doofpot

Openbaar vervoer fors duurder voor veel ouderen en gehandicapten

Bron: Dagblad de Limburger | Door: Paul Bots | 21 juli 2017
Foto ter illustratie. Foto: De Limburger/Ermindo Armino

Reizen met het openbaar vervoer van Arriva wordt voor duizenden Limburgse ouderen en gehandicapten een stuk duurder.

Het gratis of goedkope vervoer dat mensen met een zogeheten Wmo-indicatie bij Veolia kregen aangeboden, wordt vervangen door een kortingskaart die mensen kunnen kopen. Arriva en Wmo-vervoerder Omnibuzz presenteren deze zogeheten Voor Elkaar Pas vrijdag in Venray.

Gratis

Gemeenten in Noord- en Midden-Limburg gaven ouderen en gehandicapten tot 11 december vorig jaar gratis vervoer in de treinen en bussen van Veolia. In een groot deel van Zuid-Limburg konden mensen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor 75 euro per jaar onbeperkt reizen in de bus en de regiotrein.

Eén regeling

Sinds 11 december regelt Omnibuzz namens alle Limburgse gemeenten (behalve Mook en Middelaar) het speciaal vervoer voor ouderen en gehandicapten. Omnibuzz wilde graag één regeling voor alle gemeenten. Bureaucratisch overleg hierover leidde ertoe dat mensen al ruim een halfjaar zonder kaart zitten.

Korting

Inmiddels hebben de Wmo’ers een brief gekregen met het nieuwe aanbod. Voor 6,50 euro krijgen ze een kaart die vanaf 1 augustus 37 procent korting geeft op busreizen en 25 procent korting op treinritten in Arrivatreinen na de ochtendspits. Wie ook gratis een begeleider mee wil nemen, betaalt 8 euro voor de Voor Elkaar Pas.

Factuur

De pas is in feite een ‘gewone’ ov-chipkaart die ook gebruikt kan worden in de speciale taxi’s voor het Wmo-vervoer. Mensen kunnen overal in- en uitstappen en krijgen achteraf een factuur. Het gebruik van gewone treinen en bussen is niet voor alle Wmo’ers weggelegd. Ongeveer driekwart van de geïndiceerden is lichamelijk en psychisch niet in staat om met het gewone ov te reizen.

Het verdwijnen van het goedkope of gratis vervoer leidde vorig jaar tot protesten onder gebruikers. De vervangende kaart valt onder de veelgebruikers ook niet goed. Zo mailt een reiziger die niet breed bij kas zit aan De Limburger: “Ik ging iedere dag met de bus dat wordt me nu afgenomen omdat ik het niet kan betalen.”

 


 

 

%d bloggers liken dit: