doofpot

#FacePalm-Award: @GemNeder_Betuwe wordt strenger met bijzondere bijstand

DOUBLE FACEPALM: FOR WHEN ONE FACEPALM DOESN’T CUT IT

Note van @doofpotwmo: Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere kosten. Dit zijn extra kosten bij ziekte, een beperking of een andere reden. Het moet gaan om kosten die niet tot de normale kosten van het bestaan horen, die u niet zelf kunt betalen en ook niet vergoed krijgt (bijvoorbeeld van de zorgverzekering). Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente. Ziekte of een beperking hebben of krijgen is doorgaans geen keuze. Dat overkomt je. Wie in Neder-Betuwe woont krijgt het dan dubbel hard tegen zijn kiezen. Dat is…als die er nog inzitten als je de tandarts nog kunt betalen want had u niet het geld om die meest uitgebreide zorgverzekering te nemen kunt u nu zonder tanden al helemaal naar bijstand fluiten!

Sedert de decentralisatie naar lokale overheden zijn de vergoedingen vanuit het sociaaldomein net tot zo’n gemeentelijke loterij verworden als de willekeur binnen elk ander gedecentraliseerde wetgeving (bijv. WMO). Worden chronisch zieken en gehandicapten nogmaals gestraft met de geldstroomverlegging en het wishful thinking-syndroom van menig ambtenaar aan wiens lot u overgeleverd bent.

Na afshaffen van de Wtcg korting, de Wtcg tegemoetkoming, verhoging van de eigen bijdragen, afschaffing van aftrekbare kosten wegens ziekte of handicap kauwt de absolute minima in Neder-Betuwe op een strootje. Op 1 mei 2017 knalde de gemeente al in de koppen van de krant dat tientallen mensen met een leefgeld van maximaal 180 euro per maand niet meer naar de voedselbank konden gaan wegens te hoge kosten voor vervoer. Slechts 3 personen slaagden er in. Hopelijk inmiddels wat meer nu de geldstroomverlegging en de goodwill-lurkers van het sociaal domein welzijnsorganisaties en vrijwilligers aanspraken om te pendelen voor dat broodnodige eten voor hen die geen netwerk hebben of dat netwerk ook niet met de voiture dat rantsoen kan ophalen.

jiFfM

Neder-Betuwe: je zult er als chronisch zieke of gehandicapte maar wonen. Beste valide en gezonde mensen: dit is uw voorland. Mara ik hoop voor u dat de tand des tijds u genadiger gaat zijn als de beleidsmakers die sedert de decentralisatie uw welzijn bepalen als u onverhoopt het lot van deze mensen gaat delen. Om welke reden dan ook.

Lees hieronder het artikel uit de Gelderlander…


 

images2.persgroep.net

Foto: ANP

OPHEUSDEN – Inwoners van Neder-Betuwe krijgen voortaan minder bijzondere bijstand. Ze ontvangen minder geld voor meubilair, moeten sneller hun bewindvoerder zelf betalen en krijgen ook minder medische kosten vergoed. 

De gemeente geeft jaarlijks meer uit dan de 292.000 euro die ervoor begroot is, en daar wil ze verandering in brengen. Wie recht heeft op geld voor woninginrichting, kan de helft krijgen van wat het NIBUD ervoor rekent. Dat was eerst driekwart. Inwoners kunnen hiervoor tweedehands goederen kopen, stelt de gemeente.

Bewindvoering

Bij de kosten voor bewindvoering hoopt Neder-Betuwe geld te besparen door deze niet meer automatisch te vergoeden via bijzondere bijstand. Wie een relatief hoog inkomen heeft, moet zelf de bewindvoerder betalen, tenzij hij in de schuldsanering zit. Bij medische kosten wil Neder-Betuwe alleen nog het deel vergoeden wat de meest uitgebreide verzekering niet (helemaal) vergoedt. Wie dus een verzekering heeft met weinig extra’s, omdat dat goedkoper is, neemt zelf dat risico.

Computer

Inwoners met recht op bijzondere bijstand krijgen wel eerder een computer. Was dat eerst nog pas zo als kinderen in groep acht kwamen, nu kunnen kinderen vanaf groep 5 een computerregeling krijgen. Leerlingen moeten immers al eerder werken met de computer dan vroeger, zegt de gemeente. Dit kost eenmalig 6.000 euro extra.

%d bloggers liken dit: