doofpot

Alphen’s wethouder de Jager geeft bureaucratie een schop en lost ’t op!

Wat een geweldige verandering Han de Jager!

 

Bureaucratie, betutteling, geldverspilling: wie heeft er geen hekel aan, maar toch: hoe weinig wordt er aan gedaan. Deze week echter een geweldig, maar helaas onderbelicht nieuwsbericht.

 

Bron: Alphens | Door Machiel van der Schoot | 7 Sept 2017

Bij Driehoorne, een complex voor ouderen in Alphen Noord stond een groot aantal scootmobielen voor de deur en in de gang. Dure dingen, die soms weken lang niet gebruikt werden, terwijl er ook bewoners zijn, die zo’n ding best wel eens konden gebruiken.

Jammer dan, maar om in aanmerking te komen moest er een “indicatie” zijn. Stapels formulieren, gesprekken met een welzijnswerker en een keuring door een arts. Voordat je zo’n ding kreeg, was er al meer aan de vergadertijgers betaald dan dat apparaat zelf kostte.

Wethouder Han de Jager heeft samen met directeur Sita Tjepkema een prachtig en werkelijk vernieuwend plan ontwikkeld. Weg met alle overbodige rompslomp.

Weg met het wantrouwen naar de mensen (wie gaat er nou op een scootmobiel rijden, als je die niet echt nodig hebt?).  Daar voor in de plaats een enorme besparing op de kosten van gezondheidszorg en een betere service naar de mensen die het nodig hebben.

Zomaar een berichtje, dat er bij Driehoorne een paar scootmobielen staan voor algemeen gebruik. Iedereen, die dat wil en aangetoond heeft er mee te kunnen omgaan, mag er mee weg.

Zomaar een berichtje, dat je even vluchtig leest en weer vergeet.

Maar lees eens tussen de regels door hoe vernieuwend het eigenlijk is! Een wethouder en een directeur, die het lef hebben om tegen een duur en vastgeroest systeem in het geweer komen en daar daadwerkelijk een beter alternatief voor in de plaats hebben gezet.

Die de voortwoekerende en onbetaalbare bureaucratie in de gezondheids- en welzijnszorg een schop onder de kont hebben gegeven. Die de vrijheid om zelf te beslissen bij de mensen hebben teruggelegd en ze niet langer als onmondige patiënt behandelen.  

Op het eerste gezicht een aardige en bescheiden man, die Han de Jager. Maar onder de oppervlakte blijkt het gewoon een alternatieveling, een revolutionair, die de maatschappij aan het veranderen is. Een Provo, die niet met witte fietsen, maar met scootmobielen werkt. Iemand die het Uber-concept naar Driehoorne heeft gebracht.

Het zou me niks verbazen als de bewoners daar binnenkort met hun telefoon een zelfrijdend karretje op het juiste moment voor de deur kunnen bestellen. Dit is echt omdenken. Han de Jager:  de Elon Musk (Tesla) van de scootmobiel.

Heerlijk zo’n bericht!

Machiel van der Schoot

P.S. nou nog even op Facebook en je kan weer prima 4 jaar mee in het volgende college 🙂

 

sharingcaring

%d bloggers liken dit: