doofpot

Rollator en rolstoel mee op reis: Deze problemen kunnen ontstaan

Mensen met een mobiliteitsbeperking hebben meestal assistentie nodig als zij met het vliegtuig op reis gaan. Mag je rolstoel of rollator wel mee? Hoe kom je van het vliegveld bij je accommodatie?

Jetty Neomagus belde haar verhaal door tijdens de uitzending een aantal weken geleden. Ze vertelde dat ze op vakantie was in Barcelona, met een vriendin. Jetty gebruikt een rollator en die had ze bij het vliegtuig afgegeven aan vliegtuigmaatschappij Transavia. ‘Daar stond ook nog een rolstoel van een andere passagier’, vertelt ze. ‘Ik reis wel vaker met de rollator, het ging altijd goed.’

Rollator kapot

In Barcelona krijgt ze haar rollator terug met een afgebroken linkerhandvat. ‘Ik had de rollator ingeklapt en verzekerd met een tie-wrap. De tie-wrap was verdwenen.’ Neomagus heeft niet voor niets een rollator. Ze kan niet ver lopen zonder het hulpmiddel. ‘Als vervanging kreeg ik een zware en aftandse rolstoel. Mijn vriendin kan me echt niet duwen.’ Ze gebruikte de rolstoel ook als rollator, maar dat was geen doen. Jetty klaagt dat de rolstoel niet handig is, vooral niet als je met de bus wil. Daardoor heeft ze veel minder kunnen bekijken in Barcelona dan ze wilde. Voor haar was de vakantie bedorven.

Transavia compenseert volledig

De rollator kostte 330 euro. Als Jetty zelf een klacht indient bij Transavia biedt de vervoerder 50 euro compensatie aan. Dat vindt ze te weinig aangezien ze de rollator helemaal niet meer gezien heeft na aankomst in Barcelona. Ze heeft in Nederland een andere rollator moeten kopen. ‘Je hebt recht op compensatie’, aldus Bregje Krijnen van UdinkSchepel Advocaten. ‘Is de rollator kapot, vermist of vertraagd bij aankomst? Dan zul je een nieuwe moeten kopen en de airline zal die kosten tot 1200 euro moeten vergoeden’, vult reisjournalist Daan Vermeer aan. Als Radar contact opneemt met Transavia voor een reactie geeft de vliegtuigmaatschappij aan niet te willen reageren in de uitzending. Wel vindt Transavia het ‘een vervelende situatie voor mevrouw Neomagus en haar vriendin’ en zullen ze de kosten van haar rollator van 330 euro vergoeden als mevrouw het bonnetje opstuurt.

Extra en onnodig betalen voor speciaal vervoer

Dan ben je op het vliegveld aangekomen en moet je nog naar je accommodatie. Daarover kreeg Radar een vraag van Els. Zij heeft een speciale rolstoel die compact is. Haar bagage was vrij beperkt, ze reisde alleen met handbagage. Als Els een reis boekt geeft ze ook altijd aan dat ze een kleine, lichte rolstoel heeft waarvan de wielen kunnen worden verwijderd. ‘Meestal past mijn rolstoel makkelijk in de bagageruimte van zo’n transferbus. Toch vinden reisorganisaties dat er speciaal vervoer geregeld moet worden. Daar rekenen ze extra geld voor.’ Els heeft dit al meerdere keren bij verschillende reisorganisaties meegemaakt.

Zo belt reisorganisator Sunweb een week voordat Els en haar man op vakantie gaan naar Rhodos. Sunweb zegt dat ze 209 euro moet bijbetalen om haar, haar man en haar rolstoel te vervoeren van het vliegveld naar de accommodatie. De man van Els duikt meteen in de voorwaarden en ziet daar dat er ook een optie is voor een privé transfer die slechts 79 euro kost. In het geval van Els zat er een standaard transfer in haar boeking, maar voor de 79 euro werd ze met man en rolstoel naar het hotel gebracht. Els is van mening dat ze dubbel betaalt op deze manier. Bij die 79 euro kwam ook nog eens 50 euro voor de rolstoel maakt 129 euro voor een retourtje vanaf het vliegveld.

‘Sunweb had beter moeten communiceren’

Daan Vermeer zegt dat Els een pakketreis heeft geboekt en dan moet vooraf in de omschrijving staan of de reis geschikt is voor mensen met een beperkte mobiliteit. ‘Op verzoek van de reiziger is het ook verplicht om te bekijken of de vakantie, gelet op ‘de behoefte van de reiziger’ geschikt is.’ Volgens Vermeer is het meenemen van zo’n rolstoel zo’n behoefte en informatie over vervoer moet dus van tevoren beschikbaar zijn. ‘Voor vervoer mag een organisatie meerkosten rekenen, maar in dit geval is dat vreemd, want haar rolstoel lijkt niet groter dan een koffer.’ Bregje Krijnen vult aan dat Sunweb beter had moeten communiceren. ‘Als deze mevrouw tijdig heeft gemeld dat ze mindervalide is, dan moet de reisorganisatie hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat het aansluitende vervoer is aangepast.’

‘We zijn afhankelijk van lokale partners’

Monique van de Linde is woordvoerder van Sunweb en zegt dat Sunweb afhankelijk is van lokale partners die het vervoer regelen. Als er speciaal vervoer geregeld moet worden, dan worden de kosten daarvoor doorberekend. Op de vraag hoe het kan dat de Sunweb-medewerker met een bedrag van 209 euro kwam reageert Van der Linde dat ze dat moet uitzoeken aangezien een privé transfer voor minder te boeken is. ‘We gaan in deze uitzondering mevrouw de 129 euro terugbetalen. We bekijken elke situatie apart.’ Sunweb lijkt moeite te hebben om aan de lokale vervoerder door te geven dat een reiziger geen speciaal vervoer nodig heeft en daarmee dus dubbele kosten kan besparen.

‘Je kan niet alles eisen’

Krijnen zegt dat je als reiziger overigens niet altijd kan eisen dat er op de plek van bestemming geschikt vervoer is. Dat kan wel als je met het vliegtuig, bus of openbaar vervoer reist. ‘Voor een transfer ter plaatse bestaat er geen wettelijke regeling.’

 


 

Tips

Door @doofpotwmo

Rolstoelen zijn duur en nagenoeg niet te verzekeren. Terwijl een ieder een (alhier verzekerde) fiets zelfs kan meenemen is dit slecht geregeld voor handbewogen rolstoelen waar de onderdelen peperduurduur, en soms lokaal niet eens verkrijgbaar zijn. Wellicht kunt u iets met onderstaande tips opgedaan na 17 jaar ervaring.

 1. Vraag bij de fabrikant van de rolstoel na of er een leverancier zit in het land van bestemming, voor het geval je onderdelen nodig hebt.
 2. Inspecteer je rolstoel goed bij vertrek en maak foto’s van je hulpmiddel.
 3. Heeft u een vouwrolstoel? Check of de luchthaven van vertrek “Airshells” verhuurt. Voor een redelijk bedrag kunt u een solide tas voor uw rolstoel of rollator huren die alle ellende voorkomt. 0% schadekans. De tas neemt u mee tot in het hotel en geeft u bij thuiskomst weer af op de luchthaven.
 4. Heeft u toevallig een regen- of winter bodybag, draai die op de kop en haak hem over de rugleuning en haak de gebruikelijke bovenkant over de voetplaat en zet de klemmen vast. Past doorgaans precies en uw hele rolstoel is beschermd.
 5. Wielen zijn essentieel. Ook de hoepels van een rolstoel. Bescherm deze met goedkope 35 of 42mm buisisolatie, verkrijgbaar in elke bouwmarkt. Opensnijden en over de hoepels doen, vastzetten met ducttape en u creëert een buffer die de wielen beschermt.
 6. U wil ook niet zonder zitkussen komen te zitten. Vooral niet als het een aangepast kussen is. Gebruik een sjor-band om het kussen in de rijrichting over en onderdoor de rolstoel vast te zetten, of neem het kussen mee in de cabine om verlies te voorkomen.
 7. Neem zelf extra binnenbanden en evt. een gereedschapsetje mee. Verwacht niet dat die in land van aankomst gemakkelijk te verkrijgen zijn.
 8. Een setje extra lagers voor je voorwielen is geen luxe. Vooral niet als je van plan bent aan een strand te liggen.  Bij Skatepro kun je goedkoop losse lagers kopen.
 9. Vraag bij de check-in balie twee international standard labels “Deliver to Gate/Ramp” (paars) en maakt deze aan de voor en achterzijde van je rolstoel vast. De rolstoel of rollator wordt dan in een aparte ruimte opgeslagen in het ruim, en niet onder koffers begraven. En bij aankomst naar de deur van het vliegtuig gebracht. De meeste schade aan rolstoelen wordt aangericht door dat zeper ongeluk op de transport band (letterlijk) gegooid worden en daar klem komen te zitten.
 10. Zorg dat uw rolstoel of hulpmiddel altijd gelabeled wordt. Dit wordt nog wel eens vergeten. Plak zelf een sticker met uw naam en bestemming en data van aankomst en vertrek aan de binnenzijde van uw wielen of wielplaten.
 11. Is er schade: Verlaat het vliegveld onder geen beding zonder een Property Irregularity Report (PIR). Zoek de bali van uw touroperator of de representative en laat die iemand van de luchthaven erbij halen om dit op te stellen.Als men weigert verzoek de luchthavenpolitie om hulp.
 12. Maak foto’s van eventuele schade aan uw hulpmiddel.
 13. Neem direct per email of persoonlijk contact op met uw reisorganisatie en laat ook hen een rapport opstellen en meld het hoe dan ook bij uw reisverzekeraar. Is er schade die direct vervangen dient te worden vraag dan een voorschot.
 14. Sommige onderdelen zijn zo vitaal dat indien die niet vervangen kunnen worden uw vakantie geheel verziekt is en u in bed of een stoel kunt belanden. Dring er dan bij de reisorganisatie op aan om deze via Fedex of UPS met 24 uurs service vanuit NL te laten opsturen.
 15. Voor transfers gebruik Skyscanner. Hier kunt u het gewenste vervoermiddel boeken voor de laagste lokaal geldende prijzen. Vanaf u stoel thuis, dus geen gedoe op het vliegveld en linea recta zonder zorgen naar uw hotel. De chauffeurs wachten na de bagageband op u. Mochten ze u niet direct vinden dan wordt u gebeld.
 16. Op lokatie toch een lekke band, toch gereedschap meegenomen en gefixt? Dan nog lucht erin! In sommige landen ook nog een sinecure. Is er geen geschikte pomp in het hotel? Maar wel een duikcentrum? De duikers zijn doorgaans graag bereid wat van hun lucht in uw mobiliteit te steken! Anders opzoek naar een tankstation als u Schrader Valve binnebanden/ventiel heeft. Hier rekening mee houden scheelt een dag ‘touren’ per taxi voor een luchtpomp.

Moet u medicatie meenemen?

 1. Verdeel die over de bagage, of neem indien mogelijk een extra tasje mee voor supplies.
 2. Bij de meeste airlines is het toegestaan een extra bagagestuk (varierend in gewicht 10 tot 15 kg) gratis in te checken indien de inhoud enkel medical supplies betreft. Check hiertoe eerst de voorwaarden op de site van de airline voor u teveel betaald. Veel reisburo’s zijn hier nl. niet van de op hoogte.
 3. Neem bij medicatie of medische supplies mee? Neem dan altijd een medische verklaring mee, opgesteld in het Engels door uw huisarts, alsook een internationale uitdraai van uw apotheek van het afgelopen jaar. Op de internatiomale versie staat naast de u bekende medicatie naam ook de latijnse benaming van de werkzame stof. Deze overzichten of verklaringen zijn doorgaans gratis af te halen. Zorg ervoor dat deze door arts en apotheek gestempeld en ondertekend zijn.
 4. Sommige landen eisen een gelegaliseerde verklaring, vooral als u pijnbestrijdingsmedicatie (die onder de Opiumwet vallen) meeneemt. Contacteer dat het CAK voor legalisatie. Deze procedure kan een tijdje duren maar de verklaring is een jaar geldig.
 5. Gebruikt u intermitterende katheters, stomamateriaal o.i.d.? Vraag de fabrikant om een internationale folder. (Zie voorbeeld bij Coloplast). In tegenstelling tot Europese hulpmiddelen zijn sommige hulpmiddelen in het buitenland futuristisch en uitzonderlijk interessant voor douaniers. Alvorens zij u publiekelijk uw hulpmiddelen uit laten leggen scheelt een folder in de lokale taal u schaamte en evt. verlies van hulpmiddelen.
 6. Gebruikt u dieetvoeding op medische gronden? Enkele flesjes voor de reisdag kunt u in uw handbagage meenemen en mogen u niet afgenomen worden bij boarding. Laat in dit geval de dieetvoeding wel opnemen in uw medische verklaring.

Last but not least… een fijne & zorgeloze vakantie gewenst!

%d bloggers liken dit: