doofpot

Video | Arriva buschauffeur weigert Stijn (17) in zijn rolstoel mee te nemen, laat hem in de kou staan bij -7

Foto: De buschauffeur reed door en Stijn bleef achter. (Foto: Rogier van Son)

Bron Omroep Brabant | 2 maart 2018 & update 5 maart 2018

VUGHT – “Heb je een begeleider bij je? Nee? Dan kun je niet mee.” De buschauffeur weigerde de plank voor de 17-jarige Stijn uit te leggen zodat hij met zijn rolstoel de bus in kon rijden. De chauffeur reed vervolgens door en Stijn bleef ‘flabbergasted’ achter.

“Als het zomer is, is het minder erg. Dan baal ik uiteraard ook wel, maar nu was het -7. Dat is toch anders”,  vertelt Stijn. Stijn zit in een rolstoel en gaat met de bus vanuit Vught naar zijn school in Den Bosch. Al twee keer eerder deed een buschauffeur moeilijk. “De eerste keer legde een medepassagier uiteindelijk voor mij de plank uit zodat ik alsnog mee kon. De tweede keer hielp de chauffeur na een lange discussie toch maar.”

Begeleider
“Normaal als ik bij de bushalte ben, rijdt de bus al wat meer naar de stoep. Nu gebeurde dat niet en bleef hij vrij lang op het midden van de weg rijden.” Stijn zwaaide naar de chauffeur en uiteindelijk stopte hij, maar de twee grote deuren gingen niet open. “Hij toeterde dat ik naar voren moest komen. Vervolgens vroeg hij of dat ik zelf de plank kon uitleggen.”

“Natuurlijk kan ik dat niet zelf. Daarna vroeg hij of ik een begeleider bij me had. Die had ik ook niet bij me. ‘Nou, dan kun je niet mee’. Toen reed hij weer weg.”  Naar een andere bushalte was geen optie voor Stijn. “De dichtstbijzijnde is sowieso te ver. Toen heb ik mijn mentor maar gebeld en het verhaal uitgelegd.”

Van de mentor kreeg Stijn vrijstelling om naar school te komen. “We hoefden niet heel lang naar school en doordat ik lang moest wachten, had het eigenlijk ook niet echt zin meer.” Zo begon het weekend voor Stijn net even wat vroeger dan gewoonlijk.

Dertig seconden werk
Veel bussen zijn tegenwoordig uitgerust met een speciale uitklapbare plank zodat mensen in een rolstoel zonder hulp de bus in kunnen. Als de buschauffeur dan dicht genoeg langs de stoeprand parkeert, kan iemand over de plank zo naar binnen rijden. Maar dan moet iemand die wel even uitleggen. “Ik denk dat het een klusje van twintig – dertig seconden is. En het is ook niet echt heel zwaar werk.”

Net als de vorige twee keer diende Stijn een klacht in bij Arriva. Enige verschil was dat hij het nu ook op Facebook zette. “Mijn moeder vertelde me dat Arriva al heeft gebeld. Ze hebben hun excuses aangeboden en ze gaan met de chauffeur in gesprek”,  zegt Stijn. “Ik wil nog wel even zeggen dat het vaak wel goed gaat. Er zijn echt heel veel goede chauffeurs. Er zitten alleen een paar hele slechte bij.”

Reactie
De woordvoerder van Arriva laat weten de situatie erg vervelend te vinden. “Onze chauffeurs zijn er op getraind gastvrij te zijn. Het is hun plicht behulpzaam te zijn. Daar valt ook onder dat je mensen helpt die met een geldig vervoersbewijs de bus in willen. Dit incident is reden om het nog eens extra bij alle chauffeurs onder de aandacht te brengen. We hebben niet voor niets een rolstoelplaats in de bus.”

Omdat Arriva het verhaal van twee kanten wil horen, gaan ze in gesprek met de chauffeur. “We gaan dit intern onderzoeken. Ook nemen we persoonlijk contact op met Stijn om excuses te maken en er gaat een kleine attentie naar hem toe als excuus voor wat er is gebeurd.”

 

Video

 

 

Eerder oordeelde het College voor de Rechten van de Mens:

Arriva Personenvervoer Nederland B.V. discrimineerde een vrouw in een rolstoel door haar niet te helpen bij het in en uit de bus stappen.
https://www.mensenrechten.nl/publicaties/oordelen/2016-120

 

Update:

Stijn rolt weer op de bus, Arriva gaat rolstoelregels met chauffeurs bespreken

Bron: Omroep Brabant | 5 Maart 2018 | Frits van Otterdijk

VUGHT – Stijn van den Bosch (17) is maandagochtend weer vol vertrouwen met de bus van Arriva naar school gegaan. De scholier kwam vorige week in het nieuws toen een buschauffeur hem in zijn rolstoel weigerde mee te nemen. Stijn bleef op de bushalte verbijsterd achter in de kou.

Arriva heeft intussen gesproken met de vader van Stijn. De excuses van de busmaatschappij zijn aanvaard en ‘er is nog een bloemetje voor me onderweg’, zegt Stijn.

Behalve excuses heeft Arriva ook laten doorschemeren dat het voorval met Stijn landelijk zal worden besproken met alle medewerkers van de busmaatschappij. De regels omtrent passagiers met een beperking zijn kennelijk niet voor alle buschauffeurs even duidelijk.

Stijn: “Ik werd vanochtend bij de bushalte geholpen door een medepassagier. Die had vliegensvlug de plank uitgelegd zodat ik de bus in kon. Op de terugweg van school heeft een buschauffeur me daarbij geholpen. Echt fijn.”

Vervelende opmerkingen heeft hij niet gehoord. “Integendeel. De buschauffeur vond het juist erg goed dat het in de media was gekomen. Volgens hem is er veel onduidelijkheid over de officiële regels met passagiers in een rolstoel.”

(einde van artikel)

 

Our two cents…

Het is prachtig dat dit is opgelost bij Arriva en spreken de hoop uit dit beleid  door andere vervoerders wordt overgenomen. Problemen bij OV of doelgroepenvervoer is namelijk een structureelprobleem wat al ruim 14 jaar tè onbesproken blijft in de media en politiek.

Naast OV, is het regionaal en bovenregionaal vervoer een bron van ergernis en frustratie voor de doelgroep en bemoeilijkt het de participatie van hen die afhankelijk zijn van dit vervoer of maakt het soms gewoonweg onmogelijk om mee te doen.

Veel gehandicapten kunnen hun eigen boek schrijven over de ervaringen met vervoer wat sedert de aanbestedingskoorts van gemeentelijk Nederland steeds rigider en onflexibel wordt. Zo moet er rond feestdagen soms weken van te voren geboekt worden en gaat de spontaniteit er wel van af.

Een ander zorgelijk punt is & blijft wie helpt bij pech?

Waar in vroegere tijden de lokaletaxibedrijven die het doelgroepenvervoer naar iemand ‘op zoek’ ging wanneer een onfortuinlijke rolstoeler gestrand was dient u dat nu enkel nog te doen voor een woonhuis of bedrijfspand, in elk geval ergens waar een postcode is. Want tot die tijd zo laat die media in toenemende mate zien,wordt dat gat in de tekort schietende ‘service’ van vervoerders en aanbestding winnende leveranciers opgevuld door…. de brandweer.

%d bloggers liken dit: