doofpot

Paal en perk aan reclameborden in binnenstad van Bergen op Zoom

Reclameborden in de Bergse binnenstad. Foto credits: © Jan Van De Kasteele

BERGEN OP ZOOM – Gemeente en ondernemersvereniging Sterck zijn het eens: er moet paal en perk gesteld worden aan het groeiend aantal reclameborden in de binnenstad. Een nieuw uitstallingenbeleid, waarin precies komt te staan wat wel en niet is toegestaan, moet daarbij helpen.

Dat heeft wethouder Ad Coppens in zijn rol als locoburgemeester laten weten aan BSD-raadslid Piet van den Kieboom. De BSD vindt dat de reclameborden afbreuk doen aan de kwalitatieve uitstraling van het centrum en dat bovendien de mobiliteit van mensen met een beperking in het geding is. Het valt niet mee voor bijvoorbeeld rolstoelers of slechtzienden om zich een weg te banen langs alle borden en andere uitstallingen op straat.

 

Voorzitter Leon Videler van ondernemersvereniging Sterck erkent dat vooral de grote reclameborden die her en der op straat worden gereden, geen idyllisch plaatje vormen. ,,We spreken ondernemers er ook op aan. Dat werkt het beste. Dan loop ik binnen en vraag of ze die borden zelf mooi vinden. Ik heb de indruk dat het probleem al minder wordt.” Het gaat er volgens Videler vooral om dat uitstallingen niet meters van de winkelgevels geplaatst worden. ,,Een tafeltje met een paar stoelen tegen de gevel aan is leuk. Dat is sfeervol. Maar grote borden met schreeuwerige reclameteksten niet. Grote posters die met de opruiming tegen de ramen worden geplakt, vind ik evenmin mooi. Maar dat is aan de ondernemers zelf.”

Gemeente treedt voorlopig niet handhavend op tegen reclameborden in centrum van Bergen op Zoom.

Gemeente treedt voorlopig niet handhavend op tegen reclameborden in centrum van Bergen op Zoom. © Jan Van De Kasteele

Excessen

In afwachting van het nieuwe uitstallingenbeleid treedt de gemeente, aldus Coppens, niet handhavend op. Alleen bij ‘excessen’ komt de gemeente in actie. Wat het college verstaat onder excessen, is niet duidelijk. Behalve met Sterck gaat de gemeente ook nog in gesprek met Stichting Welzijn Visueel Gehandicapten en de Reumapatiëntenvereniging Bergen op Zoom.

 

Behalve de uitstallingen komt daarbij ook het openbaar groen in de binnenstad aan bod. Gemeente en Sterck willen meer groen en bankjes in de winkelstraten. Videler hoopt daarover binnen afzienbare tijd knopen door te hakken. ,,We hebben locaties in beeld, maar bijvoorbeeld de brandweer moet daarover nog adviseren. We moeten bij de plaatsing van bankjes ook rekening houden met de weekmarkt en grote evenementen zoals de optocht met vastenavend.”. De bankjes moeten daarom demontabel zijn. Voordat de herfst begint, kan het volgens Videler in kannen en kruiken zijn.

%d bloggers liken dit: