doofpot

Vader wanhopig op Facebook: ‘Stop met pesten van mijn autistische zoon’

Image: Millingen reageert massaal op de oproep op Facebook . © ANP

MILLINGEN – Stefan (11) wordt gepest op straat. Al vanaf het moment dat hij pak hem beet vier jaar was; het moment dat hij naar buiten ging om te spelen. Stefan heeft een autistische stoornis en reageert daarom anders. Afgelopen week werden er zelfs pogingen gedaan om Stefan met een brommertje omver te rijden.

Dat zegt zijn vader Harry Siebers voor wie de maat nu vol is. Vrijdagavond benaderde hij via Facebook zijn dorpsgenoten in een wanhopige poging om aan het gepest een einde te maken.

 

Om te beginnen: ,,Stefan is geen brave en hij vreet ook wel eens wat uit.  En ja, zodra hij andere kinderen ziet die hem eerder gepest hebben begint hij te schelden. Stefan is nu eenmaal autistisch. Maar moet hij daarom wekelijks in elkaar geschopt en geslagen worden?’’

Bedreigd

Stefan werd, aldus Harry, bovendien bedreigd. ,,Als je het thuis vertelt, dan vermoorden we je vader en je moeder, zeiden ze dan. Je moet weten dat autisten opmerkingen altijd letterlijk nemen. Kun je je voorstellen wat dat voor hem betekent?’’

Zijn oproep op Facebook ging viral. Er werd heel vaak op gereageerd. En belangrijker nog: er kwamen ouders van ‘pestkoppen’  op bezoek.

Niet mijn kind

Ter illustratie.

Ter illustratie. © Leo IJsvelt/De Gelderlander

Dat is een pluspunt, zegt Harry. Want in het verleden sprak hij weleens ouders aan maar kreeg dan reacties in de trant van ‘het zijn kinderen; dan gebeurt er wel eens wat’ en ‘mijn kind doet zoiets niet’.

Een moeder die deze zaterdag langs kwam en haar zoon reageerden anders. De zoon was wel bij het gepest geweest; had er niet aan meegedaan maar zei niettemin ‘sorry’. En in de loop van de dag komen er meer ouders langs, hebben ze althans gezegd. Een van hen laat weten dat ‘een verhaal vaak twee kanten heeft en geloof me, ik ken waarschijnlijk de andere kant van het verhaal’.

Aangifte

‘Je moet aangifte doen bij de politie’, stoomt het op Facebook. John de Meij  herinnert zich dat ‘wij vroeger thuis een pak slaag kregen als we zoiets deden’. En Nikki van Baren schrijft: ‘Super dat Harry dit naar buiten durft te brengen’. Danny Janssen vreest dat ‘dit normaal wordt in Millingen. Geloof me, we weten  precies wat je voelt.’

 

Aangifte wil Harry vooralsnog nog niet doen. ,,Stefan is geen lieverdje en waar er twee vechten zullen er twee schuld hebben. Maar dit moet gewoon ophouden. Het is niet altijd alleen maar Stefan’s schuld.”

%d bloggers liken dit: