doofpot

Eenzaamheid alom in rollator City in Rotterdam

Pastor Bart Starreveld (rechts) met Ommoorder Chris. ,,Eenzaamheid van ouderen is een groot probleem.” © Frank de Roo

Volgens de gemeente Rotterdam zou de eenzaamheid bij ouderen afnemen. Pastor Bart Starreveld, actief in Ommoord, ziet dat heel anders.

Bron: AD | Door Gert Onnink | 16 Aug 2017

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (zorg, CDA) vertelde vorige week trots dat de eenzaamheid onder ouderen in de stad minder wordt. Dat baseerde hij op cijfers van de GGD. Vooral de huisbezoeken aan mensen van 75 jaar en ouder zouden daarbij helpen.

Bart Starreveld, sinds 2011 pastor van de Open Hofkerk in Rotterdam-Ommoord, merkt in Ommoord en ook in Lombardijen dat de praktijk anders is. ,,Ik zie het op straat, op de pleinen en weet van de situaties waarin veel mensen verkeren. In Ommoord is vereenzaming een groot maatschappelijk probleem.”

De wijk, ook bekend als ‘rollator city’ vanwege het hoge aantal oudere mensen, telt veel eenzame bewoners, stelt Starreveld. Exacte cijfers kan hij niet noemen. ,,Ik werk drie tot vier dagen in de Open Hof en zie en hoor hoe het ervoor staat.”

Zere plek

De oplossing ligt op straat, want het probleem ligt op straat

Bart Starreveld

Zelf gaat de kerkelijk werker vaak langs bij mensen en probeert hij een vinger op de zere plek te leggen. ,,Dan hoor ik een vrouw die alleen is, zeggen: we zijn hier in de flat allemaal weduwen. In de kerk proberen we met mensen te praten. Het is een kwestie van langsgaan, opbellen en vragen hoe het gaat.”

Starreveld, ook voorman van het Armoedeplatform Prins Alexander, kan er soms niet bij dat de maatschappij het zó ver heeft laten komen. ,,Je kan problemen hebben met je familie, je gezondheid, een psychiatrische achtergrond of armoede. De oplossing kan zijn tijd en aandacht schenken en dan mensen langdurig in de gaten houden.”

Hij gelooft niet dat de overheid de oplossing kan bieden. ,,Dat zullen we toch echt als samenleving moeten doen. De oplossing ligt op straat, want het probleem ligt op straat.”

Thema-ochtend

Om de kwestie meer onder de aandacht te brengen, houden de Open Hof en het Armoedeplatform op 7 september een thema-ochtend over vereenzaming en verarming. Spreker is prof.dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Ze wordt als een deskundige op het gebied van sociaal isolement gezien.

Starreveld kijkt uit naar de lezing. ,,Zij kan er met passie over vertellen. Ze stelt dat de aanpak van eenzaamheid een kwestie van beschaving is. Daar ben ik het mee eens.”

%d bloggers liken dit: