lift gereed zijn aan de zijde van de Eleonorastraat. Aan de andere zijde komt een schuin oplopende helling voor de rolstoel en scootmobiel. Ook station Velperpoort krijgt in 2019 liften en aangepaste perrons. Tevens komen op station Oosterbeek in 2018 hellingbanen en op station Wolfheze in 2019 twee liften.

,,Het gaat hier om veel en ingrijpende bouwwerkzaamheden’’, zegt Aldert Baas van ProRail. ,,De komende jaren worden veel stations aangepast, vooral regionale. In 2020 is 70 procent van de stations toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. En in 2030 zijn alle stations zelfstandig toegankelijk.’’

Schnellen moet het allemaal nog maar zien. ,,Ik geloof er niet meer zo in, eigenlijk. Het duurt gewoon allemaal veel te lang. Het blijft een bizarre situatie.’’

%d bloggers liken dit: