doofpot

SOS | Social Media Win | Tóch ‘verminkt genoeg’: Mirelle (46) krijgt nieuwe borsten alsnog vergoed van VGZ

11 Sept 2017Co-blog door @FatimaWillems19 en @doofpotwmo
Update onder deze blog van een artikel in het AD dd 12 Sept 2017

Door @FatimaWillems19

Vandaag kwam ik twee verhalen tegen van vrouwen inzakeprotheses die niet vergoed werden. De zorgverzekeraar vond ze niet ‘nodig’. Dit terwijl artsen deze wel nodig achtten. Ze zorgverzekeraars zeggen steeds dat zij niet op de stoel van de zorgprofessionalgaan zitten, echter overrulen ze nu welde arts. Waar gaat de zorg nu toch om?

Over het enorm erge verhaal van deze twee vrouwen, of over wat de zorgverzekeraar beslist? En wanneer mogen ze dit doen? Waar Ius de redelijk en billijkheid in de beslissing die de zorgverzekeraar kan nemen? Ik weet het niet! Ikheb verdriet. Verdriet dat er geen zorg is verleend aan deze vrouwen.

Hieronder vindt u het verhaal van één van deze vrouwen. Dit omdat ik wildst zijn hun eigen verhaal vertellen. Het is hun emotie maar ik huil mee omdat onze gezondheidszorg zo in elkaar zit.

In haar eigen woorden:

“Ik heb ze moeten laten amputeren omdat ik in mei 2016 de eerste keer borstkanker had en een borstbesparende operatie heb gehad aan de linkerzijde. En 8 maanden later borstkanker werd geconstateerd in de rechterborst. Omdat dit 2 keer was in 8 maanden was het advies beide borsten te amputeren.

Dit heb ik gedaan. Heb tenslotte jonge kinderen, heb erfelijkheidsonderzoek laten doen. En heb mijn eerste operatie ondergaan en er moesten nog twee reconstructie operatieskomen.Nu heeft mijn arts die aangevraagd en het is niet goedgekeurd.”

Een vriendin reageert ontsteld:

4.jpg

De brief

Als VGZ die het credo “voor goede zorg zorg je samen” blijft roeptoeteren deze vrouw ontmenselijkt in een inhumane en gewetenloze wijze schriftelijk even met de meest gewetenloze bureaucratie deze brief stuurt:

Brief VGZ weigert mammareconstructie.jpg

Door @Doofpotwmo

VGZ weigert reconstructie na borstamputatie.png

En wie beslist wat verminkt is?

Ik vraag me af hoe mevrouw Jolanda Staals daarover denkt. Op de site van VGZ staat deze zorgadviseur afgebeeld. Ook een vrouw. En zo zullen er vast meer vrouwen werken bij deze verzekeraar. En nemen die echt de tijd?

Hoe verminkt en aangetast in hun vrouwelijkheid zouden zij zich voelen als je ter voorkoming van dood door kanker, je beide borsten moet laten amputeren. 

Maar de mogelijke herstel operatie om je “vrouw” te laten blijven dermate bureaucratisch ontzegd wordt! De menselijke maat is hier volledig verdwenen nu de patiënt in kwestie in haar vrouw zijn verminkt is en haar herstel in alle opzichten gesaboteerd wordt. Dat is geen waardeoordeel wat je op polisvoorwaarden even zo koeltjes afwimpelt VGZ, dat is de feitelijke uitwerking van een amputatie van die lichaamsdelen die voor een vrouw net zo belangrijk zijn. Misschien is deze mevrouw (en hopelijk tijdelijk) haar borsten kwijt maar u lijkt uw verstand volslagen verloren te zijn opeen wijze die het morele en menselijke failliet van VGZ aantoont.

Vervolg

In antwoord op de afwijzende brief van VGZ reageert deze moeder van jonge kinderen na zoveel tegenslag en angst, vandaag, moedeloos van de bureaucratie:

1.jpg

2.jpg

Voor goede zorg zorg je samen moet je dus nìèt bij VGZ zijn

Wij, Fatima en Doofpotwmo roepen hierbij àlle vrouwen, moeders en oma’s, en al de mannen die dit lezen hier unaniem standpunt in te nemen en deze blogpost zo vaak mogelijk te delen op al jullie sociale netwerken om zo een hard signaal af te geven dat we dit soort mensonterende “mis”handeling niet pikken!

En geven hierbij een hard geluid af dat we niet zullen staken tot deze moeder haar reconstructie ondergaan heeft om dan echt te kunnen herstellen van de ellende en angsten die zij en haar gezin en familie al doorstaan hebben.

Om haar zo volwaardig mogelijk, met maximaal haalbare gezondheid (en dat is ook inbegrepen uiterlijke ‘reparatie’) om zo gezond mogelijk over te komen en niet elke minuut van de dag geconfronteerd of herinnerd te worden aan deze persoonlijke ramp.

Uw credo kunt u zo vaak plaatsen op uw website als u wilt, de goede zorg bepaalt u niet met marketingkreten maar zijn het resultaat van uw prestaties. Live up tot hem!

Dus aan allen, toon uw woede en help deze moeder: Delen!

 

Update | 1 dag later in het AD

images0.persgroep.net.jpg

VGZ vergoedt herstel geamputeerde borsten niet: ‘Niet verminkt genoeg’

Het is elke ochtend weer schrikken voor de spiegel. Nadat bij Mirelle de Brouwer uit Den Bosch voor de tweede keer borstkanker werd geconstateerd, liet ze beide borsten amputeren. Nu wil ze die graag laten reconstrueren, maar zorgverzekeraar VGZ wil dat niet betalen.

AD | Tom vd Meer | 12 Sept 2017

De verminking is niet erg genoeg, staat grof gezegd in de afwijzingsbrief van de verzekeraar. ,,Terwijl mijn linker borst eruit ziet als een golfplaat. Hartstikke lelijk.”

De basisverzekering vergoedt in principe maar één borstreconstructie. Die heeft ze volgens haar zorgverzekeraar VGZ al gehad: nog tijdens de operatie waarin haar borsten zijn geamputeerd, werden haar oude borstimplantaten teruggeplaatst. Die had ze nog van een borstvergroting.

 

Maar dat was een noodoplossing, zegt De Brouwer. ,,Ik was er niet bewust bij, de arts besloot ze te plaatsen. Zo kon ik in elk geval nog een beetje vrouwelijk door het leven.” Een prima tijdelijke oplossing, met in het achterhoofd dat de echte reconstructie nog zou volgen.

 

Die is zeker nodig, zegt ze. ,,De rechter borst is vrij mooi gebleven, al zijn de littekens niet heel netjes. Die zitten recht over de borst, over de plek waar de tepels zaten. Maar de linkse is echt verminkt. Die is plat en gerimpeld, lijkt wel een golfplaat. Dat is hartstikke lelijk. Als ik ’s ochtends in de spiegel kijk, walg ik gewoon. En ik kan niet eens een strak shirt aan doen.”

Twee keer kanker

De Brouwer (46) kreeg twee keer borstkanker. De eerste keer in mei 2016. Toen konden haar borsten gespaard worden. Maar toen ze acht maanden later weer een bobbeltje voelde, wat later in het ziekenhuis een nieuw gezwel bleek, besloot ze na goed overleg om de borsten te laten amputeren. ,,Ik had iets van: als ze eraf moeten, dan moeten ze er maar af. Dat was ook het advies van de arts.”

Niet erg genoeg

Op verzoek van VGZ stuurde ze na de operatie foto’s op, waarop de verminkingen duidelijk zichtbaar zijn. Aan de hand daarvan zou de verzekeraar beoordelen of de behandeling voor nieuwe borsten vergoed zou worden. Dat gebeurt al niet vaak, werd haar in het ziekenhuis verteld. Toch was ze er positief over. Tot ze vorige week plotseling een afwijzingsbrief binnen kreeg.

 

‘U krijgt de kosten alleen uit de basisverzekering vergoed als u een ernstige verminking hebt door ziekte, ongeval of medische handeling’, staat er in de brief die ze afgelopen week kreeg. ‘Een zichtbare verandering is niet altijd ernstig genoeg om een verminking te noemen.’ En daaronder: ‘Uit de gegevens die wij van u of uw specialist ontvangen hebben, blijkt dat hiervan bij u geen sprake is.’

 

De verbouwereerde De Brouwer deed daarom een tweede aanvraag. Daarover werd ze gisterochtend teruggebeld. ,,Ook afgewezen, zei een vrouw bot aan de telefoon.”

Medisch adviseur

Uit woede had De Brouwer ook een bericht op de Facebookpagina van VGZ geplaatst. Dat werd veel gedeeld, waardoor ook de communicatieafdeling van de verzekeraar aan het werk ging. Met een klein succes: De Brouwer is nu toch uitgenodigd voor een second opinion door een medisch adviseur. Daar mag ze eind september langs. ,,Die beoordeelt of ons oordeel juist was”, legt een woordvoerder van VGZ uit. Hij vult daarbij aan: ,,Wij maken de regels over reconstructies niet. Dat doet de overheid. Wij baseren ons op de wet.”

 

Het geeft De Brouwer weer wat hoop, al weet ze nog niet wat ze moet verwachten. ,,Misschien is het wel een poging om de boel nu te sussen, in de hoop dat de storm op Facebook over een paar weken is gaan liggen. Ze geven nu in elk geval nog niet aan dat ik de operatie vergoed krijg.”

 

Ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt. ,,De kanker is er nu helemaal uit, maar ik ben nog steeds niet klaar. Ik hoop dat het voor het voorjaar zover is. Dan kan ik weer gewoon strakke kleding aan.”

 

 


 

Update 13 Sept 2017

Om 13:30 uur tweet VGZ mij het volgende:

 

De link verwijst naar een reactie (+140 tekens) op Facebook als volgt:

VGZ reactie 13 sept2017.png

We zijn voorzichtig verheugd dat VGZ in elk geval in gesprek is aangegaan en zullen de zaak op de voet blijven volgen tot er een oplossing komt.

Update 13 Sept 2017

Fatima Willems heeft de door dit beleid getroffen vrouw gesproken die haar het volgende mee deelde en permissie heeft gegeven dit door te plaatsen op deze blog:

 

 

 

 

Update 21 Sept 2017

Tóch ‘verminkt genoeg’: Mirelle (46) krijgt nieuwe borsten alsnog vergoed

Bron: BD 21 sept 2017

Nadat ze voor de tweede keer borstkanker kreeg, liet ze beide borsten amputeren. Tijdens dezelfde operatie werden oude implantaten teruggezet. Dat ging volgens VGZ door voor een reconstructie, maar daar was de Bossche het niet mee eens. Haar rechterborst zag er wel prima uit, vond ze zelf. Maar de linker had volgens De Brouwer meer weg van een golfplaat. ,,De borstspier maakt rare bewegingen. Het ziet er niet uit en het doet pijn.”

Na haar woedeuitbarsting op onder andere Facebook kwam ze in aanmerking voor een second opinion, bij een medisch adviseur. Die concludeerde donderdag dat de linkerborst toch beter kan.

Heftige operatie

,,Ik werd vanmiddag direct al teruggebeld al gebeld dat de reconstructie toch vergoed wordt”, zegt een blije Mirelle. Op 24 oktober is ze welkom in het ziekenhuis. Het wordt een heftige operatie, is haar al voorgespiegeld. Er wordt een stuk huid bij haar middel weggehaald voor de huid van de nieuwe borst. Ook wordt er een stuk vet uit gehaald, dat gebruikt wordt voor de vulling.

 

,,Het herstel gaat maanden duren, is me verteld”, zegt Mirelle. ,,Maar ik ga hier nog jaren plezier van hebben, dus dat heb ik er voor over. De plastisch chirurg heeft me ook gezegd dat dit de mooiste manier is om een borst te herstellen.”

Veel berichtjes

De afgelopen weken kreeg De Brouwer veel berichtjes van patiënten die hetzelfde of iets vergelijkbaars is overkomen in hun contact met de zorgverzekeraar. ,,Er waren zelfs mensen die aanboden om samen VGZ ter gronde te richten”, grinnikt de Bossche. ,,Maar dat was mijn doel helemaal niet. Ik wilde gewoon mijn gelijk halen. Dat heb ik nu gelukkig gekregen.”

 

sharingcaring

%d bloggers liken dit: