doofpot

‘Ze willen dat we Eindhovense cliënten voorliegen’

Huishoudelijke hulp via de thuiszorg. © Archieffoto

EINDHOVEN – Duizenden ouderen, gehandicapten en chronisch zieken in Eindhoven krijgen door de bezuinigingen van de gemeente straks nog maar anderhalf uur huishoudelijke hulp per week. Alleen mogen ze dat zelf niet weten.

Bron ED | Vanda van der Kooi | 1 mei 2018

,,Eigenlijk vragen ze ons om tegen onze cliënten te liegen. Ik ben hier zó kwaad over”, zegt een medewerkster van Zuidzorg. De gemeente voert sinds 1 januari een bezuiniging door op de huishoudelijke hulp: een aantal taken mogen hulpen niet langer uitvoeren. Met ingang van 1 januari is begonnen met de ‘herindicatie’ van alle bijna vijfduizend Eindhovense cliënten. De gemeente gaat daarbij uit van een ‘leefbaar huis’, ze stelt niet langer vast hoeveel uren hulp men krijgt.

Een grote zorgaanbieder op dit gebied, Zuidzorg, gaat er van uit dat de meeste van zijn cliënten nog maar anderhalf uur hulp per week krijgen. Naar nu blijkt heeft ze haar 400 hulpen in Eindhoven eind januari ingelicht over de personele gevolgen. Maar hun eigen cliënten, dáár mogen ze niks tegen zeggen. Vorige maand (april) werd dit nog eens benadrukt in een mail: ze mogen niet met cliënten praten over het aantal uren hulp en zeker niet van tevoren waarschuwen dat ze na de herindicatie nog maar anderhalf uur komen.

Het is deze mail die ertoe leidt dat de medewerkster van Zuidzorg haar verhaal doet aan het ED. ,,Hoezo mag ik de mensen waar ik kom niks vertellen? Ze vertrouwen mij. En ze zijn toch ook niet gek? De ene week kom ik nog drie uur, na de ‘herindicatie’ opeens nog maar anderhalf uur.”

Odet Vermeijlen, directeur Zorg Thuis bij Zuidzorg, erkent dat het gros van de cliënten straks naar anderhalf uur per week gaat. Waarom mogen medewerkers dat dan niet eerlijk vertellen? ,,Wij denken dat mensen straks in de praktijk merken hoe het is, en dan zien dat het wel gaat. Als ik het alleen voor het zeggen had, dan zou ik het misschien wel van tevoren duidelijk zeggen. Het punt is dat we dan de gemeente tegenkomen. Die wil niet geconfronteerd worden met klanten die zich erop beroepen dat ze minder uren krijgen.”

Zorgmed

Eerder stuurde een andere zorgaanbieder, Zorgmed, wel een waarschuwing naar cliënten. ‘Met het geld dat we van de gemeente krijgen, kunnen we u nog omgerekend anderhalf uur per we bieden.’ Zorgmed moest dit van de gemeente herroepen.

,,We hebben zorgaanbieders meerdere malen en met klem verzocht het niet te hebben over minder uren”, bevestigt een woordvoerster van wethouder Renate Richters (GroenLinks, zorg). Maar als een oudere minder hulp krijgt, dan is het toch oneerlijk om dat te verzwijgen? ,,Nee, dat is niet waar het gesprek om gaat. Je gaat met de cliënt om de tafel zitten en je begint bij nul. Dan kijk je wat er nodig is voor een schoon en leefbaar huis. Hoeveel tijd daar dan uiteindelijk voor nodig is, doet niet ter zake. Als het resultaat behaald wordt, is het OK.”

Lees ook

Oud-rechter gaat ouderen in Eindhoven helpen

Oud-rechter gaat ouderen in Eindhoven helpen

Lees meer

%d bloggers liken dit: