doofpot

Sluiting eetpunt schiet ouderen in Eindhoven in verkeerde keelgat

Foto ter illustratie © Thinkstock

EINDHOVEN – De Vereniging 55+ De Tempel is boos op Archipel Zorggroep. Per 1 september sluit zij na dertig jaar het eetpunt voor ouderen in ontmoetingscentrum Vivaldi.

Bron: ED | Door Rob Burg | 23 Augustus 2017

De sluiting van het eetpunt aan de Mechelenlaan heeft bij de Vereniging 55+ veel kwaad bloed gezet. Zorggroep Archipel besloot begin dit jaar de serviceverlening te stoppen, onder meer vanwege teruglopend gebruik. Het eetpunt komt volgens Archipel ten laste van het bewonersbudget van de Eerbrand.

Te ver

Archipel verwijst deelnemers van het eetpunt naar dit zorgcentrum aan de Waddenzeelaan, waar zij ook aan kunnen schuiven voor een warme maaltijd. Volgens het bestuur van de Vereniging 55+ is dit echter geen goed alternatief: de Eerdbrand ligt anderhalve kilometer van Vivaldi vandaan en dat is volgens het bestuur te ver voor de deelnemers die tussen de 70 en 96 jaar oud zijn.

Een dagelijkse rit met de Taxbus of de Witte Raaf betekent een extra uitgave van zo’n 80 euro per maand. Dit komt bovenop de kosten van de maaltijden, schommelend tussen 7,50 en 10 euro. 

 

Volgens voorzitter Peter Sneijers is overwogen om een andere cateraar de maaltijden te laten bezorgen. ,,Maar dan zouden we in Vivaldi magnetrons en koelcellen moeten plaatsen. Behalve dat dit een hoop geld kost, is maaltijdvoorziening voor ouderen ook geen taak voor een vereniging als de onze. Het is een zorgtaak. Archipel krijgt hier subsidie voor. We hebben fel geageerd, maar nul op het rekest gekregen. Sterker nog, vorige week kondigde Archipel aan niet in oktober te stoppen, maar al op 1 september.”

Aangekaart

Het aantal bezoekers van het eetpunt lag de laatste tijd op tien à twaalf. Zeven van hen hebben besloten naar de Eerbrand te gaan, de anderen zijn afgehaakt. De Vereniging 55+ heeft de kwestie aangekaart bij de LPF. Rudy Reker van deze partij heeft wethouder Richters gevraagd om in te grijpen. Archipel was woensdag onbereikbaar voor commentaar.

%d bloggers liken dit: