Foto: ROTTERDAM – Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA
HELMOND – Helmond wil na de fraudezaak tegen Pieter H. niet met lege handen komen te staan. Daarom legt de gemeente nu al beslag op diens rekeningen en op die van zijn ex, de geschorste gemeentesecretaris van Leudal Diana N.
Bron: ED | 21 april 2018
Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de fraudezaak tegen Pieter H. en zijn voormalige partner Diana N. is nog altijd niet geprikt.
Helmond wil echter nu al voorkomen dat er straks niets meer bij het tweetal is te halen en heeft daarom beslag gelegd op onder meer het loon dat Noppers ontvangt van de gemeente Leudal. De rechtbank ging daar deze week mee akkoord. Concreet verdenkt het Openbaar Ministerie Noppers ervan het door H. frauduleus verkregen geld te hebben witgewassen door samen met hem het geld van de gemeente Helmond te spenderen aan privéuitgaven, waaronder de aanschaf van dure merkkleding.
Geen weet
Noppers zelf zegt geen weet te hebben gehad van de fraude van haar voormalige echtgenoot, van wie ze is gescheiden toen de zaak aan het licht kwam.
Nadat ze zelf enkele dagen in voorlopige hechtenis was genomen, is ze als gemeentesecretaris van Leudal tot op heden geschorst. Momenteel vindt er nog overleg plaats over het al dan niet beëindigen van het dienstverband.
Slachtoffer
Paul Acda, advocaat van Diana N., stelt dat zijn cliënt zelf slachtoffer is. “Zij wist niets van de fraude af en door het gelegde beslag wordt alleen zij nu financieel aangepakt omdat zij – anders dan H. – nog een salaris heeft”, zegt een teleurgestelde Acda, die eveneens valt over het feit dat Helmond nu ook alle onderzoekskosten – ruim 290.000 euro – probeert te verhalen op zijn cliënt en ex-partner van H.
Eerder liet de rechtbank al weten dat deze onderzoekskosten niet in verhouding staan tot de totale geclaimde schade van ruim 400.000 euro. “Het lijkt erop dat de gemeente Helmond symboolpolitiek bedrijft. Ze willen nu ineens daadkracht uitstralen door beslag bij mijn cliënt te leggen terwijl ze weten dat zij zelf niet actief bij de fraude was betrokken”, aldus Acda.
Rechtsmiddelen
De gemeente wil slechts kort reageren. “Het is steeds de inzet van de gemeente Helmond geweest om de in deze fraudezaak geleden schade zo veel mogelijk vergoed te krijgen. De gemeente gebruikt daarbij alle haar ter beschikking staande rechtsmiddelen.”
Pieter H. heeft geen verweer gevoerd in de rechtszaal tegen de beslagen op zijn bezittingen. “Mijn cliënt heeft aangegeven verkeerd te hebben gehandeld ten opzichte van de gemeente Helmond. Wel bestrijdt hij de hoogte van het schadebedrag. Het had geen zin om tegen de beslagen verweer te voeren. Een kwestie van je kansen inschatten”, aldus advocaat Gitte Stevens. “Wij wachten de strafzaak af.”
(einde bericht in ED)
En Leudal?
Tsja, die betaalt nog steeds de rekening. Aan een avatar wizard die de misplaatste spot drijft met een maandsalaris van 18.500 Euro voor een vierdaagse werkweek, wat inmiddels wel gehalveerd is door de consternatie dus hopelijk sterkt dat de balans van de dubbele lasten voor 3 dubieuze gemeentesecretarissen op een rij.
Om nu de centen van de belastingbetaler (te weten het loon wat doorbetaald wordt aan verdachte gemeentesecretaris op non-actief Diana Noppers, ex van Pieter Hofman) onder loonbeslag te leggen. Om zo de schade van de buit door een fraude in Helmond te verzachten.
Op zijn minst geruststellend dat gemeente Helmond wel al haar rechtsmiddelen inzet tegen integriteitsschendingen en ons geld nu naar de liquide middelen van een gemeente gaat die dat wellicht beter weet te besteden dan Leudal, dan aan een onder verdenking staande gemeentesecretaris die wel in overleg wordt getrokken in de kwestie rondom Avatar tovenaar en interim algemeen directeur Han Bekkers aldus de media. Wat zegt dat over het gemeentelijke bestuur in Leudal die over de kwestie wel overleg heeft met Diana Noppers?
Want stelt de Limburger op 26 maart 2018 (screenshot)

Update 22 maart 2019
Ondanks het lopende strafrechterlijk onderzoek is aan Diana Noppers, voormalig gemeentesecretaris van Gemeente Leudal, in mei 2018 eervol ontslag verleend. Hoewel het OM vandaag eiste dat zij een taakstraf van 200 uur krijgt en 87.000 Euro terug moet betalen.
Helmond eist tonnen terug van oud-ambtenaar wegens oplichting
Bron: Opgelicht | 22 maart 2019
De gemeente Helmond eist ruim 7,5 ton van een voormalig ambtenaar die terechtstaat voor fraude. Het gaat om de directe schade door oplichting (4,5 ton) en de kosten van onderzoeken die zijn gedaan naar de omvang van de fraudezaak, aldus de claim die donderdag op de eerste procesdag werd besproken.
Het voormalig hoofd van de interne dienst van de gemeente wordt verdacht van oplichting, diefstal, witwassen en valsheid in geschrifte. Zijn toenmalige echtgenote wordt verdacht van witwassen en heling.
Ambtenaar Pieter H. (57) liet de gemeente Helmond systematisch opdraaien voor privébestedingen, erkende hij donderdag. Leveranciers van de gemeente betaalden bijvoorbeeld zijn facturen en brachten de bedragen met winst weer in rekening bij de gemeente. Pieter H. kon de facturen zelf goedkeuren.
De gemeenteambtenaar bekostigde op die manier onder andere twee Volvo’s, kleding voor zijn echtgenote, tuinaanleg en het interieur van zijn huis in Echt en dure elektronica zoals computers en tv’s.
Echtgenote: ‘Ik was getrouwd met een meesteroplichter’
Zijn voormalig echtgenote en toenmalig gemeentesecretaris van de gemeente Leudal meent dat ook zij voor de gek is gehouden. Diana N. (50) veronderstelde dat de auto’s, kleding en apparatuur uit het gezinsinkomen werden betaald, vertelde ze donderdag. ‘Ik was getrouwd met een meesteroplichter. Ik ben misbruikt en gemanipuleerd. Iedereen geloofde hem. Ook ik vertrouwde hem en daar heb ik spijt van.’
Achteraf denkt ze dat haar man is getroffen door grootheidswaanzin. Pieter H. verklaarde donderdag dat hij een goede man wilde zijn voor het gezin.
Pieter H. werd na zijn ontslag bij de gemeente gearresteerd en zat kort vast. Ook zijn echtgenote zat kort vast en verloor haar baan bij de gemeente Leudal. Voor de strafzaak tegen het voormalig echtpaar is twee dagen uitgetrokken. De aanklagers formuleren 22 maart hun eis.
Eis: 2,5 jaar cel voor frauderende oud-ambtenaar van de gemeente Helmond
DEN BOSCH/HELMOND – Fraude-ambtenaar Pieter H. heeft vrijdag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2,5 jaar tegen zich horen eisen in de rechtbank van Den Bosch. In totaal zou hij 445.000 euro moeten terugbetalen aan de gemeente Helmond.
Medeverdachte Diana N., zijn voormalige vrouw, heeft van de fraude geprofiteerd en zou het gesjoemel moeten hebben opgemerkt. Zo vindt het OM. Justitie eist daarom tweehonderd uur taakstraf. Ook moet zij ruim 87.000 euro terugbetalen.
De verdediging vindt de eis fors. Advocaat Stevens: “Zijn val is diep. Hij is alles al kwijtgeraakt. 18 of 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, lijkt mij meer dan voldoende.
Bekijk hier de twitterfeed.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Related