doofpot

Mantelzorgwaardering als verdienmodel in @GemZaanstad

De gemeente Zaanstad heeft de uitvoering van de ‘mantelzorgpas’ openbaar aanbesteed. Het Westzaanse bedrijf Puur Zaans krijgt volgens Zaanstad “minder dan €30.000” voor de uitvoering.


UPDATE: Volgens een ingewijde zou het gaan om een bedrag van € 29.875,-


Bron: De Orkaan | 21 Aug 2017

Er is in totaal € 500.000 beschikbaar voor de mantelzorgwaardering waarvan €450.000 voor 3000 passen is begroot.

De uitvoerder mocht zelf wel een ‘verdienmodel’ ontwikkelen. Dat winkeliers € 360 per jaar gaan betalen is echter niet de bedoeling geweest van de gemeente: “wij wilden niet dat winkeliers zouden gaan betalen” aldus de woordvoerder van wethouder Jeroen Olthof.

Beheerskosten

De eerste mail aan de winkeliers over de nieuwe mantelzorgpas waarin de € 360 werd aangekondigd, is nooit door de gemeente gezien. Ondernemersnetwerk ZON is volgens Zaanstad verantwoordelijk voor de inhoud van de mail.

Volgens de gemeente zouden de totale beheerskosten € 360 per jaar zijn. Winkeliers kregen vervolgens een brief van het Zaans Ondernemers Netwerk ZON waarin werd aangekondigd dat alle winkeliers € 360 per jaar moeten betalen.

De brief, verstuurd en ondertekend door projectmanager Jantine Konijn van ZON, waarin de “maandelijkse bijdrage van € 30” tot drie maal toe wordt vermeld, is nooit door de gemeente gezien, en Zaanstad “was ook niet op de hoogte van de inhoud.”

Misverstand

Van een misverstand kan dan ook geen sprake zijn. In het Dagblad Zaanstreek houdt Jantine Konijn van ZON echter vol: “De gemeente heeft voor de nieuwe opzet gekozen. En ik heb me niet vergist.”

Als Konijn zich niet vergist en Zaanstad heeft de mail nooit gezien, moet het dus een bewuste opzet zijn geweest om de winkeliers € 360 te laten betalen. Dan zou PUUR Zaans naast de vergoeding van de gemeente ook € 63.000 bij de 175 aangesloten winkeliers ophalen.

Verdienmodel

Geheel ondenkbaar is dat niet gezien de mogelijkheid om een ‘verdienmodel’ op basis van de mantelzorgpas te ontwikkelen. Volgens ingewijden was de maximale aanbestedingssom inderdaad € 30.000 en zou Puur Zaans de opdracht gekregen door net onder dat bedrag te gaan zitten. Twee andere aanbieders hadden voor lagere bedragen ingeschreven maar de ‘kwaliteit’ van Puur Zaans zou de doorslag hebben gegeven.

Beide andere aanbieders hadden ervaring met soortgelijke passen en hadden ook een verdienmodel. In één geval bestond dat uit 10 procent van elke aankoop. Bij een omzet van €400.000 zou dat op € 40.000 neerkomen (afgezien van de vergoeding van de gemeente).

Omdat er een ICT-systeem gebouwd en onderhouden moet worden en omdat er daarnaast ook een fysieke taak is (het verzenden van passen) zou die € 30.000 nooit genoeg zijn volgens een betrokkene. Daarom zou elke aanbieder op zoek moeten gaan naar aanvullende inkomsten.

In 2016 is er voor € 420.000 cadeaubonnen aan mantelzorgers verstrekt door Zaanstad. Voor 2015 ging het nog om een bedrag van € 200. Nu is het bedrag per mantelzorger € 150.

%d bloggers liken dit: