doofpot

#Facepalm-award voor @GemeenteHaarlem: Veiligheid burgers opgeofferd voor 25 sec tijdswinst buslijn

Foto: Annemarie Duppen strijdt voor veilige oversteekplaatsen aan de Rijksstraatweg. (Foto: Rodi Media)

De strijd om de oversteekplaatsen. Moet de HOV-buslijn veiligheid Haarlemmers opofferen?

Bron: Rodi | 30 Aug 2017

HAARLEM – Worden ouderen, slechtzienden en kinderen de dupe van de snelle busverbinding tussen IJmuiden en Haarlem? Maar liefst drie oversteekplaatsen aan de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord dreigen opgeofferd te worden om de doorstroom van de bus te bevorderen. “En dan te bedenken dat het om maar 25 seconden tijdswinst gaat!”, geeft Annemarie Duppen verontwaardigd aan. Samen met een klein comité strijdt zij voor het behoud van de veilige oversteekplaatsen.
De Provincie wil een hoogwaardig openbaar vervoer (HOV-lijn) realiseren tussen IJmuiden en Haarlem. De Rijksstraatweg – waaronder de oversteekplaatsen – moet daarvoor flink op de schop. “Het vreemde is, dat het verdwijnen van de oversteekplaatsen geen eis is van de Provincie. Zij willen een snelle buslijn, die met een hoge frequentie rijdt, die veel mensen kan vervoeren en stipt rijdt. De gemeente is verantwoordelijk voor de infrastructuur en de veiligheid”, aldus Duppen die al sinds 2000 – samen met onder andere ouderenbonden en Oogvereniging Nederland – protesteert tegen de gevolgen van de snelle buslijn.

Overbodig

Het gaat om de oversteekplaatsen aan het Julianapark, aan het Marsmanplein en de Jan Camperstraat. Het college van B en W geeft aan dat deze oversteekplaatsen een ‘schijnveiligheid’ bieden en dat een middengeleider voldoet. Dit onderbouwen zij met verschillende risicoanalyses en onderzoeken. “Daar zijn wij het totaal niet mee eens! Hoe moeten mensen die slecht ter been zijn of slechtzienden hier nu oversteken als de stoplichten (met rateltikker) en zebrapaden verdwijnen?”, aldus Duppen. “En daarnaast bestaan er mooie systemen waarbij het verkeerslicht op groen springt bij een naderende bus.

Dan is het helemaal overbodig om de veilige oversteekplaatsen op te offeren!”
Duppen heeft zelf metingen gedaan bij de oversteekplaaten en ervaarde zelf hoe gevaarlijk het wordt. “De middengeleider is 1,45 meter lang, voor bijvoorbeeld een scootmobiel is dit onvoldoende ruimte. Daarnaast krijgen mensen die overgestoken zijn te maken met het fietspad naast de weg. Vooral voor blinden en slechtzienden is dit niet te doen! Wij dagen wethouder Sikkema uit om zelf eens te ervaren hoe het is om hier over te steken met haar ogen dicht!”

Honderden handtekeningen

Het comité dat strijdt voor de oversteekplaatsen heeft de gemeente al meerdere alternatieven aangeboden en zet alles op alles om het belang van de verkeerslichten te onderstrepen. Zij haalden al honderden handtekeningen op van onder andere ouderen en slechtzienden. Ook de wijkraden gaven aan tegen te zijn. “Het opheffen zorgt ervoor dat veel mensen niet meer veilig hun dagelijkse boodschappen kunnen doen en daardoor niet zelfstandig kunnen blijven functioneren. Daarnaast hebben ook veel scholen hiermee te maken.” Hierover hebben zij gesproken tijdens de raadscommissie op 13 juli.
Hoewel een meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad aangaf de oversteekplaatsen te willen behouden, er een motie uit 2013 is aangenomen over veilig oversteken én de Provincie aan heeft gegeven in te willen zetten op meer veiligheid in het verkeer, blijft het een heikel punt en wordt er geen definitief besluit over genomen. De wethouder is nu door de gemeenteraad teruggestuurd naar de provincie voor nader overleg. “Een wethouder zit er doorgaans maar vier jaar, wij strijden al veel langer. We gaan door tot het bij iedereen doordringt wat de consequenties zijn wat het weghalen van de veilige oversteekplaatsen. Het wordt op deze manier echt een racebaan.”

 

 

%d bloggers liken dit: