doofpot

De @GemeenteErmelo stopt geld in verkeerde potjes: Als ’n tientje telt

Vanavond gaat het bij de Commissie Samenleving in Ermelo onder andere over een klein onderdeeltje van het armoedebeleid: de zorgverzekering! Dat werd tijd: de eerste nota was al in februari 2016 klaar! Zolang duurt het dus voordat de gemeente met concrete uitvoeringsplannen komt. Ermelo heeft als prominent zorgdorp veel tijd genomen. Er moest dus haast wel een revolutionair uitvoeringsplan aankomen….toch?

DURE POLIS Helaas is dat niet het geval. Op dit moment kun je een zorgverzekering afsluiten bij het Zilveren Kruis via de SDV (Sociale Dienst Veluwerand). Ondanks de korting van 4,5% is dat een behoorlijk dure polis (112 euro/). De aanvullende verzekering kost 36 euro en ook dat is nogal duur. Het beleid staat in dienst van chronisch zieken en gehandicapten, dus nou ja, dat begrijpen we allemaal wel.

Via de SDV krijgen mensen met weinig geld een tientje per maand van Ermelo als je een aanvullende verzekering afsluit. Weinig bekende regeling maar heel prettig, want dan kan je met dat tientje zelf ergens anders een veel goedkopere aanvullende verzekering afsluiten. Dat helpt!

Verkeerd Potje

In het nieuwe beleid mogen ook iets rijkere mensen van de regeling gebruik maken en het tientje wordt 15 euro. Klinkt tof, maar nu wordt het wel verplicht om zowel de basis- als de aanvullende verzekering bij Zilveren Kruis af te sluiten. Dus dat voordeeltje voor de bijstandsgerechtigde met een normale zorgbehoefte verdwijnt? Ja en dat is heel triest voor mensen bij wie elk tientje telt! Voor hun is het “contracteren” van Zilveren Kruis geen goed idee! Je moet inderdaad geen supergoedkope budgetpolis afsluiten, want daar krijgt iedereen spijt van, maar er zijn genoeg passende en goedkopere basisverzekeringen.

En wie die niet kan vinden moet maar even binnenlopen (of binnenrollen) bij het financieel café. Ermelo stopt geld in de verkeerde potjes!

Eigen Risico

De nieuwe regeling gaat 50.000 euro per jaar kosten, denkt de gemeente. Daarmee denkt Ermelo arme chronisch zieken en gehandicapten te bevoordelen boven anderen, die langdurig afhankelijk zijn van minima regelingen. Ik denk van niet. In de huidige vorm is de Zilveren Kruis polis al niet erg populair en in de nieuwe vorm wordt dat vast niet beter. Niet gekeken naar de behoeften van de doelgroep en slecht onderhandeld. Trek liever een ton uit om het eigen risico van alle Participatiewetters te betalen? Dat lijkt een veel betere bestemming. Het is bekend, dat het eigen risico aan de onderkant van de samenleving heftig aantikt.

Het leidt onder andere tot zorgmijders, die daardoor later hoge maatschappelijke kosten veroorzaken. 100.000 euro is veel geld maar het helpt echt! In een tijd dat er weer genoeg muntjes zijn om zwembaden, fonteinen en sporthallen te bouwen, is dat toch niet zo raar?

Bert Vermaas.

%d bloggers liken dit: