doofpot

Verhuftering in NL: Geen respect voor iemand die 1e hulp verleent

Foto © Thinkstock

Maarten Voet (29) uit het Groningse Uithuizermeeden is verbijsterd. Terwijl hij een bejaarde man met hartritmestoornissen probeert te redden op de vloer bij de kassa’s in de supermarkt, wordt een man boos dat het allemaal te lang duurt voor hij zijn pakje sigaretten af kan rekenen. ,,Het moet eens klaar zijn met de verhuftering.”

Maarten Voet en zijn vriendin Jennifer. © PrivéfotoMaarten Voet en zijn vriendin Jennifer.

Voet doet woensdagmiddag even snel een boodschap voor hij aan het werk moet bij het beveiligingsbedrijf waar hij stage loopt. Als hij bij de kassa van supermarkt Coop in het Groningse Uithuizermeeden aankomt ziet hij een man van ver in de 80 jaar oud op een stoel gezet worden. ,,Hij was niet goed geworden, voelde zich duizelig. Hij zakte steeds verder weg. Hij transpireerde en had moeite met ademhalen”, vertelt de Groninger.

Hij belt resoluut 112 voor een ambulance en hij belt zijn vriendin. ,,Ze heeft EHBO, werkt met ouderen en we wonen om de hoek. Terwijl we op onze knieën zitten om de man te helpen, staat er een andere man af te rekenen en zich ermee te bemoeien. Hij was boos dat zijn zoontje van een jaar of 4, 5 dit allemaal moest zien.”

Voet voelt de hartslag van de man verder wegzakken. ,,Terwijl we de AED aansloten bleef de man bij de kassa staan en schelden. Hoewel ik probeerde de oude man te troosten en kalmeren omdat hij zelf ook voelde dat het niet goed ging, had ik misschien beter die man bij de kassa moeten troosten. Vanwege het feit dat hij en zijn kind dit moesten zien”, zegt de Groninger sarcastisch.

Slopen

Als zijn vriendin Jennifer van de Wetering zegt dat de man misschien beter weg kan gaan, zegt hij volgens Voet ‘Ik ga, voor ik iedereen ga slopen hier’. Voet kan er met zijn verstand niet bij dat iemand zo reageert. ,,De caissière was helemaal in paniek na zijn tirade. Ze huilde en was helemaal van slag.”

 

Twee dagen later belt Voet naar het verzorgingstehuis waar de oude man woont. ,,Hij is later in het ziekenhuis overleden.”

Normaal

Het hele voorval heeft meer impact op Voet dan hij had gedacht. ,,Die man zakte weg in mijn armen, dat doet iets met je. Toen hij bijkwam pakte hij mijn hand vast, omdat hij bang was. Dat moment was zo heftig. Je doet je best, je doet wat denkt dat goed is. Dat is toch niet meer dan normaal?”

 

Het verbaast hem dat iemand zo kan reageren als de man bij de kassa. ,,Ik ben ervan geschrokken. Daarom wil ik mijn verhaal delen. Dit verhaal staat niet op zichzelf. Het moet eens klaar zijn met de verhuftering in deze samenleving. Gedraag je een beetje. Ik hoop dat dit verhaal bijdraagt aan de bewustwording.”

 

De supermarkt wil desgevraagd niet reageren om redenen van privacy. 

%d bloggers liken dit: