De 21-jarige Noortje lijdt sinds haar geboorte aan cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis die de spieren in haar ledematen verkeerd aanstuurt. Dat komt door een beschadiging aan de hersenen. Ze is daardoor al haar hele leven afhankelijk van haar rolstoel.
Noortje is desondanks vastberaden om het maximale uit haar leven te halen. Toch maakt de Roosendaalse zich zorgen om haar toekomst. Ze vreest voor ongelijke kansen voor haar en voor andere mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.
Toen ze het ‘belachelijke’ wetsvoorstel voorbij zag komen, aarzelde Noortje geen moment. Ze klom in de pen en schreef een persoonlijk relaas, recht vanuit het hart. Dit maakte kennelijk diepe indruk: het bericht werd duizenden keren gedeeld en massaal verder verspreid.
Zelfs politieke partijen als SP, Groen Links en D66 hebben Noortje persoonlijk laten weten achter de brief te staan. Dat doet haar goed. ,,Ik hoop dat werkgevers en de politiek gaan inzien dat er ook mensen met een beperking zijn die keihard knokken voor een baan en hoog gestudeerd hebben”, laat ze in een reactie weten.
Roodgloeiend
Haar telefoon staat al het hele weekend roodgloeiend. ,,Ik heb van heel veel bekenden van mij een reactie gekregen, ook onbekende mensen reageren. Het doet me goed dat heel veel mensen achter mij staan. Kennelijk raakt het hen.”
Op dit moment loopt Noortje stage bij de politie, waar ze volgens haar heel tevreden zijn over haar functioneren. In juli hoopt ze te slagen voor de studie Juridische dienstverlening op MBO niveau 4. Daarna wil de Roosendaalse verder studeren aan de Juridische Hogeschool. ,,Ik moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen. Door de voorgestelde wet wordt mij het recht op een goed betaalde baan en goed pensioen ontnomen.”
Aangetekend
Hoewel haar brief het hele land is overgegaan, verwacht ze niet dat Rutte zal reageren. ,,Anders had ik al wel een reactie gehad”, verzucht ze. ,,Mocht ik niets horen, dan stuur ik de brief nog een keer. Maar dan aangetekend.”
Vakbond CNV is eveneens ontevreden over de wijziging van de wet en komt voor mensen als Noortje op. ,,Kort niet op mensen met een beperking, zegt de bond. CNV hoopt in overleg met de werkgevers tot een alternatief te kunnen komen.
Reactie staatssecretaris
Volgens staatssecretaris Tamara van Ark gaat slechts een beperkt aantal gehandicapten met een baan op achteruit door. Het gaat om nieuwe arbeidscontracten voor bijvoorbeeld gehandicapten met een werkende partner of vermogen, hoewel niet iedereen binnen die groep getroffen wordt. De meeste mensen met een arbeidsbeperking krijgen door te gaan werken meteen een hoger inkomen. Zij gaan door meer te werken ook meer verdienen, belooft Van Ark
Van Ark erkent dat er nadelen kleven aan haar voorstellen. Maar volgens haar wegen die niet op tegen de voordelen. Gemeenten gaan het salaris aanvullen tot het minimumloon. Subsidies op de loonkosten voor bedrijven verdwijnen.
Geldbesparing
De maatregelen besparen geld, dat oploopt tot naar verwachting 500 miljoen euro in 2050. Dat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld gehandicapten werk te bieden die in het normale bedrijfsleven niet aan de slag kunnen.
Organisaties van werkgevers reageren positief. Het wordt voor werkgevers eenvoudiger om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij onderstrepen dat een groot deel van de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt nog altijd thuis zit.
De petitie tegen het wetsvoorstel is intussen al meer dan 18.000 keer ondertekend. Mensen die de petitie ondertekenen zijn net als Noortje tegen ongelijkwaardigheid en willen voorkomen dat de wet werkelijkheid wordt.