doofpot

Rechter kent Burense veel meer thuishulp toe: ‘De rechter vond het schandalig hoe ik behandeld ben.”

MAURIK – Het systeem voor het verlenen van huishoudelijke hulp in Rivierenland ligt onder vuur. Na gelijksoortige uitspraken in Tiel is het deze week de gemeente Buren die door de rechter op de vingers wordt getikt.

 

Meta van Roekel (73) uit Maurik was na een hersenbloeding ruim een jaar geleden  linkszijdig verlamd. Ze mocht na een verblijf in het revalidatiecentrum naar huis, maar had wel meer hulp nodig. De gemeente Buren kende echter maar twee, later tweeënhalf, uur huishoudelijke hulp toe. De rechter stelt nu vast dat dat met onmiddellijke ingang zesenhalf uur moet zijn.

,,Ik kwam een jaar geleden naar huis”, zegt Van Roekel. ,,Ik wilde niet naar een verpleeghuis.  Al die tijd hebben ze me maar aan laten modderen.”  Door het aanmodderen raakte haar goede rechterhand overbelast en moest ze een brace dragen. De ontsteking werd toch erger, ze moest geopereerd worden en kon helemaal niets meer. ,,Tweeënhalf uur is veel te weinig als je niets kunt. Ik heb COPD en moet overal minstens een uur van bijkomen. Ik kan nog geen honderd meter lopen, laat staan een huis verzorgen.”

Vervuiling

De gevolgen lieten niet lang op zich wachten: ,,Ik liet veel vallen en alles vervuilde. Ik kon bedden niet opmaken, de was niet doen. De arts zei: je moet deze foto van je hand aan de gemeente sturen, om meer hulp te krijgen. Dat deed ik maar ik kreeg niets, alleen drie weken later een mailtje of het weer een beetje ging. Dat is de gemeente Buren.”

Netwerk

De gemeente wilde dat Van Roekel meer gebruik zou maken van het sociale netwerk zoals familie of buren. ,,Mijn man is overleden, dat was mijn laatste familielid. Ik ken verder niemand in Maurik. Ja mijn buurvrouw. Die is 84 die kan mij toch niet helpen?! Die is blij dat ze nog leeft.”

Spoedeisend

Het beroep dat zij tegen de toekenning van de hulp indiende werd afgewezen. Zo kwam ze uiteindelijk bij advocaat Kevin Wevers terecht die op verschillende plaatsen in het land met succes de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning door de gemeenten aanvecht. Vanwege het spoedeisende belang vroeg hij een voorlopige voorziening aan die Van Roekel deze week kreeg toegewezen. De definitieve uitspraak volgt waarschijnlijk snel.

Van Roekel: ,,De rechter vond het schandalig hoe ik behandeld ben. Hij zag hoe ik eraan toe was. Ik moet met onmiddellijke ingang veel meer hulp krijgen, maar heb nog niks gehoord.”

De gemeente Buren laat weten nog niet op de uitspraak in te kunnen gaan omdat deze nog niet op papier ontvangen is. Vrijdag is er intern overleg de uitspraak en de gevolgen daarvan.

%d bloggers liken dit: