doofpot

Overvallers zien ouderen onterecht als makke lammetjes

Foto ter illustratie © Thinkstock

BLADEL – Twee dagen na de gewelddadige woningoverval op de bejaarde vrouw (78) uit Bladel is het nog steeds een raadsel waarom de daders het op haar hadden gemunt. Het incident lijkt om meerdere redenen het gevolg van een doelgerichte actie.

De Bladelse woont in een flatje op de eerste verdieping van een wooncomplex aan de drukke Rondweg. Geen afgelegen en dus geen voor de hand liggende locatie. Nadat de overvallers het wooncomplex binnendrongen, hebben ze de voordeur van het slachtoffer opengebroken. Ze lijken haar zorgvuldig te hebben uitgekozen als doelwit, denkt ook de politie op basis van de feiten na twee dagen onderzoek. Maar wat voor waardevolle spullen de mannen ook bij de vrouw dachten te vinden, er was niets. De daders zijn ogenschijnlijk zonder buit gevlucht.

 

Hadden de overvallers een idee bij wie ze binnenvielen? Dachten ze aan de bejaarde een makkelijk doelwit te hebben? Het aantal woningovervallen nam jaren gestaag af, maar ouderen zijn relatief vaker het slachtoffer. Ruim een op de vijf keer zijn 65-plussers doelwit, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Juweliers en pompstations hebben nog steeds last van overvallers, maar zijn inmiddels veel beter beveiligd. Bejaarden lijken een veel makkelijker doelwit. Maar schijn bedriegt.

Zeer verschillend

Iedere woningoverval is anders en de daders zijn zeer verschillend. Toch komt uit onderzoek door onderzoeksbureau Politie en Wetenschap een duidelijk beeld naar voren. In bijna de helft van de overvallen drongen twee daders de woning binnen. Verreweg de meesten zijn tussen de 18 en 30 jaar, van wie bijna vijftig procent jonger dan 21. Het grote gevaar zit ‘m in de verkeerde verwachtingen van de overvallers. Ze rekenen bij bejaarden niet op verzet en verwachten een flinke buit. Dat blijkt onder meer uit het feit dat bij woningovervallen op ouderen er relatief iets vaker maar één dader is.

 

Het belangrijkste advies tijdens een overval is: doe niets en probeer weg te komen. Maar uit de analyse van een kleine zeshonderd woningovervallen bleek dat ouderen zich relatief vaak verzetten: in meer dan twintig procent van de gevallen. Dat verrast overvallers. Die kiezen daardoor sneller voor geweld. Bij meer dan acht op de tien woningovervallen gebruiken de daders geweld; meestal een vuurwapen, soms een mes of slagwapen. Dat leidt in vier op de tien gevallen tot gewonden en een enkele dode.

Ouderen zijn dus geen makke lammetjes. En gedroomde zak met geld is er ook vaak niet. In de helft van de overvallen vluchten de daders zonder buit. Maar als ze waardevolle spullen vinden, is het volgens de onderzoekers bij bejaarden meestal een grotere vangst: gemiddeld tweeduizend euro.

sharingcaring

%d bloggers liken dit: