doofpot

Laten wij die gehandicapten maar flink boeten voor hun handicap

“Bent u gehandicapt en u wilt toch de weg op, wat zegt u, u wilt naar het strand? Moet u niet doen, gaat u geld kosten. Hoezo? Die strandopgangen heeft het waterschap overgedragen aan de gemeente Schagen. En nu wil het geval dat die gemeente hogere kosten in rekening brengt voor een ontheffing?

Als u dit plan wilt doorzetten dan kost het u 105,40 euro. Voor dit geld krijgt u geen betere gezondheid maar wel een papiertje met een stempel erop en een pasje. Dan kan u vanuit uw rolstoel die vermaledijde slagboom open krijgen. Veel plezier.”  Het is niet de bedoeling dat gehandicapte burgers plots meer gaan betalen, zegt de gemeene. Maar er is een vraag die hieraan vooraf gaat.

Waarom moet een gehandicapte überhaupt betalen voor door de overheid opgeworpen obstakels zoals een slagboom als de mores is dat mensen met een beperking volledig moeten kunnen participeren in de samenleving. Het VN-verdrag schrijft nota bene een inclusieve samenleving voor.

Dit betekent een samenleving zonder drempels en andere beperkingen. Dan is het toch gek dat de gemeente kosten in rekening brengt voor een obstakel dat er niet mag zijn. Soms is een obstakel noodzakelijk om verkeerstechnische reden bijvoorbeeld, maar om dan vervolgens de gehandicapte te laten betalen voor iets wat hem in de weg staat, de slagboom, is natuurlijk bizar voor woorden. De gemeente Den Helder heeft het wel begrepen en brengt geen kosten in rekening. Waarom Schagen dan wel?

Neem het parkeren voor mensen met een beperking.  Even op een rijtje. De kosten van een parkeerkaart kost in Hollands Kroon € 40, in Schagen € 52 en in Den Helder kost de kaart niets. Vraag je een gehandicaptenparkeerplaats aan dan is het ook van belang in welke gemeente je woont. Schagen rekent er geen cent voor, Hollands Kroon brengt € 156 in rekening en Den Helder € 167. Er is geen peil op te trekken.

De hamvraag is ook hier: waarom moet je voor je handicap betalen? Het is alsof een beperking een rechtvaardiging is voor het sturen van  rekeningen. Integendeel zou je zeggen, het beleid is dat mensen met een beperking net als valide mensen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving zonder gehinderd te worden door wat dan ook.

Is er een hindernis dan moet deze worden weggenomen, maar het is dan toch absurd om de gehandicapte hiervoor te laten betalen. Bewoners van een straat willen eenrichtingsverkeer in hun straat. De gemeente neemt een verkeersbesluit en plaatst borden. Ze stuurt de rekening naar die bewoners. Nee, dus, dat doet ze niet. Dat zou raar zijn.

De gemeente zegt dat het schrijven van een ontheffing c.q. vergunning tijd kost en dus geld. Maar waarom die ontheffing? Waarom die vergunning? Als in het verkeersbesluit wordt opgenomen dat voor het verbod een uitzondering geldt voor mensen in een rolstoel dan is er geen probleem. Een gratis voor de slagboom kan volstaan.

Eugeen Hoekstra

%d bloggers liken dit: