doofpot

Twente: Gebruiker Regiotaxi raakt weg kwijt door wirwar aan regels

ENSCHEDE/DENEKAMP – De gebruikers van de Twentse Regiotaxi zien door alle gemeentelijke maatregelen door de bomen het bos niet meer. Jan Binnenmars, wethouder bij de gemeente Twenterand, wil die onduidelijkheden wegnemen. Hij geeft hieronder antwoord op vijf prangende vragen.

Bron: Tubantia | 27-07-17 | Foto: © THEO KOCK

1. Wat is er veranderd?

Sinds 1 juli is de Regiotaxi er alleen voor mensen met een Wmo-pas. Wie een rit niet reserveert voor 21.00 uur de dag ervoor, betaalt 3 euro per enkele reis bovenop het reguliere tarief, te incasseren door de gemeenten. Behalve bij een boeking via een taxipoint in een ziekenhuis. De gemeenten Enschede, Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Haaksbergen schorten die 3 euro reserveringskosten nu op. Bovendien kan er in de taxi niet meer contant worden betaald.

2. Waarom gelden in elke gemeente weer andere regels?

Er gelden overal dezelfde regels. De reden dat die 3 euro tijdelijk niet wordt geïnd, is dat sommige gemeenten juridisch nog geen toestemming hebben die toeslag te incasseren.

3. En niet alle Twentse gemeenten doen mee?

Nee. Twaalf van de veertien Twentse gemeenten deden mee aan de gezamenlijke aanbesteding van het Regiotaxivervoer, waarbij voor het eerst diverse vormen van doelgroepenvervoer in elkaar werden geschoven. De regeling is bedoeld om mensen te stimuleren zo tijdig mogelijk de rit te boeken, zodat er zoveel mogelijk ritten gecombineerd kunnen worden. De gemeenten Borne en Rijssen-Holten doen niet mee, maar hun inwoners kunnen tot 1 juli 2018 wel gebruik blijven maken van de Regiotaxi zonder toeslag. Ze werken aan een nieuw vervoersysteem.

4. Wie heeft de kostenverhoging bedacht?

De toeslag is in een vroeg stadium onderdeel geworden van de regionale aanbesteding voor het maatwerkvervoer. De kostenverhoging is dus bedacht in overleg met de vervoerders, maar er zijn vervoerders die het bedrag van 3 euro nu te hoog vinden.

5. En vanaf 1 januari komt er nóg een verandering bij?

Vanaf 1 januari is niet meer het aantal zones, maar het aantal kilometers bepalend voor de berekening van de eigen ritbijdrage. De kilometerprijs wordt door de provincie vastgesteld en het basistarief landelijk. Naar verwachting is dit in september bekend.

%d bloggers liken dit: