doofpot

Bushalte vaak hindernis voor mensen met rolstoel

POLLMIDDELBURG – Het overgrote deel van de Zeeuwse bushaltes is nog niet geschikt voor slechtzienden of mensen in een rolstoel, zo blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Ook de negen treinstations zijn voorlopig nog niet volledig toegankelijk.

Van de ruim 1200 bushaltes in de provincie zijn er slechts 142 (12 procent) bruikbaar voor mensen met een visuele beperking. Die haltes beschikken over veilige geleidelijnen, zodat mensen zonder gevaar de instapplaats kunnen vinden. Op 113 andere haltes zijn wel geleidelijnen aangebracht, maar niet op de juiste manier.

 

In totaal 188 haltes (15 procent) zijn toegankelijk voor reizigers met een motorische beperking. Dat betekent dat het perron is opgehoogd, om het hoogteverschil met de bus deels te overbruggen. Ook moet het perron zijn verbreed, zodat een rolstoel goed kan manoeuvreren.

Eis niet gehaald

Volgens de richtlijnen had vorig jaar 40 procent van de Zeeuwse haltes toegankelijk moeten zijn. Die eis wordt dus bij lange na niet gehaald. Alleen de gemeente Middelburg zit rond de norm.

 

Op de cijfers is wel wat af te dingen, vindt de provincie. Lang niet overal stopt een reguliere bus, maar veelal een buurtbus. Daar kunnen mensen in een rolstoel een haltetaxi bestellen.

Ga voor de poll & uitslag naar de website van PZC

Van de 614 haltes waar reguliere bussen stoppen, blijken er 130 volledig toegankelijk te zijn. Dat komt neer op 21 procent, nog steeds ver onder de eisen. Nog eens 93 haltes zijn wel opgehoogd, maar nog niet breed genoeg.

Klachten

De inventarisatie is gemaakt op aandringen van Provinciale Staten, mede nadat mensen met een fysieke beperking hadden geklaagd over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Daarbij is verwezen naar het VN-verdrag dat bepaalt dat de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk moet zijn.

 

Het onderzoek bevestigt het beeld dat er nog veel werk aan de winkel is. De provincie heeft al geld uitgetrokken om de voornaamste knelpunten op te lossen bij de 125 haltes die zij zelf beheert. Eind dit jaar moeten de haltes bij het busstation in Terneuzen, bij Vrijburg in Vlissingen en bij Absdale, Colijnsplaat (Zeelandbrug), Kruiningen, Noordgouwe, Schuddebeurs en Sint-Maartensdijk volledig toegankelijk zijn.

Investeren

Na de zomervakantie kunnen de gemeenten aan de hand van de inventarisatie beslissen in hoeverre zij de komende jaren ook investeren in toegankelijke bushaltes. Het Overleg Platform Openbaar Vervoer komt naar verwachting in oktober met een advies. Daarnaast wordt de gehandicaptenorganisaties gevraagd hun mening te geven.

ProRail gaat de komende jaren door met het toegankelijk maken van de Zeeuwse treinstations. Alleen op Kruiningen-Yerseke heeft het perron nu precies de vereiste hoogte.

 

De treinen moeten daar echter nog op worden aangepast. Mensen met een rolstoel blijven daardoor ook de komende jaren aangewezen op hulp bij het instappen. Die assistentie wordt nu aangeboden op de stations Vlissingen, Middelburg en Goes. Eind dit jaar komt daar Krabbendijke bij.

Lees ook

Gedeputeerde gaat dagje in rolstoel om knelpunten te ervaren

%d bloggers liken dit: