doofpot

Lift al maanden kapot: @NACnl-fans dragen kameraad in rolstoel naar boven

BREDA – De lift naar het rolstoelplatform in het Rat Verlegh Stadion is al maanden stuk. Mensen in een rolstoel moeten de wedstrijd nu vanaf het veld volgen, zoals de 51-jarige Mike Duijn: ,,Je gaat naar NAC voor de gezelligheid, de wedstrijd kijken met elkaar. Op deze manier gaat er wel een groot stuk van de lol af.”

 

,,Dat platform is er niet voor niks, maar dan moet je er wel kunnen komen”, zegt Bredanaar André van den Broek. Hij plaatste een foto op Twitter, waarop hij en zijn kameraden hun vriend Mike de tribune op tillen: ,,Samen gaan we al jaren naar NAC. De lift naar het rolstoelplatform vormt al jarenlang een frustratie: hij is telkens kapot”, zegt Van den Broek.

Winst

Supporters in een rolstoel mogen dan plaatsnemen op het veld. Ideaal is het niet, vertelt Duijn: ,,Sta je dan met je rolstoel. In de kou, je ziet het minder goed. En je gaat naar NAC voor de gezelligheid”, vertelt hij. De winst, zoals die van afgelopen zaterdag: ,,Die deel je met je vrienden”, zegt Van Duijn. En als die ergens anders zitten is dat bijzonder lastig.

© Kay int Veen

Vandaar dat hij dit weekend niet op het veld hoefde te staan maar meters omhoog werd getakeld. ,,We tillen hem de trap wel op, dat is het punt niet”, zegt Van den Broek. Maar volgens hem wordt het wel tijd om ‘lawaai te gaan maken’: ,,Los dit nou eens op voor die trouwe fans.”

Tien keer monteur

Niet enkel Van den Broek ergert zich aan de lift. ,,We zitten met de handen in het haar”, zegt Leon Aerssens, hoofd veiligheid, facilitair en inkoop van NAC. De lift is al vier jaar in gebruik, zegt hij, maar heeft dit seizoen ‘alleen nog maar problemen opgeleverd’: ,,Hij loopt iedere keer aan”, zegt Aerssens. ,,We hebben er al tien keer een monteur bij gehad. Maar waar het aan ligt? Ze weten het niet.”

De lift zou maximaal 350 kilo moeten kunnen dragen. Een gewicht waar je best aan komt, zeker als een rolstoel uitgerust is met een accu. Ook moet er soms een extra begeleider mee in de lift. Maar als de lift te zwaar was beladen wordt, dan slaat ‘de veiligheid’ erop, schetst Aerssens: ,,En dan doet-ie helemaal niks meer.”

© Pro Shots

Dus werd het maximale gewicht bijgesteld naar driehonderd kilo. Maar ook dan stopte de lift er om de haverklap mee. ,,Een maand geleden hebben we besloten dat we het risico niet willen nemen dat iemand vast komt te zitten in de lift.”

Vrienden

Nu kan iedereen in een rolstoel de wedstrijd vanaf het veld volgen. Aerssens: ,,Ook de voorzieningen zijn naar het veld verplaatst, zoals het invalidentoilet.” Maar een hele vriendenclub meenemen, dat kan niet: ,,De ruimte op het veld is beperkt. Iedereen in een rolstoel mag één of hooguit twee begeleiders meenemen.”

NAC gaat nu met de gemeente kijken of de lift aangepast kan worden of dat er een nieuwe moet komen. Hoe lang het gaat duren? Aerssens heeft geen idee.

Actie

Een nieuwe lift kost volgens Aerssens ‘rond de dertigduizend euro’. Wie zou daarvoor in de buidel moeten tasten? De huurder NAC, of de eigenaar van het stadion, de gemeente? ,,Ik denk dat het veel belangrijker is dat het opgelost wordt dan wie de kosten gaat dragen”, aldus Aerssens.

Mochten die er nou niet uitkomen, dan heeft Van Duijn nog wel een idee: ,,Houd een actie onder de NAC-supporters, het stadion zit vol. Iedereen een euro, dan zijn we al een heel end.”

 

%d bloggers liken dit: