doofpot

Verhaal gehandicapte Noortje heeft impact: site voor petitie plat na oproep bij Pauw

Noortje (rechts) en Amber Bindels in Pauw. © Pauw

ROOSENDAAL – De Roosendaalse Noortje van Lith is een petitie gestart om een debat af te dwingen in de Tweede Kamer. Die lijkt populair, want nadat ze maandagavond haar verhaal deed in tv-programma Pauw op NPO1 lag de website er enige tijd uit. Het lijkt erop dat het benodigde aantal van 40.000 handtekeningen snel gehaald is.

Bron: BD | Tom vd Meer | 9 april 2018

Noortje van Lith in de uitzending van Pauw.Noortje van Lith in de uitzending van Pauw. © Pauw

Noortje is lichamelijk gehandicapt. Als het aan het kabinet ligt, kunnen mensen als zij straks minder verdienen dan het minimumloon. Daarmee moet het voor werkgevers makkelijker worden om gehandicapte mensen aan te nemen. Maar de bedachte constructie zit dusdanig nadelig in elkaar, dat gehandicapten met voldoende arbeidskansen hun pensioen en andere toeslagen kunnen verliezen.

Een brief waarin Noortje premier Rutte oproept de plannen aan te passen, werd afgelopen week al veel gedeeld. Zondag reageerde de premier zelf, met de belofte dat staatssecretaris Van Ark met haar in gesprek zou gaan.

Dat gesprek vond maandag plaats. ,,We hebben een kwartier gesproken”, zei Noortje aan tafel bij Pauw. Ze kreeg het wetsvoorstel nogmaals uitgelegd, maar niet de belofte dat het voorstel zou worden aangepast.

40.000 handtekeningen

Naast Noortje van Lith zat Amber Bindels in de uitzending van Pauw.

Naast Noortje van Lith zat Amber Bindels in de uitzending van Pauw. © Pauw

Met een petitie willen Noortje en de stichting Wij Staan Op daarom een debat afdwingen in de Tweede Kamer. Dat gebeurt als er 40.000 handtekeningen worden opgehaald. Dat aantal lijkt na de landelijke aandacht gemakkelijk te halen. Vlak na de uitzending stond de teller op Wijstaanop.nl al op 32.000.

Noortje en haar lotgenoot Amber Bindels uit Tilburg, die ook aan tafel zat, beloofden niet op te geven tot het kabinet toegeeft. ,,Want dit kan gewoon niet”, zei Bindels. ,,Het is niet eerlijk.”

Daarin krijgen ze ook steun van bekende Nederlanders als Claudia de Breij, Eric Corton en Pieter Derks. Die laatste hield afgelopen week op NPO Radio1 al een pleidooi voor het aanpassen van het wetsvoorstel.

 

Bekijk de uitzending bij Pauw  door op onderstaande link te klikken

 

Van loonkostensubiside naar loondispensatie: De Gevolgen

Per 1 juli 2019 wordt de loonkostensubsidie afgeschaft en vervangen voor de loondispensatie, zo is het voornemen van het kabinet Rutte III. Waar het inkomen van arbeidsbeperkten met loonkostensubsidie wordt aangevuld tot het minimumloon, wordt dit met loondispensatie nog slechts aangevuld tot bijstandsniveau. Voor een alleenstaande is dit slechts 70% van het minimuminkomen en voor iemand met een partner kan dit nog minder zijn omdat het inkomen van de partner ook wordt meegerekend. Arbeidsbeperkten met loondispensatie bouwen bovendien geen pensioen op en ontberen bepaalde sociale rechten.

%d bloggers liken dit: