doofpot

Goed voorbeeld doortastend @GemeenteBest: 2 miljoen om tekorten jeugdzorg en WMO op te vangen

Photo: © RGBStock.com

BEST – Om de verwachte grote tekorten voor jeugdzorg en WMO op te vangen, wil het college van burgemeester en wethouders 2 miljoen euro uit de algemene reserve van de gemeente Best halen.  Dat meldde wethouder John Verheijen (financiën, VVD) maandagavond tijdens de raadsvergadering.

Bron: ED | 3 Okt 2017

Meerdere raadsleden spraken hun onvrede uit over het late tijdstip dat zij op de hoogte zijn gesteld van het oplopende gat in de begroting van dit jaar.  Begin september werd plots pijnlijk duidelijk dat vooral jeugdzorg een zorgenkindje is. Daar was eind juli al 2 miljoen euro meer uitgegeven dan Best van het Rijk heeft gekregen. Naar alle waarschijnlijkheid loopt de rekening de komende maanden nog verder op.

 

Sommige gemeenten lossen de tekorten op jeugdzorg met het geld dat ze overhouden op WMO, waar onder meer de huishoudelijke hulp voor zorgbehoevenden uit wordt vergoed. Maar die vlieger gaat voor Best niet op: ook daar gaat meer geld uit dan dat er binnenkomt. De gemeente verwacht het boekjaar af te sluiten met een negatief saldo van ruim 300.000 euro. Daarnaast ziet het ernaar uit dat Best ook niet uitkomt met de budgetten voor onder meer bijstandsuitkeringen en minimabeleid.

 

Eerder rapporteren

  ,,Samen alleen al goed voor een tekort van circa 2,8 miljoen euro!”, somde CDA-raadslid Gaston Slagers op. ,,Onze vraag is of het college niet al in juni bekend was met de overschrijding van de budgetten?” ,,Als wij als raad hier halverwege het jaar over horen, kunnen we nog sturen”, sprak D66-fractievoorzitter Jan Willem Slijper. Hij zou het liefst zien dat het college in ieder geval volgend jaar eerder rapporteert, mochten er weer tekorten op het budget ontstaan.

 

Met een injectie van 2 miljoen euro is overigens nog geen structurele oplossing voor de tekorten gevonden. Probleem is dat vooral de uitgaven voor de jeugdzorg lastig te beteugelen zijn. De grootste kostenpost zit in de huisvesting van jongeren met specifieke problemen die maar op een of twee plekken in Nederland behandeld kunnen worden. Dat geldt overigens voor bijna alle gemeenten.

‘Niet verschuilen’

Maar het lijkt erop dat de tekorten in Best aan de hoge kant zijn. ,,We kunnen ons niet volledig verschuilen achter het argument dat andere gemeenten hier ook last van hebben”, vond Leo Bisschops van Lokaal Best.

 

Wethouder Annegien Wijnands beloofde de raad om op 23 oktober met een voorstel te komen hoe de tekorten kunnen worden opgelost en mogelijk een antwoord te geven op de vraag hoe ze hebben kunnen ontstaan.

%d bloggers liken dit: