Totale waanzin en verwaarlozing in @gem_Eindhoven: Honderden ouderen zonder hulp
EINDHOVEN – Een Eindhovense oudere kan niet langer met korting een thuiszorghulp inhuren. De gemeente gebruikt het potje geld hiervoor liever om mensen met een uitkering aan schoonmaakwerk te helpen.
Bron: ED | Door Vanda van der Kooi | 2 Oktober 2017
Circa 670 Eindhovense ouderen verliezen per 1 januari hun vertrouwde huishoudelijke hulp. Het stadsbestuur stopt met de ‘Huishoudelijke Hulp Toelage’ (HHT) en wil dit rijksgeld voortaan volledig gebruiken voor een bijstandsproject, zodat de gemeente minder geld kwijt is aan uitkeringen.
Gascogne
De rijksbijdrage HHT aan Eindhoven is 1,5 miljoen per jaar in 2018 en 2019. Dat geld gaat Eindhoven grotendeels gebruiken voor het verlengen van een project dat al bij schoonmaakbedrijf Gascogne loopt, waarbij bijstandsgerechtigden aan de slag gaan als ‘witte’ huishoudelijke hulp. Mogelijk gaat een deel ook nog naar een ander werkgelegenheidsproject. Het college hoopt zo komend jaar 851.000 euro te besparen op uitkeringen en 690.000 euro in 2019.
Het rijk begon de HHT in 2015 als tijdelijke maatregel om het verlies aan banen in de thuiszorg te verzachten. In Eindhoven bieden 13 zorginstellingen dit aan; de korting is 12,50 per uur. De klanten zijn vooral inwoners die vinden dat ze binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te weinig uren thuiszorg krijgen of die de eigen bijdrage te hoog vinden.
Aanvankelijk sloeg het HHT-aanbod niet aan, en het college van B en W besloot begin 2016 al om de helft van het potje voor het nieuwe project ‘Gascogne Thuis’ te reserveren. Inmiddels is het animo voor HHT echter flink gestegen, met 672 klanten. Waarom dan nu stoppen?
Tekorten
De gemeente worstelt met grote tekorten op zorg en bijstand. Steeds meer Eindhovenaren belandden afgelopen jaren in de bijstand. Tegelijkertijd geeft het rijk minder HHT-geld. ,,Nu we minder middelen krijgen, moeten we kiezen. Dan kiezen we voor het project dat het meeste bijdraagt aan de werkgelegenheid voor mensen uit de bijstand”, aldus de woordvoerster van wethouder Staf Depla (PvdA).
‘Dat betekent niet dat u vanaf 1 januari geen extra hulp meer kunt krijgen’, zo schrijft het college in een brief aan de ouderen. ‘U blijft uw extra huishoudelijke hulp inkopen via uw huidige zorgaanbieder. U betaalt dan zelf de volledige kosten, tussen de 22,50 en de 24 euro per uur.’
De zorginstellingen schatten dat de hoeveelheid werk die HHT oplevert neerkomt op in totaal 25 voltijdsbanen. Ze denken dat die nu verloren gaan, omdat de meeste ouderen het huidige volle tarief van circa 23 euro per uur te duur zullen vinden. Het college belooft eventuele ontslagenen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.