doofpot

Douchestoel breekt af: gehandicapte man uit Eindhoven valt in badkamer.

EINDHOVEN – In de kleine badkamer van hun flat op de derde verdieping aan de Cliostraat in Eindhoven laat Ingrid Rijpma (56) de ravage zien die ontstond toen haar gehandicapte man Hans (62) zondagmorgen op de douchestoel ging zitten. Die is losgescheurd van de dunne wand en nam tegels en pleisterwerk mee. De twee bovenste bouten zijn helemaal uit de muur gekomen, de twee onderste hangen op half elf. Resten van tegels en pleisterwerk liggen verspreid over de vloer. 

Hans, die na een hersenbloeding niet meer kan lopen, lag op de grond, naakt en half nat. ,,Ik heb de buren erbij geroepen. Samen hebben we hem weer in zijn rolstoel weten te krijgen”, zegt Ingrid. ,,Hij is gelukkig niet gewond geraakt.”

Het echtpaar huurt het flatje, dat uitkijkt op de John F. Kennedylaan, van corporatie Woonbedrijf. ,,Ik heb die zondagmorgen direct gebeld en kreeg een heel vriendelijke meneer aan de lijn. O wat erg, mevrouw, zei hij. We nemen maandag contact met u op.”

Donderdag

Ingrid Rijpma zat maandagmorgen klaar bij de telefoon, maar Woonbedrijf belde niet. Dus ging ze zelf maar bellen. ,,Dan sta je zo een kwartier in de wacht. Kreeg ik uiteindelijk een mevrouw aan de lijn. Ik vroeg hoe laat ze zouden komen om de schade op te nemen. Nou, dat kon pas donderdag. Dus ik zeg: mevrouw, zo lang kan dat niet wachten, mijn man moet toch kunnen douchen. Na veel aandringen kreeg ik de man aan de lijn die het onderhoud regelt. Die vertelde mij dat hij niet eerder dan donderdag iemand beschikbaar had om te komen kijken. Vanwege personeelsgebrek, zei hij.”

Een woordvoerster van Woonbedrijf erkent ruiterlijk dat er ‘iets fout is gegaan’ met de melding. ,,We gaan deze mevrouw zo snel mogelijk bellen om een oplossing te vinden. Wij vinden dit heel vervelend en wij bieden hiervoor onze excuses aan.”

Vocht

In de badkamer wijst Ingrid Rijpma op het groen uitgeslagen plafond. ,,Deze flat is zo slecht gebouwd. Overal zit vocht omdat de luchtafzuiging juist lucht naar binnen blaast. De binnenmuren zijn veel te dun, die zitten vol scheuren.”

De wand waar de badstoel tegenaan zat oogt inderdaad dun en bros. Ingrid zag al een paar weken eerder dat er daar een probleem dreigde: ,,Een tegel was versplinterd. Ik heb daar ook het Woonbedrijf over gebeld, maar er gebeurde niets.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De afgebroken douchestoel in de badkamer van Hans Rijpma.

De afgebroken douchestoel in de badkamer van Hans Rijpma. © Jean Pierre Reijnen

Verhuizen

Voor het echtpaar Rijpma is de maat vol: ze gaan verhuizen. ,,We hebben een appartement gekocht in Utrecht. We willen hier niet meer blijven. Toen we hier zes jaar geleden kwamen wonen zou het Woonbedrijf ook de keuken vernieuwen. Nooit iets aan gedaan. We betalen hier wel 836 euro kale huur voor per maand.”

Ze namen de flat aan omdat er een lift naast hun voordeur zit. Dat is voor Hans Rijpma de enige manier om met zijn rolstoel naar buiten te kunnen.

Bij de afmelding bij het Woonbedrijf als huurder kreeg het echtpaar een pakketje eisen mee. Ze moeten zelf alle groen uitgeslagen plafonds witten, gaten en scheuren in de muren dichten en de badkamer in oude staat herstellen.

De afgebroken douchestoel in de badkamer van Hans Rijpma.

De afgebroken douchestoel in de badkamer van Hans Rijpma. © Jean Pierre Reijnen
%d bloggers liken dit: