doofpot

Obesitasmodel: ‘Er wordt ongelimiteerd aan ons gesjord’

Het zal je maar gebeuren… Doe je boodschappen in de supermarkt, neem je iets lekkers mee voor je kleinkinderen  en gaan mensen in je karretje graaien. Met de tekst: “Dit moet jij niet meenemen, is niet goed voor jou”, klinkt het dan. En soms zetten ze het zelfs terug in het vak.

1Vandaag | 19 Aug 2017 | Door Gerrie de Jong

Het overkomt Jos Blik uit Amsterdam regelmatig. Onbegrijpelijk, vindt hij het. “Oordelen en kwetsen is makkelijk. Dat is niet nodig.”

Hij komt verrassend makkelijk uit zijn stoel omhoog, maar hij gebruikt een rollator  bij het lopen. Jos heeft obesitas en weegt 200 kg.  Hij komt uit een gezin waar velen aan obesitas leden. Hij vindt het vervelend dat andere mensen hem veroordelen om zijn gewicht. Maar hij gaat er niet onder gebukt. Integendeel.

Hij is lid van het modellenteam van de Nederlandse Stichting Over Gewicht. Het modellenteam reist het land af langs ziekenhuizen  en verpleeghuizen om medisch personeel bewust te maken van hoe om te gaan met patiënten met overgewicht en obesitas. En welke hulpmiddelen daarvoor nodig zijn. De ambulance, de rolstoel, het hangtoilet, het scanapparaat. Het is doorgaans allemaal niet groot, breed of stevig genoeg voor patiënten met obesitas.

‘Ongelimiteerd trekken en duwen’ 

Vijftien jaar geleden is het modellenteam opgezet. “Omdat we hadden ervaren dat er ongelimiteerd aan ons geduwd, getrokken en gehangen werd om ons te tillen en te verplaatsen.”

Wat meer respect kan een hoop schelen, zegt Blik. “Een arts begint meteen over afvallen. Ze kennen je voor de rest niet he.. Dan denk ik met m’n 68 jaar: denk je dat niemand dat ooit eerder heeft geroepen?”

%d bloggers liken dit: