doofpot

#Facepalm-Award voor @KruidvatService: Géén respect voor de medemens

Door Inge Albers | 4 Augustus 2017

Vanmorgen bij het Kruidvat stond er een (met respect) wat oudere dame bij de kassa om een treinkaartje te kopen. Ze gaat morgen met haar man een treinreis maken en bij het Kruidvat krijg je tenminste nog een kaartje.

Dus de vrouw betaald en krijgt tot haar verbazing een kassabon met een code die ze via internet moet activeren waarna ze het treinkaartje kan bestellen en uitprinten. De vrouw vraagt verbaasd of ze ook een kaartje kan krijgen want daar weet ze van hoe het werkt en nog niet zo lang geleden hadden ze die ook nog bij het Kruidvat.

Helaas waren deze er niet legt de jongen achter de kassa uit en dus vraagt de vrouw of ze haar geld terug kan krijgen. De jongen vraagt dit aan de bedrijfsleidster en deze zegt zonder enige empathie te tonen dat dit niet gaat en wil zo weglopen. Ik besluit in te grijpen want dit gaat me echt aan het hart.

Ik leg de bedrijfsleidster uit hoe de situatie is maar het blijft nee. Het is toch immers heel makkelijk om dat via internet te doen aldus de bedrijfsleidster. Op dat moment raak ik geïrriteerd en vraag het nogmaals. Maar een discussie aangaan heeft geen zin want we krijgen boos een kaartje met het nummer van het zogenaamde ‘service centrum Kruidvat’. Die moeten dan maar toestemming geven om het kaartje terug te mogen geven.

Nou, het was op dat moment pas service geweest als de dame van het Kruidvat zelf had gebeld. Later, buiten, werd me duidelijk waarom ze dit niet deed. Ik kreeg namelijk (namens de vrouw aan het bellen) niemand aan de telefoon maar wel een bandopname met uitleg over de activatie van het treinkaartje. Al met al kan de vrouw toch de treinreis maken want ik heb zelf de code geactiveerd en het treinkaartje uitgeprint.

Maar serieus, Kruidvat Nederland, is dit hoe jullie omgaan met (oudere) mensen die niet weten hoe het allemaal werkt? Is het zo moeilijk om mee te denken? Laten we eerlijk zijn, hopelijk komen wij ook ooit in zo’n situatie waarin wij niet meer weten hoe het allemaal werkt. En later we nog eerlijker zijn.

Dan hopen wij toch ook dat er iemand is die wel empathie kan tonen en de moeite wil doen om het kaartje alsnog terug te nemen? Want als ik er niet was geweest (en dit zeg ik niet omdat ik een schouderklopje wil want de dankbaarheid van de dame is me veel meer waard) had dit lieve echtpaar de treinreis nog eens niet kunnen maken tegen het gereduceerde tarief wat jullie bieden.

Maar goed Kruidvat, laten we dan ook zo eerlijk zijn dat wij wel weten hoe het werkt maar dat we ook zeker wel weten wat de kracht van social media is. Want heeeeeel stiekem hoop ik dat dit bericht wordt opgepikt en massaal wordt gedeeld. Verder niet haatdragend bedoeld maar waarom zouden we het laten, als het allemaal toch zo makkelijk is?


#Facepalm

De oproep van Inge is opgemerkt en wordt momenteel druk gedeeld op het internet.  Deze wanstaltige ‘ontoegankelijkheid‘ is geen unicum. In jullie filialen viert dat namelijk hoogtij. De toenemende discriminatie door uw emplooi èn diens miserabele service is duly noted.

Daarom deelt deze blog u daarom officieus een #Facepalm uit, en zal verdere akkefietjes binnen of omtrent uw service en/of filialen nauwgezet in de gaten houden en alhier updaten. Want wat betreft uw service en toegankelijkheid daartoe bent u – mèt of zonder treinkaartjes danwel de irritante sandwichborden buiten uw retailcomplexen – al het toonbeeld van een letterlijke ROADBLOCK.

Uit solidariteit met de gedupeerden en klaagster zal de admin van deze blog nooit geen rooie cent meer uitgeven in uw etablissement!

 

Respect is the Key

 

Op 7 augustus 2017 heeft de #Burgerkracht en maatschappelijke discussie van alle online Nederlanders op social networks zijn werk gedaan staat dan in het AD:

 

images3.persgroep.net.jpg

Inge Albers met de advertentie voor goedkope treinkaartjes. © Emiel Muijderman

Ouderen voelen zich gedupeerd door digitaal treinkaartje Kruidvat

De acties van winkelketens met goedkope treinkaartjes of dagjes uit zijn een crime voor ouderen. Ze zijn niet handig genoeg met de computer om de actiecodes online te verzilveren en een e-ticket te printen. Een klacht over treinkaartjes van het Kruidvat ging afgelopen weekend viraal op Facebook.

 

De 70-jarige Anita Smith stond afgelopen vrijdag beduusd voor de kassa van het Kruidvat. Ze had een treinkaartje gekocht, zodat ze samen met haar man een dagje naar Utrecht kon. Deze oma kreeg alleen geen écht kaartje. Nee, ze kreeg een bon in de handen gedrukt met een code. ,,Die moest ik op de computer activeren,” vertelt Smith. ,,Maar ik ben niet zo handig met de computer. Ik heb wel een cursus gevolgd en kan dingen opzoeken, maar het lukt me niet om ingewikkelde handelingen uit te voeren.”

Smith wilde het kaartje direct retourneren. De filiaalhouder weigerde echter en liet haar klant bedremmeld bij de kassa achter.

Zielig

Ik vond dat zó zielig. Ze liep zo weg

Inge Albers

Inge Albers (31) zag het gebeuren. ,,Ik vond dat zó zielig. Ze liep zo weg.” De jonge moeder greep in en riep de bedrijfsleider ter verantwoording. Dat gesprek eindigde in een verhitte discussie, die nergens toe leidde. Albers besloot het echtpaar zelf uit de brand te helpen, ze activeerde en printte het kaartje.

Vervolgens deed ze een prangende oproep op Facebook: Kruidvat zorg voor betere service en vooral, sluit geen ouderen uit door zulke actiecodes te gebruiken. Haar bericht raakte klaarblijkelijk een gevoelige snaar. Dik 128.000 mensen deelden het. ,,Ik heb bijna geen volgers, dus dit had ik nooit gedacht. Maar nu ik toch een podium heb, wil ik het gebruiken. Er zijn zoveel ouderen die niet goed genoeg met de computer kunnen omgaan. Daar moet toch rekening mee worden gehouden. Die hele groep wordt nu uitgesloten van dit soort acties.”

Ook Treinreiziger.nl, die volledig buiten de actie staat, merkt het Kruidvat een gevoelige snaar heeft geraakt. Hij kreeg in korte tijd tientallen klachten. ,,Ik kreeg mensen aan de lijn die even hun verhaal kwijt moesten en het waardeloos noemden,” aldus Hildebrand van Kuijeren. Het is de eerste keer dat Kruidvat geen ‘echte’ kaartjes meer verkoopt.

Attractieparken

Fractieleider Henk Krol van de politieke partij 50Plus merkt dat het probleem breder speelt. Hotelboekingen, goedkope tickets voor een dagje naar een attractiepark of prepaid telefoonkaarten moeten ook vaak online worden geactiveerd. En ook officiële zaken, zoals bankieren en Belastingaangifte gaan meer en meer digitaal. ,,Dat is echt niet alleen voor ouderen lastig,” merkt Krol op.

 

Help die mensen die hier niet mee uit de voeten kunnen. Dat is toch een kleine moeite

Henk Krol, fractieleider 50Plus

Het Kamerlid is niet tegen digitalisering, maar vindt wel dat er rekening moet worden gehouden met de mensen die ‘buitenboord vallen’. Krol: ,,Help die mensen die hier niet mee uit de voeten kunnen. Dat is toch een kleine moeite. In elk filiaal staat een computer. Voor mijn part vragen ze twee kwartjes extra om de tickets uit te printen.”

Ook ouderenbond ANBO vindt dat winkelmedewerkers op zijn minst vooraf kunnen vragen of de klanten bekend zijn met de voorwaarden. ,,Bij geneesmiddelen vragen ze ook of de klant meer informatie wil. Als mensen zo’n treinkaartje kopen, kunnen ze op zijn minst aangeven dat dat digitaal is en vragen of ze weten hoe dat werkt,” aldus woordvoerder Renée de Vries. Dan kunnen mensen nog afhaken vóórdat ze de knip hebben getrokken.

Evalueren

Het Kruidvat betreurt het voorval en zegt meerdere klachten te hebben gekregen over de e-tickets. Of dat allemaal senioren zijn, weet het bedrijf niet. Omdat ook bij veel andere aankopen, zoals vliegtickets of hotelboekingen, een activeringscode wordt verkocht, hebben ze het ‘echte’ treinkaartje in de ban gedaan. ,,Maar we gaan dit zeker evalueren voordat we een nieuwe actie starten. Het filiaal had wel iets coulanter mogen zijn, want de klant had de code nog niet in haar handen,” zegt woordvoerder Aïcha Moussaoui.

Inge Albers is er niet gerust op. ,,Die mensen hebben al een groot deel van hun leven achter de rug. Daarvan kan je niet verwachten dat de digitale wereld vanzelfsprekend is.” Hoe het ook afloopt, ze heeft het dagje Utrecht van haar dorpsgenoten gered. Smith is haar dankbaar. ,,Dat een vreemd iemand voor me opkwam, vind ik geweldig.”

%d bloggers liken dit: