doofpot

Misstanden in de WMO: Hoe de gemeenten keuringsartsen beïnvloeden (podcast)

Bron: NPO Radio | zondag 29 april 2018

Verschillende gemeenten hebben keuringsartsen, die een objectief medisch rapport moesten schrijven, beïnvloed. In de uitzending waren drie casussen te horen van mensen die een beroep deden op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die door de gemeenten wordt uitgevoerd.

Ambtenaren vroegen de betrokken artsen hun advies aan te passen, zodat minder hulp verstrekt hoefde te worden.

In antwoord op Kamervragen zei minister Bruins in januari nog dat hem maar een geval bekend was, maar er blijken meer te zijn.
Een vrouw die een aanvraag deed bij de gemeente Barendrecht zegt dat de gemeente net zo lang bij de keuringsinstantie heeft lopen ‘drammen’ tot de arts zijn advies aanpaste. De gemeente erkent dat er een ‘fout’ is gemaakt: gemeentelijk informatie kwam in het medisch advies terecht.

Ook WMO-advocaat Arno van Deuzen heeft ervaring met beïnvloeding van keuringsartsen: “U heeft voorbeelden, ik heb uit eigen praktijk een aantal voorbeelden, ik hoor ook van andere advocaten dat het voorkomt. Een oud gezegde luidt: wie betaalt, bepaalt. En ik denk dat dat hier ook het geval is.” De gemeente wijst immers het bureau aan dat de keuring moet doen.

In de eerste zaak die aan het licht kwam, in Lingewaard, is de betrokken keuringsarts op de vingers getikt door het medisch tuchtcollege in Zwolle. “De gemeente [heeft] uiteindelijk min of meer gedicteerd wat er in het advies moest worden opgenomen. Door daaraan mee te werken, zonder klaagster daarin te betrekken, heeft verweerder hoe dan ook de schijn van een gebrek aan objectiviteit laten ontstaan,” aldus het vonnis.

De gemeente Lingewaard houdt vol dat alleen ‘extra vragen’ zijn gesteld aan de arts. “Zo gebeurt het vaak,” aldus een woordvoerder.
Regeringspartij CDA en de SP stellen Kamervragen over de beïnvloeding.

Nog meer misstanden: Groningen

Iedereen krijgt standaard 2,5 uur huishoudelijke hulp zonder te kijken naar de persoonlijke situatie van de inwoners. Dat mag niet, oordeelt de rechter, want hulp is een maatwerkvoorziening. Maar gemeente Groningen houdt vol dat ze niks verkeerd doen. ( Podcast )

Bekijk de posts over misstanden in Groningen

Nog meer misstanden: Leudal

Bekijk de posts over misstanden in Leudal

Nog meer misstanden: Lingewaard

Bekijk de posts over misstanden in Lingewaard

%d bloggers liken dit: