Helmond stelt deel van ‘fraudegeld’ veilig (en Leudal betaald de ‘rekening’)

Foto: ROTTERDAM – Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

HELMOND – Helmond wil na de fraudezaak tegen Pieter H. niet met lege handen komen te staan. Daarom legt de gemeente nu al beslag op diens rekeningen en op die van zijn ex, de geschorste gemeentesecretaris van Leudal Diana N.

Bron: ED | 21 april 2018

Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de fraudezaak tegen Pieter H. en zijn voormalige partner Diana N. is nog altijd niet geprikt.

Helmond wil echter nu al voorkomen dat er straks niets meer bij het tweetal is te halen en heeft daarom beslag gelegd op onder meer het loon dat Noppers ontvangt van de gemeente Leudal. De rechtbank ging daar deze week mee akkoord. Concreet verdenkt het Openbaar Ministerie Noppers ervan het door H. frauduleus verkregen geld te hebben witgewassen door samen met hem het geld van de gemeente Helmond te spenderen aan privéuitgaven, waaronder de aanschaf van dure merkkleding.

Geen weet

Noppers zelf zegt geen weet te hebben gehad van de fraude van haar voormalige echtgenoot, van wie ze is gescheiden toen de zaak aan het licht kwam.

Nadat ze zelf enkele dagen in voorlopige hechtenis was genomen, is ze als gemeentesecretaris van Leudal tot op heden geschorst. Momenteel vindt er nog overleg plaats over het al dan niet beëindigen van het dienstverband.

Slachtoffer

Paul Acda, advocaat van Diana N., stelt dat zijn cliënt zelf slachtoffer is. “Zij wist niets van de fraude af en door het gelegde beslag wordt alleen zij nu financieel aangepakt omdat zij – anders dan H. – nog een salaris heeft”, zegt een teleurgestelde Acda, die eveneens valt over het feit dat Helmond nu ook alle onderzoekskosten – ruim 290.000 euro – probeert te verhalen op zijn cliënt en ex-partner van H.

Eerder liet de rechtbank al weten dat deze onderzoekskosten niet in verhouding staan tot de totale geclaimde schade van ruim 400.000 euro. “Het lijkt erop dat de gemeente Helmond symboolpolitiek bedrijft. Ze willen nu ineens daadkracht uitstralen door beslag bij mijn cliënt te leggen terwijl ze weten dat zij zelf niet actief bij de fraude was betrokken”, aldus Acda.

Rechtsmiddelen

De gemeente wil slechts kort reageren. “Het is steeds de inzet van de gemeente Helmond geweest om de in deze fraudezaak geleden schade zo veel mogelijk vergoed te krijgen. De gemeente gebruikt daarbij alle haar ter beschikking staande rechtsmiddelen.”

Pieter H. heeft geen verweer gevoerd in de rechtszaal tegen de beslagen op zijn bezittingen. “Mijn ­cliënt heeft aangegeven verkeerd te hebben gehandeld ten opzichte van de gemeente Helmond. Wel bestrijdt hij de hoogte van het schadebedrag. Het had geen zin om tegen de beslagen verweer te voeren. Een kwestie van je kansen inschatten”, aldus advocaat Gitte Stevens. “Wij wachten de strafzaak af.”

(einde bericht in ED)


En Leudal?

Tsja, die betaalt nog steeds de rekening. Aan een avatar wizard die de misplaatste spot drijft met een maandsalaris van 18.500 Euro voor een vierdaagse werkweek, wat inmiddels wel gehalveerd is door de consternatie dus hopelijk sterkt dat de balans van de dubbele lasten voor 3 dubieuze gemeentesecretarissen op een rij.

Om nu de centen van de belastingbetaler (te weten het loon wat doorbetaald wordt aan verdachte gemeentesecretaris op non-actief Diana Noppers, ex van Pieter Hofman) onder loonbeslag te leggen.  Om zo de schade van de buit door een fraude in Helmond te verzachten.

Op zijn minst geruststellend dat gemeente Helmond wel al haar rechtsmiddelen inzet tegen integriteitsschendingen en ons geld nu naar de liquide middelen van een gemeente gaat die dat wellicht beter weet te besteden dan Leudal, dan aan een onder verdenking staande gemeentesecretaris die wel in overleg wordt getrokken in de kwestie rondom Avatar tovenaar en interim algemeen directeur Han Bekkers aldus de media. Wat zegt dat over het gemeentelijke bestuur in Leudal die over de kwestie wel overleg heeft met Diana Noppers?

Want stelt de Limburger op 26 maart 2018 (screenshot)

%d bloggers liken dit: