doofpot

Nieuwe werkwijze thuishulp Gemeente Roosendaal: 148 bezwaren ingediend

ROOSENDAAL – Tegen de toekenning van huishoudelijke hulp in Roosendaal zijn 148 bezwaren ingediend. De bezwaren konden door de cliënten tot deze week worden ingediend, de gemeente heeft nu twaalf weken de tijd om met een antwoord te komen. Van de 1.500 cliënten is dus bijna tien procent erg ontevreden over de aangeboden hulp.

Bron: AD | Frank Timmers 18 Aug 2017

De bezwaren zijn ingediend door Jurist Wevers uit Aalten, dat door de FNV voor deze klus is ingeschakeld. ,,Ik ben geschrokken van de hulp die is aangeboden”, zegt Erica Stinissen van Jurist Wevers.

Roosendaal heeft in de wijken Tolberg, Kroeven en een deel van Langdonk en Nispen de werkwijze aangepast, waarbij niet langer wordt uitgegaan van een vast aantal uren hulp per week, maar van een kwaliteitsniveau, onafhankelijk van het aantal uren dat nodig is om het huis schoon en leefbaar te houden.

Schrijnende gevallen

Stinissen heeft bij het opstellen van de bezwaarschriften schrijnende gevallen voorbij zien komen. ,,Iemand die normaal 5 uur per week een hulp in huis had en nu nog maar anderhalf uur en dat terwijl er sprake is van incontinentie en dus veel was, slecht zicht waardoor er veel gemorst worden en rolstoelgebruik waarmee veel vuil van buiten naar binnen komt.”

 

Wethouder Corne van Poppel wilde volgens een woordvoerder graag de problemen aan de keukentafel oplossen en hierover in gesprek gaan met de cliënten. Die weg is echter afgesneden doordat alle 148 cliënten Wevers hebben gemachtigd om de contacten namens hun te onderhouden. ,,Zij zitten niet te wachten op weer een bezoek waarbij het nieuwe beleid wordt uitgelegd. Ze willen gewoon hun hulp krijgen”, aldus Stinissen. De woordvoerder van Van Poppel zegt dat hij zich daaraan houdt. ,,We gaan nu werken aan de formele beantwoording van de bezwaren, daarvoor is een uitspraak van de bezwarencommissie nodig.”

 

Als voor de behandeling van de bezwaren een huisbezoek bij de cliënt nodig is, wordt die bijgestaan door medewerkers van FNV Lokaal en waar mogelijk van Jurist Wevers. ,,We kunnen er niet altijd zelf bij zijn, die mensen van FNV Lokaal zijn goed geïnformeerd”, zegt Stinissen. Wethouder Van Poppel zei twee weken geleden nog dat de overgang van de huishoudelijke hulp beter had gekund. De wijzigingen zijn op 1 juli doorgevoerd en dat was volgens de wethouder beter na de vakantie gebeurd.

%d bloggers liken dit: