doofpot

ON-GE-LOOFLIJK @groningen! Kronieken van een rolstoel en de Groningse wmo

Soms kom je van die berichten in de media tegen… dat ze bijna ongelooflijk lijken. En menigeen het dan ook niet serieus neemt, wanneer een wmo de kanten eraf loopt, nog grotere beperkingen optreden, hulpmiddelen overbodig of inmiddels onbruikbaar worden en er tè laat, tè veel geld wordt vergooid door inadequate indicatiestellingen en verstrekkingen totdat uiteindelijk de procedure weer opnieuw moet met alle achteruitgang en belastingcenten/kosten van dien. Niet alleen in Leudal… kennelijk ook in Groningen. Lees en huiver….:

Een oudere man in Groningen, we noemen hem in dit verhaal gemakshalve Karel, zit al decennia lang in een rolstoel. De man heeft al 3 jaar lang niet zijn grootste hobby kunnen uitvoeren omdat de bureaucratie van de gemeente Groningen niet meewerkt.

Boven het wiel zit een ijzeren rand waardoor het over tillen van bijvoorbeeld bed naar rolstoel en omgekeerd onmogelijk is.

Rolstoel op maat
Iedere 5 jaar wordt de handbewogen rolstoel van Karel vervangen door een nieuw exemplaar. Maar ook bij het vervaardigen van een handbewogen rolstoel op maat worden veel fouten gemaakt. Zo zijn er aan de zijkant te hoge ijzeren stukken waardoor het zichzelf inhijsen in de rolstoel onmogelijk wordt en zelfs pijnlijk. Behoorlijk ongemakkelijk en er gaan maanden overheen alvorens het juiste resultaat is bereikt.

De nieuwe rolstoel, de tweede inmiddels die al twee jaar stof staat te vangen in een schuurtje

Elektrische rolstoel
Maar dit verhaal gaat over een spiksplinternieuwe elektrische rolstoel, een exemplaar van 24.000 euro, die al twee jaar stof staat te verzamelen in een schuurtje. De rolstoel is geleverd door de gemeente Groningen en wordt betaald met wmo-gelden. Het is inmiddels de tweede elektrische rolstoel voor Karel. Ook de eerste rolstoel heeft een jaar lang stil gestaan in de schuur. Na veel heen en weer gebel heeft de gemeente de eerste rolstoel omgeruild voor een nieuw exemplaar waar de oude man ook niets mee kan.

De oude rolstoel die aan alle eisen van de sportvisser voldeed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissen
Karel is een fanatiek sportvisser. Zijn eerste, oude scootmobiel, die is afgeschreven en niet meer wordt geleverd, heeft een grote beurt nodig. Echter worden de onderdelen niet meer geleverd door MediPoint die wel graag wil helpen, maar dus niet kan. Zijn complete visuitrusting paste op deze stoel die hier een daar aangepast was. Op de voorkant werd een complete viskoffer geplaatst met inhoud en achter het zitgedeelte was voldoende ruimte om de hengels op te bergen in kokers.

De oude man is in 3 jaar tijd één keer wezen vissen in zijn handbewogen rolstoel omdat iemand zo vriendelijk was om een paar uurtjes met hem mee te gaan en zijn visspullen te dragen. Hij heeft niet meer de kracht om zichzelf eventueel in de oude scootmobiel te hijsen. Toch hoopt hij dat de gemeente hem nog gaat helpen maar die hebben aangegeven dat zijn budget voor mwo is verbruikt.

 

De tillift die door te laat installeren overbodig is geworden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillift
Dat er een nieuwe, onbruikbare elektrische stoel is geleverd is slech s een probleem. Hoe komt de oude man in de elektrische stoel? Daarvoor moest een tillift worden geïnstalleerd van zijn slaapkamer naar de badkamer. In de badkamer moest het ligbad dan maar voor eigen kosten worden gesloopt, anders paste de elektrische rolstoel er niet eens in.

Het plaatsen van de tillift heeft zo lang geduurd, pas na de 2 de elektrische rolstoel, dat de man zoveel last heeft van zijn bovenarmen, dat hij nu niet meer in staat is de tillift te gebruiken. Complicatie op complicatie.

 

Wmo geld
De bedoeling van de wmo gelden is dat mensen die gehandicapt zijn, hun normale leven zoveel mogelijk kunnen oppakken. Alleen voor Karel is zijn enige hobby al drie jaar verplicht op non-actief gezet. Ondanks meerdere aanvragen voor een andere elektrische rolstoel of scootmobiel geeft de gemeente volgens Karel aan dat zijn wmo budget geen financiële middelen meer heeft. Het opnieuw omruilen van de niet gebruikte elektrische stoel is niet aan de orde.

 

WIJ-team
De communicatieafdeling van het Wij-team Groningen belde vandaag met de redactie van deze nieuwssite en gaf aan inhoudelijk niet op deze casus in te gaan maar wel dat ze graag in gesprek gaan met Karel. Er kan een klacht worden ingediend maar men gaat liever het gesprek aan. Wel werd aangegeven dat het betreurenswaardig was dat dit zo gelopen is.

 

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van het boek ‘Bevingen’ (2015).
Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen en was hoofdredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017.
Is Lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)

%d bloggers liken dit: