doofpot

Wat iedereen moet weten over het budgetplafond

Misschien heeft u er weleens over gelezen: patiënten die niet meer bij een arts terechtkunnen omdat deze het ‘budgetplafond’ heeft bereikt of een ‘cliëntenstop’ heeft.

Bron: Zorgkrant |Acute zorg

Wat is er dan aan de hand?

 

Wat betekent dat voor u?

Meestal heeft het budgetplafond voor u geen gevolgen.

  • Bent u al in behandeling bij een arts als deze het budgetplafond bereikt? U mag dan uw behandeling afmaken
  • Een arts kan met een zorgverzekeraar afspreken dat hij ook nog blijft behandelen als het budget op is. U kunt dan nog gewoon bij hem terecht.
  • Bij een restitutiepolis heeft u altijd recht op een vergoeding van uw zorgverzekeraar. U heeft dan niet te maken met een budgetplafond.

 

Wanneer krijgt u wel te maken met een budgetplafond?

Als uw behandeling nog moet beginnen terwijl het budget van de arts op is. Dan kan het gebeuren dat de arts u niet in behandeling neemt of een wachttijd heeft. U heeft dan nog steeds recht op zorg bij een andere arts! Een cliëntenstop of een wachttijd kan soms ook een andere reden hebben.

 

Krijgt u te maken met een cliëntenstop of wachttijd?

Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar moet u helpen bij het vinden van de juiste behandeling bij u in de buurt waar u snel terechtkunt. Dit heet zorgbemiddeling (zorgverzekeraars.nl/zorgbemiddeling). U heeft ook recht op zorgbemiddeling als de wachttijd van een arts te lang is.

 

Wat kunt u doen?

Vindt u dat uw zorgverzekeraar u hier niet voldoende bij helpt? Dan kunt u een klacht indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) via skgz.nl

 

%d bloggers liken dit: