doofpot

Rolstoelafhankelijke Kim (32) uit Borne bestolen van handbike (Updated!)

Update onder dit artikel

Kim Moorman met zoontje Kick (2) in haar rolstoel, die ze aandrijft met de elektrische handbike die nu gestolen is. Naast haar hulphond Nina (7). © Eigen foto

SAASVELD/BORNE – Kim Moorman uit Borne is ten einde raad. Ze is bestolen van haar handbike, het enige hulpmiddel waarmee zij sinds een zwaar auto-ongeluk in 2007 nog op eigen kracht naar buiten kan. “Ik hoop zó dat ie ergens opduikt. Nu ben ik mijn zelfstandigheid kwijt.”

Bron: Tubantia |door Ron Hemmink | 30 Aug 2017

Kim (32) bezoekt afgelopen zondag een verjaardagsfeestje in Saasveld. Samen met haar moeder Daphne van Wietmarschen. Moeder komt op haar e-bike, Kim in haar rolstoel die ze aandrijft met een op maat gemaakte elektrische handbike. Een hulpmiddel dat ze nodig heeft vanwege een whiplash-trauma als gevolg van een auto-ongeluk. Het is druk op het feestje en vooral reuzegezellig. Maar rond 18.00 uur slaat dat positieve gevoel om. Want als de twee rond die tijd willen vertrekken, blijkt zowel de e-bike als de handbike gestolen.

Op slot

“We hadden ze op slot gezet. Omdat we niets zagen waar we ze aan vast konden maken, hadden we ze met een hangslot aan elkaar vastgemaakt”, vertelt Kim. Maar beide vervoersmiddelen zijn foetsie. “Ik vermoed dat iemand het geheel in een busje heeft geladen en er vandoor is gegaan.” De diefstal moet tussen 15.30 uur en 18.00 uur hebben plaatsgevonden. Op klaarlichte dag dus, aan de Koninksweg in de bebouwde kom. Geen van de feestgangers heeft echter iets gezien. “Het feestje was in de achtertuin. Onze fietsen stonden buiten het zicht.”

 

Kim is met stomheid geslagen. “Ik vraag me af of de persoon of mensen die dit op hun geweten hebben, beseffen wat ze gestolen hebben. Die handbike is op maat gemaakt voor mij en mijn rolstoel, daar kan een ander niets mee. En dan zit ie ook nog eens met een hangslot vast aan een e-bike. Misschien was het ze daar om te doen, die e-bike kost 1.800 euro. En dat slot kun je doorknippen. Maar dan heb je dus ook een handbike waar je niets mee kunt. Ik hoop zó dat ie terugkomt.”

 

Ik vraag me af of de persoon of mensen die dit op hun geweten hebben, beseffen wat ze gestolen hebben

De waarde van haar handbike schat ze op 3.500 euro. “Ik heb ‘m gekregen van de gemeente Borne, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De leverancier, het bedrijf Welzorg, is verzekerd. Indirect betaalt de gemeente Borne echter voor de verzekering van mijn handbike. Maar of deze diefstal onder de dekking valt, wordt nog uitgezocht. Dit hebben ze nog nooit meegemaakt.” Zelf heeft ze het geld voor een nieuw exemplaar niet op de plank liggen, vertelt ze. “Mocht het niet vergoed worden, dan moet ik bij mijn familie aankloppen.”

 

Volledig afhankelijk

Maar het hulpmiddel is voor Kim veel meer waard dan geld. “Als ik iets verder van huis wil dan het grasveldje om de hoek, heb ik mijn handbike al nodig.” Nog los van de vraag of een nieuw exemplaar voor Kim vergoed wordt, kan het volgens haar wel maanden duren voor er een nieuw op maat gemaakte handbike beschikbaar is. “Zo’n nieuw exemplaar moet juist worden afgesteld. In dat kader zal ik me zelf nog moeten melden bij een bedrijf in Noord-Brabant. Op zich al een hele uitdaging voor mij in deze situatie. Voor die nieuwe handbike er is, zijn we misschien twee maanden verder.”

 

Tot die tijd is ze overgeleverd aan familie en bekenden. “Ik ben weer totaal afhankelijk geworden. Na het auto-ongeluk in 2007 was ik volledig bedlegerig. Sinds een aantal jaren kan ik weer in een rolstoel zitten. En door die handbike kon ik zelfs weer naar buiten. Ik weet hoe geweldig dat is, maar door deze diefstal voelt het alsof ik mijn zelfstandigheid weer kwijt ben. Alleen al een simpel iets als mijn hulphond Nina (7) uitlaten, kan ik nu al niet meer.”

 

Hopen op berouw

Gelukkig heeft ze lieve mensen om zich heen. “Mijn moeder woont in de buurt en ik heb buren die me met kleine dingen kunnen helpen.” Ze hoopt echter dat die hulp maar zeer tijdelijk nodig is. “Een op geld beluste dief zal zich niet snel uit zichzelf melden. Maar wellicht komen de dader of daders uit de buurt en zien ze na het lezen van dit artikel in dat ze helemaal niets aan die handbike hebben. Ik ben misschien te goeder trouw, maar ik geef de hoop nog niet op.”

 

Verantwoording: Kim Moorman en haar moeder Daphne van Wietmarschen hebben aangifte gedaan van de diefstal van de handbike en de e-bike. De aangifte is ingezien door de auteur van dit artikel.


Update

images2.persgroep.net.jpg

Bestolen Kim (32) uit Borne krijgt nieuwe handbike: ‘Ben mega-blij!

BORNE – Kim Moorman (32) uit Borne is ontroerd en blij tegelijk. De rolstoelafhankelijke vrouw werd afgelopen zondag bestolen van haar elektrische handbike, het enige hulpmiddel waarmee ze er zelfstandig eropuit kan. Maar deze donderdagochtend kreeg ze mooi nieuws: ze krijgt een nieuwe.

Bron: Tubantia | 31 Aug 2017

“Ik heb zojuist een telefoontje van de gemeente Borne gekregen dat ik een nieuwe elektrische handbike krijg”, meldt ze, nog ietwat beduusd door emoties . “Het is allemaal in gang gezet naast de lopende procedure van de diefstal. Een uitzondering waar ik mega-blij mee ben!

 

De waarde van haar handbike schat ze op 3.500 euro. Ze was bang dat een nieuwe handbike mogelijk niet vergoed zou worden. “Ik heb ‘m gekregen van de gemeente Borne, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De leverancier, het bedrijf Welzorg, is verzekerd. Indirect betaalt de gemeente Borne echter voor de verzekering van mijn handbike. Maar of deze diefstal onder de dekking valt, wordt nog uitgezocht. Dit hebben ze nog nooit meegemaakt”, zei ze eerder.

Kim kan niet zonder

Die angst blijkt dus ongegrond. Navraag bij de gemeente Borne leert dat Kim een nieuwe, elektrisch aangedreven handbike krijgt van leverancier Welzorg, beschikbaar gesteld door de gemeente Borne via de Wmo. De rolstoel en handbike van Kim zijn haar handen en voeten, aldus de gemeente.

Woordvoerster Mieke Ligtenberg: “Ze is altijd netjes met haar handbike omgegaan, we hebben dan ook geen enkele reden om nu niet in actie te komen. Zonder handbike is ze onthand.”

 

De gemeente wacht daarom niet tot de oude handbike mogelijk nog opduikt, of tot de politie de zaak eventueel oplost. “De handbike moet voor haar op maat worden gemaakt. Als we zouden wachten op de politie en het zou dan blijken dat de handbike toch niet wordt gevonden, dan zou zij alsnog moeten wachten op een nieuwe”, aldus Ligtenberg. “Dat wilden wij niet. Wij hopen dat Kim snel, voor zover mogelijk, weer deel kan nemen aan de maatschappij.”

Passen

Hoe snel ze over de nieuwe handbike kan beschikken, is nog niet duidelijk. Kim: “Welzorg moet mij nu benaderen voor een passingsafspraak en dan hoor ik meer over de termijn.”

 

%d bloggers liken dit: