doofpot

Bizar: Voor miljoenen gerenoveerd stadhuis Zoetermeer niet geschikt voor rolstoelen

Het gloednieuwe stadhuis is slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Zo zijn de toiletten moeilijk bereikbaar en moet rolstoelend raadslid Marijke van der Meer buiten de raadszaal om naar het spreekgestoelte.

Bron AD | 31 maart 2018 | Rémon van `zuijlen | © Ron Jenner Fotografie

Het voor miljoenen totaal gerenoveerde Stadhuis/Forum werd eind januari feestelijk geopend door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Mensen met een beperking is het lachen inmiddels vergaan: het gebouw blijkt op veel punten helemaal niet geschikt voor hen.

,,Het is bizar’’, zegt raadslid Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) die zelf in een rolstoel zit. ,,We hebben in 2015 al gevraagd om rekening te houden met gehandicapten en dat is toegezegd.’’

Het raadslid merkte tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering dat ze in de nieuwe raadszaal niet door de zaal naar het spreekgestoelte kan rijden, maar via twee deuren buiten de raadszaal om moet. Tijdens deze vergadering sprak ook voorzitter Hans Lindeboom van de Toegankelijkheidsraad Zoetermeer de gemeenteraad toe. Hij nodigde de nieuwe raad uit om zelf eens in een rolstoel of als slechtziende door het stadhuis te gaan. ,,Iedereen zou hier moeten kunnen binnenkomen en moeten bewegen zonder belemmeringen. Dat betekent dat we nog al wat moeten aanpassen.’’

Iedereen zou hier moeten kunnen binnenkomen en moeten bewegen zonder belemmeringen

Hans Lindeboom

Vice-voorzitter van de Toegankelijkheidsraad Erica Wouterloot somde vervolgens een lijst tekortkomingen op: Zo zijn de publieksbalies onbereikbaar voor mensen in een rolstoel en zijn de nieuwe invalidenwc’s slecht bereikbaar. Deuren werken tegen, het slot draait te snel automatisch open en de wc-pot is onhandig in een hoek geplaatst. Soms is de wc enkel met hulp bereikbaar.

,,Wat u aandraagt stemt mij droef’’, reageerde wethouder Taco Kuiper. ,,Als je zo’n project doet verwacht je dat er verbeterpunten zijn, maar dit is een enorme lijst. Die is mij persoonlijk ook tegengevallen.’’ Hij beloofde het gros van de verbeterpunten snel op te lossen en de raad snel een overzicht te geven.

%d bloggers liken dit: