De organisatie van het leerlingenvervoer is dit jaar anders, wat de problemen verklaart. De gemeenten moeten het leerlingenvervoer net als het wmo-vervoer zelf organiseren. Negen gemeenten waaronder de IJmond doen dat zelf. Ook bij het wmo-vervoer waren in januari opstartproblemen, meldt De Haas, terwijl het nu goed loopt.
Vijf van de negen gemeenten – Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Haarlemmermeer en Haarlemmerliede – moesten ook het leerlingenvervoer opnieuw aanbesteden, omdat daar de contracten waren afgelopen. Het gaat om 1000 leerlingen, kwetsbare kinderen die naar speciaal onderwijs gaan. Er waren twee aanbestedingen. Connexxion is de regievoerder. Dat houdt in dat dit bedrijf de schema’s maakt. Vijf taxibedrijven – Munckhof, Maasbuurt, Verhoef, Atax de Vries en ZCN – voeren het werk uit onder de naam Regiorijder.
Deze week begonnen de scholen. Leerlingen werden helemaal niet opgehaald, of uren te laat. Zowel thuis als van school. Ook bleken er steeds andere chauffeurs op de busjes te rijden. Ouders trokken aan de bel, bij de vervoerder en bij de gemeenten. In Velsen kwamen er 30 tot 35 klachten binnen, in Heemskerk 20, maar Beverwijk meldt dat er niet meer klachten zijn dan andere jaren.
Toch herkent Inge Rood uit Beverwijk als moeder de klachten van andere ouders heel goed. Ook bij haar kwam de taxi veel te laat en zij is haar kind, net als andere ouders, zelf maar naar school gaan brengen. ,,Bij de gemeente Beverwijk zeggen ze: Het is allemaal nieuw. We moeten het een kans geven.’’ Ze snapt dat, maar wil ook graag dat het goed geregeld is. ,,We hebben het wel over kwetsbare kinderen.’’
Daarom zegt netwerkregisseur De Haas ook dat er hard gewerkt wordt om het vervoer goed te krijgen.
,,De acute problemen moeten we snel tackelen. Dat betekent dat we meer op tijd moeten gaan rijden.’’, legt hij uit. ,,Er is ook een aantal routes waarop het steeds mis gaat. Omdat er bijvoorbeeld geen vaste chauffeur op zit, daar moeten we specifieker naar kijken. We zijn ook chauffeurs aan het werven, zodat we meer capaciteit hebben en ook chauffeurs een vaste route kunnen laten rijden.’’
Note @doofpotwmo: Delen!
Want “opstartproblemen” komen door de gemeentelijke en jaarlijkse aanbestedingszucht elke jaar opnieuw voor, met het gevolg : kind van de rekening, frustratie en gemiste lesuren. Werkende ouders die in de problemen komen omdat gemeenten hun les niet leren om maximale inclusie, participatie en hun zorgplicht ten aanzien van deze kinderen ondergeschikt acht aan kostbare aanbestedingstrajecten en frequent en eindeloos gedebatteer daarover zonder de prioriteiten en continuïteit voor het kind te waarborgen.