doofpot

#Facepalm-Award voor @gem_Eindhoven: “Géén geld om tunneltje toegankelijk te maken!”

Camilla de Nijs, Cor Verbeek en Sjak van Hoesel (vlnr) bij het ontoegankelijke tunneltje onder de Limburglaan in Eindhoven. © Michel Theeuwen

EINDHOVEN – Buurbewoners en het Ouderen Appel Eindhoven willen dat het voetgangerstunneltje bij woonzorgcentrum Engelsbergen aan de Limburglaan ook toegankelijk wordt voor minder validen. 

De feestelijke ‘opening’ van de mooi opgeknapte ‘grottunnel’ onder de Limburglaan was de druppel voor buurtbewoner Sjak van Hoesel. ,,Dan zeggen ze dat het tunneltje mensen verbindt. Maar als je slecht ter been bent, kún je er helemaal niet komen. Die trappen hier dat zijn de nieuwe tralies van het bestaan van veel ouderen.” En dus klom de 64-jarige Eindhovenaar in de pen richting de politieke partij Ouderen Appel Eindhoven. Raadslid Cor Verbeek stelde gisteren raadsvragen aan het college van B en W over de slecht toegankelijke voetgangerstunnel.

 

“Dan zeggen ze dat het tunneltje mensen verbindt. Maar als je slecht ter been bent, kún je er helemaal niet komen.” ~ Buurtbewoner Sjak van Hoesel

 

Toegankelijkheid

,,Het is prachtig geworden met de kunst van ouderen,  scholieren, Summa-studenten en kunstenaars”, zeggen Van Hoesel en buurtgenote Camilla de Nijs. Nu moet hij ook nog toegankelijk worden. Want de voetgangerstunnel heeft nu eerst een vrij steil aflopende stoep (of een steil trapje) en op het laatst nog onneembare trappen voor mensen met een stok, rollator of rolstoel. Fietsers moeten er afstappen en de fiets door een goot meevoeren.

,,Hier vlakbij ligt Vitalis-woonzorgcentrum Engelsbergen”, aldus Van Hoesel. ,,Veel mensen kunnen door de trappen het tunneltje niet nemen. En als ze het wel kunnen dan is het nog onveilig want door de grote struiken ben je er niet zichtbaar vanaf de weg.”

ZIE OOK:Enge voetgangerstunnel onder Limburglaan Eindhoven wordt uitnodigende grot

Volgens Verbeek heeft Vitalis ook al  gevraagd om de onderdoorgang tussen de Maria van Bourgondiëlaan en de Von Weberstraat toegankelijk te maken. ,,En bij de opening van de grottunnel waren er planken gelegd voor de rolstoelers. Een vrouw in een rolstoel zei tegen wethouder Staf Depla dat dit wel de laatste keer was dat ze de nieuwe inrichting zou zien. ‘Daar heeft u wel een punt’ zei Depla”, aldus Verbeek.

Prioriteiten

Het drietal zou het liefste zien dat de trappen en de steile stoep vervangen worden door een baan die goed te lopen en te rollen is. ,,Maar het moet geen racebaan worden voor scootertjes”, aldus De Nijs. Verbeek denkt dat er wel een oplossing mogelijk is met een hek. Dat gaat wel een paar cent kosten, is de verwachting. ,,Maar dat is een kwestie van prioriteiten stellen”, aldus het raadslid.

Het college reageert niet op vragen van de krant als raadsleden de kwestie hebben aangekaart.


De Ouderen reageren!

“Geen budget om het toegankelijk te maken…”

Ouderen Appèl wil beter bereikbare tunnel Limburglaan

Bron: Studio 040 | 14 Aug 2017

Volgens het Ouderen Appèl is de tunnel onder de Limburglaan niet goed te bereiken voor ouderen. Dat terwijl jong en ouder voetgangerstunnel in Genderdal laatst nog helemaal heeft opgeknapt. Cor Verbeek heeft raadsvragen gesteld.

 

 

De paden en trappen rond het tunneltje bij de Von Weberstraat liggen er niet best bij. Ook kunnen mensen in een rolstoel of scootmobiel geen gebruik maken van de tunnel. Verder is de verlichting ondermaats en de begroeiing juist te hoog volgens het Ouderen Appèl.

Ook Vitalis heeft bij de start van het project om de tunnel te verfraaien meteen gevraagd of er wat gedaan kon worden aan de toegankelijkheid. Het CKE vertelde toen meteen dat daar geen budget voor was. Die boodschap kreeg mevrouw Kockx van wethouder Staf Depla bij de heropening van de tunnel.

Zuur, want de bewoonster van Vitalis Genderdal maakte zelf enkele kunstobjecten voor de tunnel. Helaas is ze rolstoelgebonden en kan ze haar eigen kunst niet zien. Daarnaast moet ze naar het Karel de Groteplein als ze de Limburglaan wil oversteken. Iets wat ze gezien de verkeersdrukte daar liever niet doet.

De fractie wil van het Eindhovense college weten of het de toegankelijkheid voor senioren en mensen in een roelstol gaat verbeteren bij de tunnel in het Genderdal.

%d bloggers liken dit: