doofpot

Indrukwekkende brief van Noortje aan premier Rutte (Update)

De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal schreef een persoonlijke brief aan premier Rutte © ANP/Privéfoto/Beeldbewerking AD

De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal heeft op Facebook een brief voor minister-president Mark Rutte gezet. De brief is gericht tegen het aangekondigde wetsvoorstel dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen.

Bron: AD | Alfred de Bruin | 6 april 2018

Noortje heeft al veel steunbetuigingen gehad. De brief is al veel gedeeld op Facebook en nog veel vaker ‘geliked’. Verschillende politieke partijen als SP, Groen Links en D66 hebben Noortje laten weten achter de brief te staan.

De minister-president heeft nog geen antwoord gegeven.

Gelijke behandeling

Noortje  is 21 jaar oud en rolstoelafhankelijk. Ze loopt op het moment stage bij de politie, die volgens Noortje heel tevreden zijn over haar functioneren. In juli hoopt ze te slagen voor de studie Juridische dienstverlening op MBO niveau 4. Daarna wil de Roosendaalse verder studeren aan de Juridische Hogeschool , maar ze maakt zich vooral zorgen over de gelijke behandeling voor mensen met een beperking.

In de brief zegt Noortje dat ze zal blijven knokken tot ze haar droombaan heeft gevonden. ,, Ik moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen. Door de voorgestelde wet wordt mij het recht op een goed betaalde baan en  goed pensioen ontnomen.”

In het wetsvoorstel staat dat werknemers met beperking die straks een baan vinden loon naar productie gaan krijgen. Hoe hoog de productie en het bijgehorende loon is, wordt onafhankelijk vastgesteld. Als het loon onder het minimumloon komt, kan de gemeente dat aanvullen tot het minimumloon. Volgens het wetsvoorstel weet de gemeente meteen wie recht heeft op een aanvullende uitkering.

Pensioenpremie wordt straks niet meer voor de gehandicapte werknemers betaald, omdat zij onder het minimumloon worden betaald. De werknemers krijgen later dus geen pensioen. Zij bouwen ook minder aanspraak op voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Petitie

De petitie tegen het wetsvoorstel is intussen al meer dan 14.000 keer ondertekend.  Mensen die de petitie ondertekenen zijn net als Noortje tegen ongelijkwaardigheid en willen voorkomen dat de wet werkelijkheid wordt.

Cabaretier Pieter Derks uitte zijn kritiek op het wetsvoorstel in een veel gedeelde column op de radio. Bekijk de column hieronder.

 

 

Update

Gehandicapte Noortje (21) overdonderd door mega-aandacht na brief aan Rutte: ‘Ik denk niet dat hij reageert ‘

De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal is overdonderd door de enorme hoeveelheid aan reacties die ze binnen heeft gekregen nadat ze een indrukwekkende brief op Facebook plaatste. In de brief, gericht aan minister-president Mark Rutte, uitte Noortje haar onvrede over het wetsvoorstel dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen. ,,Het doet mij goed dat veel mensen achter mij staan.”

De 21-jarige Noortje lijdt sinds haar geboorte aan cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis die de spieren in haar ledematen verkeerd aanstuurt. Dat komt door een beschadiging aan de hersenen. Ze is daardoor al haar hele leven afhankelijk van haar rolstoel.

Noortje is desondanks vastberaden om het maximale uit haar leven te halen. Toch maakt de Roosendaalse zich zorgen om haar toekomst. Ze vreest voor ongelijke kansen voor haar en voor andere mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

‘Belachelijk’

Toen ze het ‘belachelijke’ wetsvoorstel voorbij zag komen, aarzelde Noortje geen moment. Ze klom in de pen en schreef een persoonlijk relaas, recht vanuit het hart. Dit maakte kennelijk diepe indruk: het bericht werd duizenden keren gedeeld en massaal verder verspreid.

Zelfs politieke partijen als SP, Groen Links en D66 hebben Noortje persoonlijk laten weten achter de brief te staan. Dat doet haar goed. ,,Ik hoop dat werkgevers en de politiek gaan inzien dat er ook mensen met een beperking zijn die keihard knokken voor een baan en hoog gestudeerd hebben”, laat ze in een reactie weten.

Roodgloeiend

Haar telefoon staat al het hele weekend roodgloeiend. ,,Ik heb van heel veel bekenden van mij een reactie gekregen, ook onbekende mensen reageren. Het doet me goed dat heel veel mensen achter mij staan. Kennelijk raakt het hen.”

Op dit moment loopt Noortje stage bij de politie, waar ze volgens haar heel tevreden zijn over haar functioneren. In juli hoopt ze te slagen voor de studie Juridische dienstverlening op MBO niveau 4. Daarna wil de Roosendaalse verder studeren aan de Juridische Hogeschool. ,,Ik moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen. Door de voorgestelde wet wordt mij het recht op een goed betaalde baan en goed pensioen ontnomen.”

Aangetekend

Hoewel haar brief het hele land is overgegaan, verwacht ze niet dat Rutte zal reageren. ,,Anders had ik al wel een reactie gehad”, verzucht ze. ,,Mocht ik niets horen, dan stuur ik de brief nog een keer. Maar dan aangetekend.”

Vakbond CNV is eveneens ontevreden over de wijziging van de wet en komt voor mensen als Noortje op. ,,Kort niet op mensen met een beperking, zegt de bond. CNV hoopt in overleg met de werkgevers tot een alternatief te kunnen komen.

Reactie staatssecretaris

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark gaat slechts een beperkt aantal gehandicapten met een baan op achteruit door. Het gaat om nieuwe arbeidscontracten voor bijvoorbeeld gehandicapten met een werkende partner of vermogen, hoewel niet iedereen binnen die groep getroffen wordt. De meeste mensen met een arbeidsbeperking krijgen door te gaan werken meteen een hoger inkomen. Zij gaan door meer te werken ook meer verdienen, belooft Van Ark

Van Ark erkent dat er nadelen kleven aan haar voorstellen. Maar volgens haar wegen die niet op tegen de voordelen. Gemeenten gaan het salaris aanvullen tot het minimumloon. Subsidies op de loonkosten voor bedrijven verdwijnen.

Geldbesparing

De maatregelen besparen geld, dat oploopt tot naar verwachting 500 miljoen euro in 2050. Dat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld gehandicapten werk te bieden die in het normale bedrijfsleven niet aan de slag kunnen.

Organisaties van werkgevers reageren positief. Het wordt voor werkgevers eenvoudiger om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij onderstrepen dat een groot deel van de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt nog altijd thuis zit.

De petitie tegen het wetsvoorstel is intussen al meer dan 18.000 keer ondertekend. Mensen die de petitie ondertekenen zijn net als Noortje tegen ongelijkwaardigheid en willen voorkomen dat de wet werkelijkheid wordt.

Verhaal gehandicapte Noortje heeft impact: site voor petitie plat na oproep bij Pauw

Noortje (rechts) en Amber Bindels in Pauw. © Pauw

ROOSENDAAL – De Roosendaalse Noortje van Lith is een petitie gestart om een debat af te dwingen in de Tweede Kamer. Die lijkt populair, want nadat ze maandagavond haar verhaal deed in tv-programma Pauw op NPO1 lag de website er enige tijd uit. Het lijkt erop dat het benodigde aantal van 40.000 handtekeningen snel gehaald is.

Bron: BD | Tom vd Meer | 9 april 2018

Noortje van Lith in de uitzending van Pauw.Noortje van Lith in de uitzending van Pauw. © Pauw

Noortje is lichamelijk gehandicapt. Als het aan het kabinet ligt, kunnen mensen als zij straks minder verdienen dan het minimumloon. Daarmee moet het voor werkgevers makkelijker worden om gehandicapte mensen aan te nemen. Maar de bedachte constructie zit dusdanig nadelig in elkaar, dat gehandicapten met voldoende arbeidskansen hun pensioen en andere toeslagen kunnen verliezen.

Een brief waarin Noortje premier Rutte oproept de plannen aan te passen, werd afgelopen week al veel gedeeld. Zondag reageerde de premier zelf, met de belofte dat staatssecretaris Van Ark met haar in gesprek zou gaan.

Dat gesprek vond maandag plaats. ,,We hebben een kwartier gesproken”, zei Noortje aan tafel bij Pauw. Ze kreeg het wetsvoorstel nogmaals uitgelegd, maar niet de belofte dat het voorstel zou worden aangepast.

40.000 handtekeningen

Naast Noortje van Lith zat Amber Bindels in de uitzending van Pauw.
Naast Noortje van Lith zat Amber Bindels in de uitzending van Pauw. © Pauw

Met een petitie willen Noortje en de stichting Wij Staan Op daarom een debat afdwingen in de Tweede Kamer. Dat gebeurt als er 40.000 handtekeningen worden opgehaald. Dat aantal lijkt na de landelijke aandacht gemakkelijk te halen. Vlak na de uitzending stond de teller op Wijstaanop.nl al op 32.000.

Noortje en haar lotgenoot Amber Bindels uit Tilburg, die ook aan tafel zat, beloofden niet op te geven tot het kabinet toegeeft. ,,Want dit kan gewoon niet”, zei Bindels. ,,Het is niet eerlijk.”

Daarin krijgen ze ook steun van bekende Nederlanders als Claudia de Breij, Eric Corton en Pieter Derks. Die laatste hield afgelopen week op NPO Radio1 al een pleidooi voor het aanpassen van het wetsvoorstel.

 

Bekijk de uitzending bij Pauw  door op onderstaande link te klikken

 

10 april 2018 07:00 : 40.000 handtekeningen!

En zo heeft iedereen die getekend heeft meegeholpen dit burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Dank aan allen dat u ook bent opgestaan!

 

Van loonkostensubiside naar loondispensatie: De Gevolgen

Per 1 juli 2019 wordt de loonkostensubsidie afgeschaft en vervangen voor de loondispensatie, zo is het voornemen van het kabinet Rutte III. Waar het inkomen van arbeidsbeperkten met loonkostensubsidie wordt aangevuld tot het minimumloon, wordt dit met loondispensatie nog slechts aangevuld tot bijstandsniveau. Voor een alleenstaande is dit slechts 70% van het minimuminkomen en voor iemand met een partner kan dit nog minder zijn omdat het inkomen van de partner ook wordt meegerekend. Arbeidsbeperkten met loondispensatie bouwen bovendien geen pensioen op en ontberen bepaalde sociale rechten.

Meer informatie

 

Meer…

 

Downloads

Door Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte

%d bloggers liken dit: